Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:32:56

Μετά τις σκληρές περικοπές και τους νέους φόρους, οι αγρότες σε αναβρασμό και ένταση. Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις σε Θεσσαλία-Μακεδονία-Στερεά από τα μέσα Ιανουαρίου. Κύριο

Από μεθαύριο Παρασκευή τα τρακτέρ κατεβαίνουν στις πλατείες της Καρδίτσας σαν πρώτη δοκιμή και κάλεσμα συσπείρωσης.– Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου η απόφαση για τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Τα τρακτέρ στις πλατείες θα κατεβάσουν την Παρασκευή οι αγρότες της Καρδίτσας, προχωρώντας σε προειδοποιητικό συλλαλητήριο. Οι «κόκκινοι» αγροσυνδικαλιστές του θεσσαλικού κάμπου ξεκίνησαν από χθες Κυριακή τις συσκέψεις, οι οποίες αφού ολοκληρωθούν θα δώσουν και τον παλμό των κινητοποιήσεων. Η τελική απόφαση για τη μορφή του αγώνα θα ληφθεί στις 16 Ιανουαρίου, στη συνέλευση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων κ. Ρίζος Μαρούδας, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, εξαιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων, τα οποία χρόνο με τον χρόνο οξύνονται και οδηγούν σε δραστική μείωση του εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων.

Ετσι, με μπροστάρηδες τους Θεσσαλούς, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η πρώτη σύσκεψη στο Βασιλί Φαρσάλων και θα ακολουθήσει την Τρίτη η επόμενη στη Νίκαια, την Τετάρτη στον Πλατύκαμπο, την Πέμπτη στην Τερψιθέα και την Παρασκευή στον Τύρναβο. Νέες συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Οι αγώνες του αγροτικού κόσμου τα προηγούμενα χρόνια είχαν φέρει αποτέλεσμα όσον αφορά το αφορολόγητο, τη σταδιακή αύξηση του ΕΦΚΑ ως το 2022, την αναβολή του φόρου επιτηδεύματος που δεν κατέβαλλαν τα προηγούμενα χρόνια με την τήρηση βιβλίων κ.λπ.

Με τις νέες κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται, οι αγρότες διεκδικούν λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και ικανοποίηση των αιτημάτων τους, μεταξύ των οποίων είναι:

˜ Να μπει τέλος στις ανοιχτές τιμές. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα.

˜ Οχι στην αισχροκέρδεια μιας χούφτας εμπόρων και βιομηχάνων που πωλούν 5-10 φορές ακριβότερα τα προϊόντα, τα οποία αγοράζουν σε ιδιαιτέρως φθηνές τιμές από γεωργούς και κτηνοτρόφους.

˜ Μείωση του κόστους παραγωγής σε μέσα και εφόδια. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και το πράσινο τέλος στο νερό, να είναι αφορολόγητο το πετρέλαιο κ.λπ.

˜ Να υπάρχει ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μη γίνεται κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης.

˜ Αφορολόγητο ατομικό ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και η φορολόγηση να γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα.

˜ Να μην ισχύσουν οι υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ.

Επίσης, οι αγρότες ζητούν δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια, στελέχωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, αξιοπρεπείς συντάξεις στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline