Γιάννης Δραγασάκης: Βασικές αρχές στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Σε πρόσφατη ομιλία της η κ. Μέρκελ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε την παρατήρηση ότι η Ελλάδα είχε προβλήματα και πριν από το μνημόνιο.

Θέλουμε να συμφωνήσουμε με την επισήμανση αυτή αλλά να πούμε ότι αυτά τα προβλήματα τα δημιούργησαν στην Ελλάδα οι πολιτικοί της φίλοι. Και η δύναμη που μιλούσε πριν από την κρίση γι' αυτά τα προβλήματα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, όπως αναγνωρίζει το ψήφισμα με αριθμό 1884 του Συμβουλίου της Ευρώπης τα μνημόνια αποτελούν μια αυτόνομη αιτία επιδείνωσης των κρίσεων διότι τα μνημόνια οργανώνουν και επιβάλλουν από τα πάνω την ύφεση ως μέσο προσαρμογής, ως μέσο συμπίεσης των μισθών, ως μέσο συμπίεσης των συντάξεων. Δεν είναι λάθος η ύφεση. Είναι επιλογή, είναι το σχέδιο.

 

Ακριβώς γι' αυτό εμείς επιμένουμε –επιμέναμε από την αρχή, αλλά τώρα πια αρχίζει και αποδεικνύεται και το συμμερίζονται πάρα πολλοί σε όλο τον κόσμο- ότι αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι άλλα μέτρα ή άλλα φάρμακα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια άλλη διάγνωση, μια άλλη θεραπεία, μια νέα πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το εμφάνισε στις εκλογές. Εγκρίθηκε από μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Βεβαίως εμείς από τότε είπαμε ότι το πρόγραμμά μας δεν έχει τη μορφή εντολών του Μωυσή, αλλά είναι μία σχέση με την κοινωνία που διαρκώς την εμβαθύνουμε, διαρκώς την εξειδικεύουμε, διαρκώς την εμπλουτίζουμε.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου μας προβλέπουν πρώτον την υλοποίηση των ώριμων αλλαγών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων πολλές από τις οποίες εκκρεμούν στη χώρα μας όχι απλώς για χρόνια αλλά και για δεκαετίες στο φορολογικό σύστημα, στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος και τη διοίκησης, παντού.

Δεύτερον, η εφαρμογή ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης σε παλαιούς κλάδους, αλλά και σε νέους. Είναι λάθος ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα και ότι δεν μπορεί να παράγει τίποτα. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες και στον πρωτογενή τομέα που κακώς υποτιμήθηκε και στη βιομηχανία, αλλά και σε νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε ένα πρώτο σχεδίασμα αυτού του προγράμματος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τρίτον είναι η δημοσιονομική εξισορρόπηση. Είναι για μας πολιτικός στόχος να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα, ακριβώς και γιατί γίνεται μέσω εκβιασμού. Όμως αυτό θα γίνει με μία πολιτική αναδιάρθρωσης των δαπανών, αναδιάρθρωσης των εσόδων και διεύρυνσης των εσόδων με όρους δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχει χρόνος στο πλαίσιο μιας ομιλίας για να μιλήσει κανείς εξειδικευμένα για τα επί μέρους κεφάλαια. Θα ήθελα όμως, επειδή έγινε λόγος και αξιοποιήθηκε και μία δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, να δηλώσω το αυτονόητο. Δεν το γνωρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στις ιδιωτικοποιήσεις; Γιατί σας κάνει έκπληξη ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξεπουληθεί ό,τι απέμεινε σε αυτόν τον τόπο;

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία πολιτική η οποία λέει το εξής απλό: Ό,τι έχει απομείνει στον δημόσιο έλεγχο, ό,τι συνιστά συλλογική περιουσία του ελληνικού λαού δεν θα πουληθεί. Θα προστατευθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί ως ίδια συμμετοχή δική μας, ως δική μας εθνική συμμετοχή για να πετύχουμε ευρύτερες αναπτυξιακές συμπράξεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του εξωτερικού. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Απαντήστε επί της ουσίας αν έχετε διαφορετική γνώμη.

Επίσης, επί της φορολογίας, μέχρι πότε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα συγκαλύπτετε στην Ελλάδα τη μεγάλη φοροδιαφυγή; Μέχρι πότε θα παρακολουθούμε το φαινόμενο η Γερμανία να έχει υπογράψει σύμβαση με την Ελβετία και εσείς τώρα να διαβάζουμε ότι κάτι προσπαθείτε να κάνετε;

Προχθές ο κ. Σόιμπλε ήταν στη Σιγκαπούρη. Ξέρετε γιατί ήταν στη Σιγκαπούρη; Γιατί διαπίστωσαν ότι ορισμένοι φοροφυγάδες Γερμανοί φεύγουν από την Ελβετία και πάνε στη Σιγκαπούρη. Πήγε επί τόπου για να υπογράψει σύμβαση.

Έχουμε ακόμα να μάθουμε και από τη Γερμανία. Αντιγράψτε το φορολογικό σύστημα της Γερμανίας. Αν κάποιος πιαστεί στη Γερμανία και δεν έχει δηλώσει την περιουσία του, την χάνει ολόκληρη. Είναι 50% ο φόρος και 50% το πρόστιμο. Τολμάτε εσείς να κάνετε κάτι εδώ; Και η λίστα Λαγκάρντ ανέκδοτο είναι, επί μέρους περίπτωση είναι. Επομένως, μην προσβάλλετε την νοημοσύνη του κόσμου ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Θέλω να κάνω μία διευκρίνιση. Οι αντιθέσεις μας με την κ. Μέρκελ και την Κυβέρνησή της είναι αντιθέσεις πολιτικές. Δεν είμαστε ούτε αντιγερμανοί, ούτε φιλογερμανοί. Είμαστε Έλληνες και Ευρωπαίοι, είμαστε αριστεροί. Το ίδιο ισχύει και με εσάς. Δεν τίθεται θέμα προσωπικών αντιπαραθέσεων. Είναι πολιτική η διαφωνία μας, είναι διαφωνία γραμμής. Σας θεωρούμε και εσάς και τους άλλους στην Ευρώπη ότι είστε γιατροί χωρίς εργαλεία. Περιφέρετε φάρμακα ληγμένα και γι' αυτό επικίνδυνα.
Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό –ακόμη κι αν θέλετε να δώσετε ελπίδα- διότι εκπροσωπείτε ένα σύστημα που είναι σε κρίση, εκπροσωπείτε έναν κόσμο που ανήκει στο παρελθόν, εκπροσωπείτε –ειδικά στην Ελλάδα- ένα καθεστώς που έχει καταρρεύσει. Είναι επικίνδυνη η απαίτησή σας να εξακολουθείτε να θέλετε να είστε στα πράγματα.»

(Ο πρώην υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας στην συγκυβέρνηση του Ι989 είναι ιστορικό και επιφανές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλης εμβέλειας και κύρους. Βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής είναι βασικός υπεύθυνος για το κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το απόσπασμα είναι από την αγόρευση του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2013.)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline