Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  06:40:24

Ο «τυφώνας» Εμανουέλ Μακρόν: Πάνω από 200 παλιοί βουλευτές αποχωρούν.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, ο νυν πρόεδρος της βουλής Κλοντ Μπορτολόν αλλά και το 1/3 της νυν γαλλικής βουλής αποφάσισαν να μην κατέβουν στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 11 Ιουνίου.

Πάνω από 200 είναι οι εν ενεργεία βουλευτές που δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, σε σύνολο 577. Οι περισσότεροι δεν κατεβαίνουν επικαλούμενοι την ανανέωση, μετά από πολλές βουλευτικές θητείες. Αλλοι πέφτουν θύματα του νέου νόμου στη Γαλλία που απαγορεύει πλέον στους βουλευτές να είναι ταυτόχρονα δήμαρχοι, περιφερειάρχες ή να έχουν άλλο δημόσιο αξίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά οι περισσότεροι εγκαταλείπουν γνωρίζοντας ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα να επανεκλεγούν απέναντι στους βουλευτές του Μακρόν, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του «Δημοκρατία εμπρός» θα σαρώσει και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Μερικοί από τους γνωστότερους που έριξαν λευκή πετσέτα:

Από το Σοσιαλιστικό κόμμα

Κλοντ Μπορτολόν, 65 ετών, πρόεδρος της βουλής, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να αφήσει χώρο στους νέους. Ηταν βουλευτής από το 1981.
Μπερνάρ Καζνέβ, πρωθυπουργός της Γαλλίας ως πριν μια εβδομάδα. Εξελέγη για πρώτη φορά το 1997, αλλά όπως δήλωσε «δεν έχω πρόθεση να καταλάβω όλο το χώρο με το άτομό μου». Θα αφιερωθεί στην συγγραφή και στους συλλόγους της πόλης Σερμπούρ, της οποίας ήταν δήμαρχος επί 11 χρόνια.
Ζαν Μαρκ Ερό, πρώην πρωθυπουργός του Ολάντ και υπουργός Εξωτερικών ως πριν μια εβδομάδα.

Βουλευτής από το 1988, επέλεξε να μην είναι υποψήφιος, κυρίως γιατί απέναντί του, στην εκλογική του περιφέρεια, θα είχε τον Buon Tan, υποψήφιο του Μακρόν. «Θα αφιερωθώ στο έργο μου ως πολίτης», δήλωσε ο Ερό, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος στο Παρίσι.
Μπρούνο Λερού, υπουργός Εσωτερικών ως πριν μια εβδομάδα. Βουλευτής από το 1997, δεν θα ξανακατέβει, γιατί απέναντί του το Σοσιαλιστικό κόμμα έβαλε κι άλλον υποψήφιο, άρα κινδυνεύει να μην εκλεγεί.

Στην πραγματικότητα, ο Λερού δεν κατεβαίνει στις εκλογές γιατί γίνεται εναντίον του δικαστική έρευνα γιατί είχε διορίσει τις κόρες του στη βουλή.
Τομά Τεβνού, πρώην υφυπουργός της κυβέρνηση Ολάντ. Το 2014 μπήκε στη δίνη σκανδάλου για φοροδιαφυγή, τον έδιωξαν από την κυβέρνηση και από το Σοσιαλιστικό κόμμα. Ο Τεβνού δεν μπόρεσε ποτέ να συνέλθει από αυτό και απομακρύνθηκε από την πολιτική ζωή. «Σταματάω, θέλω να γυρίσω σελίδα, να κάνω άλλα πράγματα, να βλέπω άλλους ανθρώπους» δήλωσε.

Από το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί

Φρανσουά Φιγιόν, βουλευτής Παρισιού, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Ο πρώην πρωθυπουργός του Σαρκοζί, ο οποίος έζησε την χειρότερη προεκλογική εκστρατεία για υποψήφιος πρόεδρος, κατηγορούμενος για τις αργομισθίες της συζύγου του, δήλωσε ότι θέλει να σκεφτεί τη ζωή του «αλλιώς» και αποσύρεται. Εχει εξαφανιστεί από τον ορίζοντα, δεν ασχολείται ούτε με το κόμμα του και αναμένει την συνέχιση των δικαστικών περιπετειών του.
Εντουάρ Φιλίπ, είναι πρωθυπουργός του Μακρόν. Είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη βουλευτική του θέση για να παραμείνει δήμαρχος Χάβρης, όταν πέρασε ο σχετικός νόμος. Τώρα που έγινε πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει και τη θέση του δημάρχου.
Λοράν Βοκέζ, αντιπρόεδρος του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί. Από το 2015 ήταν βουλευτής, υπουργός του Σαρκοζί, «δελφίνος» της Δεξιάς και περιφερειάρχης στην Auvergne-Rhône-Alpes.

Με τον νέο νόμο αναγκάζεται να επιλέξει, και μετά από μεγάλο δισταγμό, επέλεξε να μείνει περιφεριάρχης.
Μπερνάρ Ακουαγιέ, πρώην πρόεδρος της βουλής επί Σαρκοζί. Εγκαταλείπει τη βουλή για να μείνει αντιδήμαρχος στην πόλη Annecy. Παραμένει όμως γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί και κάνει το παιχνίδι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 11ης Ιουνίου.
Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ήταν αντίπαλος του Σαρκοζί για την ηγεσία του δεξιού κόμματος. Βουλευτής και δήμαρχος στην πόλη Meaux από το 2007, επέλεξε να μην είναι υποψήφιος και να κρατήσει τη θέση του δημάρχου. «Μετά από ώριμη σκέψη, επέλεξα να αφιερωθώ στην ανάπτυξη της περιοχής μου που έχει 100.00 κατοίκους», δήλωσε.

Οι υπόλοιποι

Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, 27 ετών. Η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, παρότι ενσάρκωνε την ελπίδα πολλών για ανανέωση στην ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος, προτίμησε ξαφνικά να εγκαταλείψει την πολιτική. Η νεαρή πολιτικός αιτιολογεί την αποχώρηση λόγω του πρόσφατου διαζυγίου της και δήλωσε ότι θέλει να ασχοληθεί με την μικρή κορούλα της. «Αλλά δεν εγκαταλείπω οριστικά την πολιτική», έχει πει, υπονοώντας ότι θα επιστρέψει δριμύτερη για να διεκδικήσει την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος.

Ντενίς Μποπάν, Οικολόγος, πρώην αντιπρόεδρος της βουλής επί Ολάντ. Κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση σε γυναίκες βουλευτές και αναγκάζεται να αποσυρθεί.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι αθώος αλλά κατανοεί ότι η εικόνα του έχει καταστραφεί. «Δεν θέλω με κανέναν τρόπο οι ψηφοφόροι μου να είναι αιχμάλωτοι σε πολιτικά παιχνίδια εναντίον μου», δήλωσε.
Νοέλ Μαμέρ, Οικολόγος, πρώην τηλεπαρουσιαστής-σταρ. Τον Ιανουάριο του 2017 εγκατέλειψε όλες τις θέσεις που είχε: βουλευτής και δήμαρχος της πόλης Bègles. Δήλωσε πως θέλει την ανανέωση της πολιτικής ζωής. «Δεν είμαι δεμένος σε καρέκλα» είπε ο 69χρονος Μαμέρ, ο οποίος θα επιστρέψει στην δημοσιογραφία.
Ζαν-Κριστόφ Φρομαντάν, συντηρητικό κόμμα UDI. Θύμα του νέου νόμου για ασυμβίβαστο, ο βουλευτής και δήμαρχος της πόλης Neuilly-sur-Seine

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline