Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως τα 20 εκατ. δολάρια έγιναν 78 στο σκάνδαλο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Το ιερό σκάνδαλο απέκτησε πλέον διεθνείς διαστάσεις και διασυρμό για τον ελληνισμό της Αμερικής. Και φαίνεται να είναι μέγα και καταλυτικό για την αναγκαστική αποχώρηση-παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, που απομονωμένος βάλλεται από παντού.


Κατά τα άλλα, ψευδείς και ανυπόστατες χαρακτήρισε με επίσημη ανακοίνωση του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος τις πληροφορίες πολλών δημοσιευμάτων ότι πρόκειται σύντομα να παραιτηθεί από την θέση του ή ότι του έχει ζητηθεί η παραίτηση αυτή από τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Μάλιστα διέρρευσε ότι συμμετείχε κανονικά στην πρόσφατη Σύνοδο της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χωρίς να υπάρξει κανένα προσωπικό του πρόβλημα.

Η αλήθεια φαίνεται να είναι διαφορετική με τον Αρχιεπίσκοπο να θεωρείται ληξιπρόθεσμος, μεγάλης ηλικίας και απομονωμένος από το ποίμνιο του και το Ελληνικό λόμπυ στις ΗΠΑ αλλά και από το Πατριαρχείο (που δείχνει μια κατάσταση ανοχής ) και την Ελληνική Πολιτεία.
Με την θέση του διαρκώς να επιβαρύνεται για σκάνδαλα όσο κανενός άλλου προκατόχου του.

Νέα Υόρκη: Γιατί «πάγωσαν» οι εργασίες στον Αγ. Νικόλαο

«... Η ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, παρότι έχει εισπράξει 37 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές για το έργο, δεν κατάφερε να πληρώσει τους λογαριασμούς της όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Πίσω από την ανικανότητά της να πληρώσει βρίσκεται η ιστορία ενός θρησκευτικού οργανισμού που ανέλαβε την επιμελητηριακή και οικονομική πρόκληση να ανοικοδομήσει έναν εθνικό ναό στον Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα του διεθνούς σχεδιασμού, μόνο για να βρεθεί αντιμέτωπη με ανυπολόγιστο κόστος αλλά και μια εσωτερική κρίση στην αρχιεπισκοπή, που σήμερα οι ηγέτες της αναγνωρίζουν ως κακή οικονομική διαχείριση.

Αποτέλεσμα της κρίσης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ του ενάμισι εκατομμυρίου ενοριτών της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, καθώς οι εύποροι δωρητές, αλλά και οι απλοί άνθρωποι, προσπαθούν να καταλάβουν κατά πόσον τα χρήματά τους διασπαθίστηκαν.

Όταν ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε γνωστός το 2013, το προγραμματισμένο κόστος του Αγίου Νικολάου, μιας βυζαντινής εκκλησίας καλυμμένης με μάρμαρα, ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια.
Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εργασίες, το 2015, το κόστος έφτασε τα 35 εκατομμύρια. Όταν ο τρούλος ολοκληρώθηκε, το 2016, το κόστος είχε προσεγγίσει τα 40 εκατομμύρια δολάρια και αυτό τον μήνα η Αρχιεπισκοπή ανακοίνωσε ότι το κόστος έχει φτάσει τα 78 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία έχουν συγκεντρωθεί τα 49 εκατομμύρια...»

 

Πολυμέσα