Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:18:26

Ανοίγουν τους λογαριασμούς Σημίτη, Χρυσοχοΐδη

Σε άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Δικαιοσύνη, κορυφώνοντας την επιχείρηση -όπως ερμηνεύουν πολιτικοί αναλυτές- σκανδαλολογίας.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που παρουσιάζουν τα «Νέα», διατάχθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών σε 5 ελληνικές τράπεζες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης Σημίτη, του αδελφού του Σπύρου, καθώς και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργού Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2001-2003, αλλά και του Βαγγέλη Μαλέσιου, υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο.
Ο κατάλογος των 7 προσώπων για τους οποίους η Αρχή ζητά να ανοίξουν οι λογαριασμοί συμπληρώνεται από τη σύζυγο του Βαγγέλη Μελέσιου, Διαμαντούλα, και τον Λουκά Ρωμανό, μεσάζοντα οπλικών συστημάτων.

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 30/10/2018 και εικάζεται ότι συνδέεται με την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του γνωστού C4i.

Αφορμή για την έρευνα είναι η κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν, επικεφαλής της γαλλοολλανδικής πολεμικής βιομηχανίας Thales, που προμήθευσε στην Ελλάδα τις φρεγάτες, ο οποίος σε κατάθεσή του το 2006 στις γαλλικές Αρχές, ομολόγησε πρακτικές διαφθοράς από την εταιρεία του. Ειδικότερα ισχυρίστηκε ότι προέβη σε παράνομες πληρωμές στον υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου για το ύψους 381 εκατ. ευρώ συμβόλαιο της ανανέωσης 6 ελληνικών φρεγατών.
Παράλληλα αναφέρθηκε σε όσα του είχε πει ο πρόεδρος της εταιρείας που αντιπροσώπευσε την Thales στην Ελλάδα Λουκάς Ρωμανός, ότι δηλαδή έχασαν ως όμιλος τη σύμβαση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων C4i γιατί ο ανταγωνιστής, η εταιρεία Saic, υποστηριζόταν ευθέως από τον Ντίκ Τσένεϊ, τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ (επί εποχής Μπους).

Όπως χαρακτηριστικά κατέθεσε στους Γάλλους εισαγγελείς ο Ζοσεράν, ο εδώ αντιπρόσωπος της Thales του είχε πει ότι «χάσαμε το συμβόλαιο επειδή χτυπήσαμε χαμηλά», την ίδια ώρα που «οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό».
Και προσθέτουν τα «Νέα», στη στήλη του Γιώργου Παπαχρήστου που έκανε την αποκάλυψη:

Παρά το αόριστο της αναφοράς αυτής, που ανήκει στην κατηγορία «κάποιος μου είπε ότι κάπου άκουσε κάτι για κάποιον», το αόρατο κυβερνητικό διευθυντήριο που προσπαθεί να συντηρήσει όπως όπως και με όποια μέσα τη σκανδαλολογία, προκειμένου να διατηρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δεν άφησε να περάσει έτσι αυτή η αναφορά.
Το 2016 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής απέστειλε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς πέντε υποθέσεις που αφορούσαν εξοπλιστικά προγράμματα. Μια από αυτές αφορούσε τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών.

Από εκεί αναδύθηκε, απομονώθηκε, αποκόπηκε, φωτίστηκε η αναφορά Ζοσεράν στο σύστημα ασφαλείας C4i και αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την αφορμή για το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη, των συγγενικών του προσώπων, του κ. Χρυσοχοίδη, του κυρίου και της κυρίας Μαλέσιου και του Λουκά Ρωμανού, του μεσάζοντα, ο οποίος υποδεικνύεται από τον Ζοσεράν ως η «πηγή» της «πληροφορίας» για την υποτιθέμενη δωροδοκία του τότε πρωθυπουργού και των δύο υπουργών του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σημίτης, έναν χρόνο πριν, και με αφορμή πάλι διαρροές από κυβερνητικές πηγές ότι η έρευνα για το θέμα αυτό δήθεν τον «ακουμπά», είχε δηλώσει ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη για να προστατευθεί από τις ανοίκιες επιθέσεις που δέχεται από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline