Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:42:21

Βενιζέλος: Μετά την βέβαιη εκλογική νίκη της ΝΔ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι «ο Πάνος Καμμένος είναι παράγοντας ασάφειας και υπονομεύει τη σοβαρότητα της πολιτικής».

«Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους 151 βουλευτές για να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως «θα έχει ουσιαστική αλλά όχι τυπική δεδηλωμένη», και αυτό θα αποτελέσει, όπως σημείωσε, την τελευταία πράξη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι οι ευθύνες του πρωθυπουργού είναι μεγάλες που δεν κατάφερε να διασφαλίσει εθνική συναίνεση σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να γίνει συνεργασία για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», προσθέτοντας ότι «χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος αριθμητικά αυτό δεν εφαρμόζεται». «Ο στρατηγικά ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση» είπε ο κ. Βενιζέλος, διευκρινίζοντας όμως ότι «στρατηγική ήττα θα είναι να μην μπορεί να να παρεμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συνταγματική αναθεώρηση».

Διευκρίνισε ακόμα πως επιθυμεί να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ και στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, διότι θέλει ένα Σύνταγμα με όλα τα κόμματα και δεν πρέπει να επικρατήσει μονοκομματική αντίληψη.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας όπως αποτυπώνονται στο Σύνταγμα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το άρθρο 3 περί επικρατούσας θρησκείας δεν συνιστά απόκλιση από την αρχή της ανεξιθρησκείας, αλλά η επιδοματική πολιτική που επιχειρεί να καθιερώσει, αναιρεί την αρχή αυτή και πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα πρέπει να ορίζει τις σχέσεις της Πολιτείας όχι μόνο με την Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου ο διεθνής ρόλος πρέπει να αναδεικνύεται.

Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το άρθρο 3 δεν μπορεί να αναθεωρηθεί γιατί δεν θα υπάρξει πλειοψηφία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι πρέπει να «αποδεσμεύσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια από τον εναγκαλισμό των κομμάτων και τον κρατισμό» και γι' αυτό το λόγο ζήτησε από την κυβέρνηση να δεχθεί να εντάξει το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια στην πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης.

Τέλος, για την οικονομία, προειδοποίησε πως «η χώρα κινδυνεύει να ξανακυλήσει σε βαθιά χρηματοπιστωτική κρίση», καθώς τα σπρεντ παραμένουν απαγορευτικά υψηλά, το τραπεζικό σύστημα δεν έχει σταθεροποιηθεί και το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει μη βιώσιμο, και ζήτησε να υπάρξει δημοσιονομική επίγνωση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline