Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:43:58

Δημόσιοι υπάλληλοι -Πώς μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφή 13ου και 14ου μισθού

Με αφορμή τις αποφάσεις Ειρηνοδικείων για επιστροφή των κομμένων δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους, χιλιάδες εργαζόμενοι ετοιμάζονται για κατάθεση αγωγών. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΑΔΕΔΥ με εσωτερικό της έγγραφο στις Ομοσπονδίες ενημερώνει για τα σχετικά βήματα που απαιτούνται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η ΑΔΕΔΥ με το έγγραφο προς τις Ομοσπονδίες της και τα νομαρχιακά της τμήματα τους ενημερώνει για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τους καλεί να κάνουν αρχικά αίτηση στην υπηρεσία τους για επιστροφή των ετήσιων Δώρων ύψους 1.000 ευρώ για τα έτη 2013-2018!

Στη συνέχεια και ανάλογα με την έκβαση των υποθέσεων που έχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό, έπονται και μαζικές αγωγές.

Η πενταετία αυτή σημαίνει 5.000 ευρώ αναδρομικά και όπως αναφέρεται στην αίτηση – υπόδειγμα που παραθέτει η ΑΔΕΔΥ για να διευκολύνει τους δημοσίους υπαλλήλους, το αίτημα επιβάλλεται να κατατεθεί και να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα για μετέπειτα προσφυγή τους με αγωγές κατά του Δημοσίου για τη διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού από το 2013 και μετά.

Κατά την πάγια νομολογία όμως οι διεκδικήσεις όταν έχουν να κάνουν με εν ενεργεία υπαλλήλους στο Δημόσιο ανατρέχουν σε αναδρομικότητα διετίας, ενώ για τους συνταξιούχους σε 5ετία.

Η «εσωτερική» οδηγία της ΑΔΕΔΥ εκτός από τη σχετική αίτηση συνοδεύεται και από νομική γνωμοδότηση για το πώς και το πότε θα πρέπει να προσφύγουν σε ένδικα μέσα, δηλαδή σε αγωγές κατά των υπηρεσιών τους, ή κατά του τμήματος μισθοδοσίας του Γενικού Λογιστηρίου.

Στη νομική γνωμοδότηση που παραθέτει στην εσωτερική της ενημέρωση προς τις Ομοσπονδίες-μέλη τη η ΑΔΕΔΥ αναφέρεται ότι η αίτηση περί επαναχορήγησης των Δώρων στους μισθούς είναι μεν το πρώτο και απαραίτητο βήμα, αλλά επισημαίνεται ότι η τελεσιδικία για το αν τελικώς επιστρέφονται ή όχι ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο θα έρθει αφού πρώτα τελεσφορήσουν οι αποφάσεις που δικαίωσαν υπαλλήλους οι οποίοι προσέφυγαν και δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό.

Επισημαίνεται ακόμη πως επειδή οι πρώτες αποφάσεις «προέρχονται από μεμονωμένο αριθμό πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και μάλιστα μονομελών σχηματισμών (Ειρηνοδικών, ή μονομελών συνθέσεων Πρωτοδικείων), υπόκεινται σε έφεση και μπορεί να ανατραπούν σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο), ενώ δεν αποτελούν δεδικασμένο γιατί προέρχονται από μεμονωμένο δικαστή».

Για τον λόγο αυτό η αίτηση είναι απαραίτητο να υποβληθεί για να μην παραγραφεί το δικαίωμα αναδρομικών, ενόσω θα αναμένονται οι τελεσίδικες αποφάσεις (εφετειακές) όσων έχουν δικαιωθεί σε Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline