Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθερή η γερμανική στήριξη στα εθνικά μας θέματα. Μετά τις δηλώσεις στο Βερολίνο, ο ΥΠΕΞ Σταϊνμάγερ στην Ελλάδα: «Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάνης δεν αμφισβητείται». Κύριο

Υπουργός Καγκελαρίας Αλτμάιερ: Η Τουρκία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα αν θέλει κατάργηση βίζας.«Η Γερμανία δεν εκβιάζεται.

Δεν μας στηρίζουν στα οικονομικά θέματα και ιδιαίτερα σε εκείνα για το Μνημόνιο και τις μεταρρυθμίσεις αλλά είναι μάλλον σταθεροί οι Γερμανοί κυβερνητικοί στην υπεράσπιση των εθνικών μας υποθέσεων, απέναντι στη Τουρκία, στο θέμα των προσφύγων και των διεκδικήσεων της Άγκυρας. Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επίσκεψη που κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων και των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης

Ήδη ο κ. Σταϊνμάγερ διαμηνύει από την Αθήνα, σε μία συνέντευξή του σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ότι «η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη», καθώς «το θέμα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει» και εκφράζει την πεποίθηση ότι «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό». Σε κάθε περίπτωση, λέει, «έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της». Στο Κυπριακό περιμένει ότι «όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν εποικοδομητική στάση», προκειμένου οι Κύπριοι να ζήσουν την επανένωση της χώρας τους, όπως οι Γερμανοί στο παρελθόν.

Σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Σταϊνμάγερ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά θα τελέσουν από κοινού στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τα εγκαίνια της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες διατηρούν μία ιδιαίτερα στενή φιλική σχέση, καθώς ήταν συμφοιτητές στη Γερμανία, στα νεανικά τους χρόνια, μία σχέση η οποία αναθερμάνθηκε και εξελίχθηκε σε σχέση εμπιστοσύνης όταν συναντήθηκαν εκ νέου ως επικεφαλής των υπουργείων εξωτερικών των χωρών τους.
Μετά τα εγκαίνια οι κ.κ. Κοτζιάς και Σταϊνμάγερ επέστρεψαν στην Αθήνα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα στο μουσείο της Ακρόπολης στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας πριν αυτός γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στις 17:30. Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ'ιδίαν συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών μετά το πέρας της οποίας, θα προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο.
Δευτέρα το πρωί ο επιφανής κ. Σταϊνμάγερ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Αλτμάιερ: Η Τουρκία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα αν θέλει κατάργηση βίζας
«Η Γερμανία δεν εκβιάζεται»

Μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο και να τηρήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό, εάν θέλει οι πολίτες της να απολαμβάνουν του δικαιώματος να ταξιδεύουν χωρίς βίζα, στέλνει ο επικεφαλής της γερμανικής καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Καθηκόντων Πέτερ Αλτμάιερ.

Το θέμα «είναι συνδεδεμένο με από κοινού αποφασισθείσες προϋποθέσεις» δηλώνει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

O όροι αυτοί συναποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πριν τρία χρόνια και «εμμένουμε σε αυτή την συμφωνία. Γι΄ αυτό και η τουρκική επιθυμία για κατάργηση της βίζας θα εκπληρωθεί μόνο όταν εκπληρωθούν οι εκκρεμούντες όροι» τονίζει.

Προσθέτει, επίσης, πως η συμφωνία για το προσφυγικό δεν είχε ως αποτέλεσμα μονομερείς δεσμεύσεις. «Υπάρχουν και στις δυο πλευρές αμφίδρομα αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντα» αναφέρει.

Τονίζει, δε, ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εκβιαστεί λόγω του προσφυγικού, εν τούτοις όμως «έχουμε πολλούς σοβαρούς λόγους να εμμείνουμε στη συνεργασία μας με την Τουρκία, όσο αυτή τηρεί τις υποσχέσεις της».

Παρά τις πολιτικές εκκαθαρίσεις η Τουρκία παραμένει «ένας γεωστρατηγικός εταίρος σε ό,τι αφορά την εγγύηση της σταθερότητας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στο να τεθεί τέρμα στην περιφρονητική για τον άνθρωπο εγκληματική δραστηριότητα των διακινητών στο Αιγαίο και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολλών προσφύγων οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία» καταλήγει.

 

Πολυμέσα