Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:57:53

Πάιατ: Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ θα ενισχυθούν

Για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών δεσμεύτηκε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Όπως τόνισε ο αμερικανός πρέσβης «η Ελλάδα αποτελεί περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ρόλος που μπορεί να αναδειχθεί περισσότερο».

Παράλληλα, ο κ. Πάιατ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα πολύ θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν, επισημαίνοντας την αμερικανική δέσμευση για υποστήριξη της Ελλάδας στη φάση αυτή της οικονομικής ανάκαμψης. Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ακολούθησαν, όπως μεταξύ άλλων στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικάνο υπουργό Γουίλμπουρ Ρος, όπου υποδέχθηκε ορισμένα πολύ υψηλόβαθμα αμερικανικά διευθυντικά στελέχη για να συζητήσουν για τις ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Ο αμερικάνος πρέσβης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον και σε επενδυτικούς πυλώνες όπως ενεργειακά, επενδύσεις, εμπορικές σχέσεις, τουρισμός, τομέας της οικονομίας, τεχνολογία, εμπόριο, μεταφορές κλπ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ κάθε άλλο παρά έκρυψε το ενδιαφέρον της χώρας του για επενδύσεις στην Ελλάδα, εκφράζοντας την προσδοκία για διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες σε ό,τι αφορά την άδεια για καζίνο στο Ελληνικό, την πώληση ποσοστού των Ελληνικών Πετρελαίων που σήμερα κατέχουν το ελληνικό Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση, τα ναυπηγεία Ελευσίνας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας για το φυσικό αέριο (IGB). Ο κ. Πάιατ τόνισε, εξάλλου, τη σημασία του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας ότι αυτός θα αξιοποιηθεί προκειμένου να υπογραμμισθούν οι ευκαιρίες, αλλά και να προωθηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline