Σάββατο 20 Απριλίου 2024  04:00:10

Ο Σταύρος Ξαρχάκος ζητά στον Πρωθυπουργό να παρέμβει.

Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού GEA (Grammo, Ερατώ, Απόλλων) στο Δ.Σ. του οποίου ανήκουν οι Χάρις Αλεξίου, Γρηγόρης Λαμπριανίδης, Δήμητρα Μπερδούση, Μαργαρίτα Μάτσα με ανακοίνωσή του, με αφορμή το πόρισμα, σημειώνει τον έντονο προβληματισμό του.

Ο GEA διαχειρίζεται τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, τραγουδιστών και μουσικών και των παραγωγών των ηχογραφημάτων: «Με λύπη παρατηρούμε ότι, με αφορμή το πόρισμα, βάλλεται συλλήβδην ο θεσμός της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων στην Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Έμμεση αλλά σαφής κριτική για την απραξία και στο θέμα αυτό της υπουργού Πολιτισμού Λ.Κονιόρδου. Επιστολή με την οποία καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει υπέρ της εξυγίανσης της ΑΕΠΙ, απέστειλε ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος στον Αλέξη Τσίπρα. Δηλώσεις διαμαρτυρίας από τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιάννη Γλέζο πρόεδρο της εταιρείας μουσικοσυνθετών, την Χάρη Αλεξίου, Μίλτο Πασχαλίδη και πολλούς άλλους συνθέτες, τραγουδιστές, στιχουργούς και μουσικούς.

Ο μεγάλος συνθέτης και γνωστός για τους αγώνες του στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων Στ.Ξαρχάκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους έλληνες μουσικούς αλλά και για την αγορά γενικότερα, καθώς, όπως ισχυρίζεται, από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΑΕΠΙ, κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό τους εισόδημα 10.000 Έλληνες δημιουργοί και 160 εργαζόμενοι της ΑΕΠΙ, ενώ προειδοποιεί ότι οι διάφοροι φορείς της αγοράς (ραδιόφωνα, ξενοδοχεία κλπ.) δεν θα μπορούν να παίζουν μουσική νόμιμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον συνθέτη, η χώρα μας θα διασυρθεί στο εξωτερικό, καθώς η ΑΕΠΙ εισπράττει και τα χρήματα των ξένων καλλιτεχνών, όλων των χωρών του κόσμου.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος αναφέρει πως είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό για τους κινδύνους που υπάρχουν στην περίπτωση που τροποποιηθεί το πρώτο νομοσχέδιο Μπαλτά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline