Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:38:55

Τα δέκα βήματα για σωστή διεκδίκηση αναδρομικών-δώρων

Πώς θα διεκδικήσετε με επιτυχία τα αναδρομικά από μειώσεις και επαναφορά δώρων. Δέκα οι αναγκαίες οδηγίες, που πρέπει να ακολουθήσει κανείς.

Σύμφωνα, πάντα, με τον «Ελεύθερο Τύπο», δίδεται στη δημοσιότητα πρότυπο δικογράφου, για τις αγωγές που θα πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι, ώστε να διεκδικήσουν αναδρομικά χρήματα που τους ανήκουν:

Είτε από τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί διά των Νόμων 4051/2012 και 4093/2012
Είτε και από περικοπές που είχαν επιβληθεί στα δώρα τους
Για την ορθή συμπλήρωση του δικογράφου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής 10 βήματα:

1. Η αγωγή κατατίθεται στο Πρωτοδικείο του Νομού ή της Περιφέρειας, όπου ανήκουν.

2. Στο κείμενο θα επιλέξουν σε ποιο Ταμείο του ΕΦΚΑ ανήκουν, διαγράφοντας τις άλλες επιλογές που αναφέρονται.

3. Αν η αγωγή αφορά σε συνταξιούχους του Δημοσίου που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όχι από άλλον φορέα του ΕΦΚΑ, τότε η αγωγή θα πρέπει να γίνεται «Προς το Ελεγκτικό Συνέδριο» και όχι «Προς το Διοικητικό Πρωτοδικείο».

4. Η ίδια ακριβώς αγωγή θα πρέπει να κατατεθεί και στο ΕΤΕΑΕΠ, για τη διεκδίκηση αναδρομικών που αφορούν σε περικοπές επικουρικών συντάξεων.

5. Μεγάλη προσοχή απαιτείται στο σημείο της αγωγής που αφορά στις «Νόμιμες αξιώσεις», καθώς εκεί θα πρέπει να συμπληρώνονται με επιμέλεια τα ποσά κύριας – επικουρικής σύνταξης, όπου αυτά αναφέρονται.

6. Εξίσου προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ενδιαφερόμενοι κατά τη συμπλήρωση των πεδίων που αντιστοιχούν στις περικοπές συντάξεων που επήλθαν βάσει των Νόμων 4051/2012 και 4093/2012. Εκεί θα πρέπει να συμπληρώσουν και τις περικοές που υπέστησαν σε ό,τι αφορά τα δώρα τους (σ.σ. είχαν καταργηθεί από 01/01/2013) σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

7. Οι παραπάνω περικοπές περιλαμβάνονται αναλυτικά στα ενημερωτικά σημειώματα κυρίων και επικουρικών συντάξεων από 01/01/2013 έως και το 2018. Αυτές μπορούν να τις βρούν οι δικαιούχοι στις ιστοσελίδες τουΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αντίστοιχα, είτε μέσω ΚΕΠ.

8. Οι μειώσεις για κάθε σύνταξη (κύρια + επικουρική) αθροίζονται μαζί με τα κομμένα δώρα μέσα στο κείμενο της αγωγής.

9. Οι αγωγές μπορούν να γίνονται είτε ατομικά είτε μαζικά.

10. Δεν μπορεί να επιβληθεί αγωγή, αν δεν υπάρχει σφραγίδα και υπογραφή δικηγόρου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline