Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:33:12

Ο Φρ. Κουτεντάκης, επίλεκτος επικεφαλής του Προϋπολογισμού στη Βουλή προειδοποιεί το Μαξίμου: «Οχι παροχές μετά τις 20 Αυγούστου. Όχι στα εργασιακά της Ε. Αχτσιόγλου. Όχι στις πλήρεις περικοπές των συντάξεων». Κύριο

Κόντρα απολύτως στην ανεύθυνη παροχολογία και υποσχεσιολογία εκ των ενόντων, από ένα κομματικό εκλεκτό και άνθρωπο της επιλογής του Μαξίμου. Τώρα οι προειδοποιήσεις, οι συστάσεις για αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα προς το Μέγαρο Μαξίμου δεν προήλθαν ούτε από τις Βρυξέλλες, ούτε από το Βερολίνο και το ΔΝΤ, ούτε από την ΕΚΤ αλλά από την πλατεία Συντάγματος.

Συγκςκιμένα, εκεί όπου κατοικοεδρεύει το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, του οποίου προΐσταται ο πρώην Γ.Γ. του ΓΛΚ και στενός συνεργάτης των Ε. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη. Επίλεκτος και πρόσφατα τοποθετηθείς στη θέση αυτή μετά από ενστάσεις της Αντιπολίτευσης για μειωμένα προσόντα και κομματισμό.

Συγκςκριμένα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσής του για την πορεία της οικονομίας.
Παρουσιάζοντας την έκθεση ο κ. Κουτεντάκης αναγνώρισε ότι θα υπάρξει «πολιτική πίεση» για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και επιβράδυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων,(όπως ήδη υπόσχονται οι πάντες σε Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ) καλώντας επί της ουσίας την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις «σειρήνες», λέγοντας πως κάτι τέτοιο «σίγουρα θα είναι πρόβλημα».
«Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να είναι σοβαρή και υπεύθυνη» σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα θα είναι στο στόχαστρο των αγορών, παρακολουθώντας κάθε κίνηση με «καχυποψία».

Η έκθεση εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης στο εξάμηνο είναι αυξημένο κατά 613 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα .
«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους δείχνει μια σχετικά σταθερή υπέρβαση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με δεδομένο ότι το περσινό αποτέλεσμα ήταν κοντά στο 4% του ΑΕΠ, τα μέχρι τώρα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της επίτευξης του στόχου για το 2018. Ωστόσο η υπέρβαση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει προσεκτική κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους (με δεδομένο μάλιστα ότι ο φετινός στόχος είναι διπλάσιος του περσινού)» σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Γραφείου Προϋπολογισμού παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν μειώθηκε η ανεργία συνιστά παράμετρο η οποία χρίζει προσοχής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή υπάρχει αλλαγή της τάσης.

Η ΥΨΗΛΗ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΧΣΙΟΓΛΟΥ, ΟΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις στο χρέος, αναγνωρίζει πως οι μακροπρόθεσμες αμφιβολίες οι οποίες εκφράστηκαν από το ΔΝΤ «ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές και να οδηγήσουν σε καθυστέρηση των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης».

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές κατά την εκτίμηση του κ. Κουτεντάκη και του Γραφείου του Προϋπολογισμού «δεν υπάρχει θέμα βιασύνης και τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά και καλοσχεδιασμένα». Ούτως ή άλλως , όπως είπε, «έχεις την πολυτέλεια να περιμένεις»...

Στην έκθεση αναλύεται η πορεία αμοιβών και παραγωγικότητας της εργασίας την περίοδο 2010-2017 από την οποία προκύπτει ότι η πτώση των αμοιβών ήταν μεγαλύτερη από την παράλληλη μείωση της παραγωγικότητας. Με θέσεις τελείως αντίθετες, όπως αναλύεται στη συνέχεια, από εκείνες της παραδοξολογία της Υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου.

Στο θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, ο κ. Κουτεντάκης κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από ένα ζήτημα ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας.
Περιορίστηκε να επαναλάβει ότι δημοσιονομικά η περικοπή των συντάξεων δεν είναι απαραίτητη δεδομένου ότι , στη βάση της συμφωνίας προβλέπεται η ισόποση εφαρμογή αντίμετρων η οποία θα εξουδετέρωνε τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των περικοπών στις συντάξεις. Πρόσθεσε όμως ότι προβλέπεται στη συμφωνία και «την εφαρμογή της περικοπής την αντιμετωπίζουμε ως ένα μέτρο το οποίο έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί κανονικά».

Δεν παίρνει θέση για περικοπές στις συντάξεις

Ειδικά όσον αφορά στο «καυτό» θέμα των περικοπών στις συντάξεις από 1/1/2019, αν και το ΓΠΚ αποφεύγει να πάρει θέση, καθώς το ζήτημα δεν έχει ανοίξει επισήμως στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, η γραμμή είναι ναι μεν πρόκειται για ζήτημα με ειδικό πολιτικό βάρος, ωστόσο τα «κουκιά» είναι μετρημένα κι αυτό σημαίνει ότι αν δεν κοπούν οι συντάξεις, ως μη αναγκαίο δημοσιονομικό μέτρο, θα πρέπει να μη δοθούν και οι κοινωνικές παροχές που περιλαμβάνει το πακέτο των αντίμετρων. Εν αναμονή των διαβουλεύσεων με το Κουαρτέτο στα τέλη Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να σώσει τουλάχιστον κάποιο μέρος από τις συντάξεις ήτοι να μην γίνει καταργηθεί πλήρως η προσωπική διαφορά.

Μηνύματα έστειλε το ΓΠΚ και αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, και τις σχετικές εξαγγελίες της Υπουργού Εργασίας καθώς τα στοιχεία από το μέτωπο της παραγωγικότητας είναι αν μη τι άλλο αποθαρρυντικά. «Η χώρα μας είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας οφείλεται στην ταχύτερη μείωση των μισθών από την παραγωγικότητα. Η εξέλιξη αυτή, όπως εξηγούμε στο Ειδικό θέμα, ίσως να βοήθησε στην ενίσχυση των εξαγωγών αγαθών (αν και όχι υπηρεσιών) στην περίοδο της κρίσης. Μακροχρόνια όμως, ένα σενάριο συνεχούς μείωσης της παραγωγικότητας με τους μισθούς να συμπιέζονται όλο και περισσότερο προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλά το μοναδιαίο κόστος εργασίας, δεν είναι βιώσιμο. Αντίθετα, η μακροχρόνια οικονομική μεγέθυνση και η αντιμετώπιση μακροοικονομικών ανισορροπιών απαιτούν τη σταθερή αύξηση της παραγωγικότητας, ο ρυθμός μεταβολής της οποίας θα πρέπει να αποτελεί το όριο αυξήσεων στους μισθούς». Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι αυξήσεις μισθών μπορούν να γίνουν μόνο στα όρια της παραγωγικότητας, που παραμένει επί του παρόντος αρνητική, άρα και οι συζητήσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού δύσκολα θα μπορούσαν να πάρουν σάρκα και οστά πριν από το 2019.

Δεν πρέπει να βιαστεί η χώρα για την επόμενη έκδοση ομολόγου

Αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους, χαρακτηρίζονται θετικά αν και με την υποσημείωση των επιφυλάξεων από το ΔΝΤ και των αντιδράσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στις αγορές, ενώ και το ΓΠΚ συμμερίζεται την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βιαστεί για την επόμενη έκδοση ομολόγου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline