Κώστας Καραγκούνης: Πολεοδομία και ΑΕΚ

Να έρθω τώρα στο ζήτημα που έχει ανακύψει με το γήπεδο της ΑΕΚ, για το οποίο υπήρξαν και διάφορες αντεγκλήσεις. Άκουσα με πολύ προσοχή τον κ. Βούτση, ο οποίος, αφού μίλησε για το γήπεδο της ΑΕΚ, έκανε αναφορά στον παράνομο τρόπο με τον οποίον χτίστηκε το γήπεδο του Ολυμπιακού.

Περιττό να αναφέρω τα όσα είπε για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα με τα γήπεδα ή αν έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα με τις ομάδες. Δεν καταλαβαίνω τη λογική τους.
Βεβαίως, όπως εξήγησε και ο Υπουργός στον κ. Βούτση, είχαν όλο το χρόνο. Εδώ αυτή η διαβούλευση τρέχει πάρα πολύ καιρό. Ειδικά το ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ εκκρεμεί από το 2003. Ένα τεράστιο ζήτημα επιτέλους –και ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον Υπουργό- βρίσκει λύση.

Κι έχει πει ο κύριος Υπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ ότι περιμένει τις τροποποιήσεις. Ρώτησε αν έχετε κάποια άλλη ιδέα, αν έχετε κάποια άλλη ρύθμιση, την οποία μπορούμε να συζητήσουμε. Και σας ρώτησε γιατί δεν τη φέρατε όλο αυτό τον καιρό και έρχεται τώρα ο κ. Βούτσης, έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητάει να φέρει τροποποίηση και πάνω σε αυτή, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί για να δοθεί η λύση.
Πόσο καιρό θα περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γενικώς, να δοθούν λύσεις –γενικώς, σε όλα τα ζητήματα; Γιατί, πραγματικά, το γήπεδο της ΑΕΚ είναι λαμπρό παράδειγμα του πώς συνδυάζεται το παρόν νομοσχέδιο, δηλαδή αυτός ο χωρικός, ο πολεοδομικός σχεδιασμός με την πραγματικότητα, με την πραγματική οικονομία.

Γιατί –μη γελιόμαστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι- εάν δεν γίνει αυτό το «πάντρεμα», εάν δεν γίνει αυτός ο συνδυασμός, τότε για τι μιλάμε, για ποιες ρυθμίσεις μιλάμε; Θα έχεις ένα γήπεδο, χωρίς να υπάρχει η αγορά, χωρίς να υπάρχει τα καταστήματα που θα λειτουργούν, χωρίς να υπάρχει γενικότερη ανάπλαση;

Αυτή είναι η βασική κριτική που κάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν μπορεί να καταλάβει ότι υπάρχει και η αγορά, υπάρχει η οικονομία. Και η οικονομία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, καθορίζει το αν κάτι θα λειτουργήσει ή όχι.

Δίνεται μια λύση σε ένα ιστορικό Σωματείο με εκατομμύρια οπαδούς. Τι θα κάτσουμε να συζητήσουμε δηλαδή; Το αν έχει, όπως ανέφερε και ο κ. Γεωργιάδης, μια απόσταση πέντε, δέκα ή είκοσι μέτρα; Αυτό είναι το ζήτημα; Να κάνω μια άλλη σκέψη: στο Λονδίνο υπάρχουν πάμπολλα γήπεδα, στη Μαδρίτη το ίδιο, στη Βαρκελώνη το ίδιο, στο Μόναχο το ίδιο. Εκεί δηλαδή τι πρόβλημα έχουν; Κοιτάνε αν υπάρχει ένα ή δύο μέτρα διαφορά, για να δουν αν θα κάνουν γήπεδα;

Και στην ουσία δεν συζητάμε για γήπεδα. Γιατί, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, -και βεβαίως συμφωνούμε σε αυτό- σήμερα είμαστε όλοι ΑΕΚ. Όχι με τη λογική που νομίζετε, αλλά με τη λογική ότι είμαστε σήμερα όλοι με την ανάπτυξη, με την ευημερία, με την εξέλιξη. Αυτή είναι η λογική που δεν μπορείτε να καταλάβετε.

Και για αυτό, βεβαίως, όπως πολύ καλά είπε, αύριο θα καταθέσουμε ονομαστική ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, για να έρθετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της Αντιπολίτευσης, και να πείτε εάν θέλετε τελικά να προχωρήσουμε μπροστά ή όχι. Γιατί αυτό είναι το βασικό ρώτημα και όχι αν θα έχει η ΑΕΚ γήπεδο, που οφείλει και πρέπει να έχει. Και οφείλει να έχει, όχι μόνο για τους εκατομμύρια οπαδούς, αλλά πάνω από όλα για ένα τόπο που λέγεται Νέα Φιλαδέλφεια, όπου μόνο καλά θα δει από αυτή την ανάπλαση, όχι μόνο στην αναψυχή, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά ευρύτερα στην οικονομία.

Και δεν είναι τυχαίο το παράδειγμα του γηπέδου της ΑΕΚ. Θέλετε να σας πω άλλα παραδείγματα; Σκεφτείτε το ζήτημα του Ντιτρόιτ. Το Ντιτρόιτ είναι μια πόλη, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ακμάζουσα και οικονομικά δυναμική. Πιστέψτε με, ούτε ρυθμιστικά σχέδια τους έλλειπαν, ούτε τίποτα. Εγώ, μάλιστα, είχα την ευκαιρία να πάω πέρσι, γιατί γύρισα σε διάφορες πόλεις, κι είχα δει κι εργαζομένους και φορείς.

Το πρόβλημα τους, λοιπόν, εκεί δεν ήταν ότι λείπουν τα ρυθμιστικά σχέδια πενταετίας, επταετίας, δεκαετίας. Αυτό που τους έλειπε είναι αυτό που είναι σε όλους γνωστό εδώ μέσα: Τους έλειπε η FORD. Τους έλειπαν τα χρήματα της FORD. Τους έλειπαν οι θέσεις εργασίας, τα ανταποδοτικά τέλη, οι πόροι που έπρεπε να έχει αυτή η πόλη, που τώρα ρημάζει κι ερημώνει. Το ίδιο συμβαίνει και στη Λειψία, για να πάρουμε κι ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα.

Δηλαδή, τι θέλω να πω; Ό,τι σχεδιασμούς και να κάνουμε, όσα σχέδια και να καταρτίσουμε, φιλόδοξα, αισιόδοξα, υπάρχει πάντα ένας παράγοντας, ο οποίος είναι αμείλικτος. Και αυτός είναι ο παράγοντας της αγοράς, είναι ο παράγοντας του κεφαλαίου –ξέρω ότι «βγάζετε σπυράκια», κύριοι της Αντιπολίτευσης- ο οποίος καθορίζει όμως το αν κάτι θα πετύχει ή όχι. Αυτή είναι η ουσία.

...... Να σας πω ένα αντίστροφο παράδειγμα, που είναι, όμως, η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος; Υπάρχουν παραδείγματα πόλεων που δημιουργήθηκαν εκ του μηδενός. Για παράδειγμα, στο Καζακστάν, η πόλη Αστανά, ή η Μπραζίλια, που είναι το λαμπρότερο παράδειγμα, στη Βραζιλία.

Είναι καταπληκτικές πόλεις, απίστευτα πολεοδομικά σχεδιασμένες, με κυκλοφοριακές υποδομές, πλήρη ρύθμιση των χρήσεων γης, με πράσινο, συγκοινωνιακά δεδομένα και δίκτυα καταπληκτικά. Τι συμβαίνει, όμως, εκεί; Ειδικά η Μπραζίλια είναι μια πόλη που χάνει τους κατοίκους. Οι κάτοικοι φεύγουν κάθε Σαββατοκύριακο στο Ρίο και στο Σάο Πάολο και γενικώς ερημώνει η πόλη. Γιατί; Γιατί τα έκαναν τόσο τρομερά, έφτιαξαν τις χρήσεις γης τόσο εκπληκτικά, που για να πάρεις ένα γάλα θα πρέπει να πας στην απέναντι πλευρά της πόλης, γιατί εκεί είπαν ότι πρέπει να βάλουν τα γαλατάδικα μαζί. Οπότε δεν μπορεί να πηγαίνει κανένας και δεν έχει καμία χρησιμότητα. Δεν έλαβαν, δηλαδή, υπόψη την αγορά. Αυτή είναι η ουσία. Αυτό δεν καταλαβαίνουμε, ότι για να πετύχει κάτι, δεν αρκεί μόνο να το φτιάξουμε επί χάρτου.

Αναφέρεστε πάρα πολλές φορές, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, στο ζήτημα του Ελληνικού και πόσο αντίθετοι και απέναντι είστε στο ζήτημα αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Αυτό που θέλω να πω και να κλείσω τη σκέψη μου είναι ότι ό,τι και να σχεδιάσουμε επί χάρτου, όσα και να φτιάξουμε, όσα και να συζητήσουμε και τελικά να εφαρμόσουμε, εάν δεν λάβουμε υπόψη μας την ίδια την πραγματικότητα, τα ίδια τα γεγονότα, την ίδια την αγορά, όπως είπα και πριν, τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να πετύχει.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, κι επειδή είμαι σίγουρος ότι και τον γενικό σχεδιασμό τον οποίο φτιάχνουμε τώρα θα τον τηρήσουμε, αλλά κυρίως θα τηρήσουμε τα προαπαιτούμενα, δηλαδή να λειτουργεί σωστά μια αγορά, κύριε Κουρουμπλή, όχι με θέματα και ζητήματα ασφάλειας...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Πιστεύετε ότι λειτουργεί στην Ελλάδα η αγορά;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: ...όχι με θέματα και ζητήματα τρομοκρατίας, αλλά να λειτουργεί σωστά μια πόλη, όχι με ζητήματα γραφειοκρατίας, που όλοι συμφωνούμε, όχι με ένα συνδικαλισμό ο οποίος δεν θα εξυπηρετεί τον πολίτη, αλλά θα βλάπτει τον πολίτη. Έτσι, λοιπόν, θα λειτουργήσουν σωστά όσα κι αν σχεδιάσουμε εδώ πέρα, που ορθά σχεδιάζουμε

(Ο δικηγόρος Κώστας Καραγκούνης είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline