Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:28:21

Γερμανία, αποζημιώσεις στην Ελλάδα και πολιτικές σκοπιμότητες

Ο δίκαιος χαρακτήρας των ελληνικών αξιώσεων αποτελεί κοινό τόπο όλων των πολιτικών δυνάμεων. Άλλωστε, παρά τα χρόνια που πέρασαν οι πληγές της Κατοχής δεν έχουν ξεχαστεί, την ίδια στιγμή που παραμένει ανοιχτό το αίτημα της διαρκούς καταδίκης του ναζισμού, ιδίως με δεδομένη την πολιτική επανεμφάνιση των νοσταλγών του.


Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα ως προς το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση ήδη από το 2015 εγκατέλειψε κάθε ενδεχόμενο σύγκρουσης με τους ευρωπαίους εταίρους μας και επέλεξε την αποδοχή των όρων που επέβαλαν οι δανειστές.
Παρότι βγήκαμε από τα μνημόνια η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται τη συναίνεση των δανειστών για διάφορα ζητήματα, καθότι παραμένουμε σε συνθήκη επιτήρησης. Η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμία διάθεση να επιστρέψει σε μια πιο συγκρουσιακή πολιτική έναντι των εταίρων μας.

Όμως, η δίκαιη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν είναι ένα απλό νομικό ζήτημα, έστω και στα όρια του διεθνούς δικαίου, ούτε είναι απλώς η επίδοση ενός δικογράφου στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Αποτελεί διεκδίκηση και σηματοδοτεί σύγκρουση με τη Γερμανία που δε δείχνει διατεθειμένη να ανταποκριθεί στην καταβολή τέτοιων αποζημιώσεων.

Τίθεται, επομένως, το ερώτημα εάν η κυβέρνηση θέλει να δοκιμάσει πραγματικά σε μια τέτοια σύγκρουση, με το όποιο κόστος αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ή εάν θέλει απλώς να συντηρήσει ένα θέμα, να φανεί ότι διεκδικεί και πηγαίνοντας στις εκλογές να προσπαθεί να ξαναπιάσει ένα νήμα από τη ρητορική της πριν το 2014 και την αισθητική της «ανυποχώρητης σύγκρουσης» με τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι πολύ σοβαρό, στη συνολική ιστορική, πολιτική και ηθική διάστασή του, για να υποβαθμίζεται σε απλό προεκλογικό στρατήγημα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline