Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  08:52:29

Tην Κυριακή κρίσιμες εκλογές στην Αλβανία. Μάλλον χάνει την εξουσία ο Σαλή Μπερίσα, γιατρός του Εμβέρ Χότζα και κυρίαρχη πολιτική μορφή επί τρεις δεκαετίες. Προβάδισμα στον συνασπισμό υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Κύριο

Οι δυνάμεις της ελληνικής Ομογένειας χωρίς δυνατότητες αυτόνομης εκλογικής παρουσίας, διασκορπίσθηκαν με υποψηφιότητες και στα δύο μεγάλα κόμματα.

Προβάδισμα στον συνασπισμό κομμάτων της Αντιπολίτευσης δίνει και νέα δημοσκόπηση. Συγκεκριμένα στον αριστερό συνασπισμό της αντιπολίτευσης, υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα (πρώην δημάρχου των Τιράνων) με τους πολιτικούς όρους (αριστερά, σοσιαλιστικό) να είναι έντονα σχετικοί καθώς λ.χ. επικρατεί και εδώ ο λαϊκισμός, ο κομματισμός και ο έντονος εθνικισμός. Έτσι, η πολεμική στρέφεται κατά της φαύλης διακυβέρνησης και των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στις θέσεις εργασίας, στην αγορά και την οικονομία της Αλβανίας.

Σχεδόν επί μία δεκαετία κυβερνούν διάφορα σχήματα συνεργασίας της δεξιάς, των οποίων ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα,(1944). Γιατρού με σπουδές στο Παρίσι, προσωπικού γιατρού του δικτάτορα Εμβέρ Χότζα αλλά και πρωτεργάτη στην πορεία εκδημοκρατισμού της Αλβανίας μετά 1989-90.

Ο καρδιοχειρουργός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο των Τιράνων είναι κυρίαρχη πολιτική μορφή στη χώρα του επί τρείς δεκαετίες., μεγαλοιδεάτης και «κακός φίλος και γείτονας» της Ελλάδος. Επανειλημμένα έχει θέσει ζήτημα Τσάμηδων, επέκτασης της Αλβανίας έως την Πρέβεζα, ενώ ο εθνικισμός του στα πλαίσια τη ονείρωσης για «Μεγάλη Αλβανία» είναι έντονος και προς τη Σερβία, τα Σκόπια και το Κόσσοβο. Μουσουλμάνος και φιλότουρκος έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας του 1992 μέχρι το 1997, όταν έπεσε λόγω του οικονομικού σκανδάλου των «πυραμίδων» αλλά κατάφερε να επανέλθει ως Πρωθυπουργός αργότερα.

Σύμφωνα με την τέταρτη και προτελευταία δημοσκόπηση συγκεκριμένης ιταλικής εταιρείας, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο αριστερός συνασπισμός θα εξασφάλιζε το 51% τον ψήφων, καταγράφοντας άνοδο 1% σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο συνασπισμός της δεξιάς θα κέρδιζε ποσοστό 35%, με άνοδο 2%.

Στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου θα συμμετάσχουν δύο μεγάλοι συνασπισμοί, υπό την ηγεσία τον δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων και τέσσερα κόμματα θα κατέλθουν μόνα τους στην εκλογική «μάχη» (συνολικά 66 κόμματα). Για την κατανομή των 140 εδρών της νέας βουλής θα κληθούν να αποφασίσουν, με την ψήφο τους, 3.271.885 ψηφοφόροι.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline