Νίκος Τσούκαλης: Πολεμώντας τη φοροδιαφυγή

«...........Το πρώτο βασικό και διαχρονικό ζήτημα είναι οι σχέσεις κράτους-πολίτη. Και αυτό δεν αφορά μόνο εσάς, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα.

Όπως ανέφερα και σε μια άλλη μου τοποθέτηση που έκανα από το Βήμα της Βουλής, εδώ έχουμε μια βασική και πολύ άγρια σύγκρουση μεταξύ του κράτους και του πολίτη. Ο πολίτης νιώθει το κράτος ως κράτος δυνάστη και το δε κράτος νιώθει το λαό, τους πολίτες ως εχθρό λαό. Μέσα, λοιπόν, σ' αυτήν την αντιπαράθεση είναι αδύνατον να εμπεδωθεί η οποιαδήποτε φορολογική συνείδηση και να αναπτυχθούν εκείνες οι σχέσεις οι οποίες θα μετατρέψουν τη χώρα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό, λοιπόν, είναι το μεγάλο ζητούμενο που αφορά όλο το πολιτικό σύστημα και όχι μόνο εσάς.

Το δεύτερο ζητούμενο αποτελεί επιτακτική ανάγκη και πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσος αναδρομικός έλεγχος του πόθεν έσχες όλων των εφοριακών που είχαν θέσεις ευθύνης, διαχειρίζονταν και είχαν άμεση επαφή με τους πολίτες. Δεν αναφέρομαι σε όλους τους εφοριακούς, αλλά σ' αυτούς που είχαν άμεση επαφή με τους πολίτες και μέσα από το πολυδαίδαλο φορολογικό σύστημα είχαν τη δυνατότητα να διακανονίζουν περιπτώσεις ή να κάνουν ελέγχους.

Τρίτο ζητούμενο. Η μεγάλη μας αγωνία είναι το σύστημα που θα διαμορφωθεί, ο μηχανισμός που θα εγκαθιδρυθεί στη χώρα να έχει μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε μετά από ένα ή δύο χρόνια να περιπέσουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Πρέπει, λοιπόν, οι μηχανισμοί να είναι σταθεροί και κυρίως να λειτουργούν με αυτοματισμούς, δίχως την παρεμβολή οποιουδήποτε υποκειμενικού στοιχείου.

Τέταρτον. Κύριε Υφυπουργέ, δεν υπάρχουν εισροές και εκροές μόνο στα καύσιμα. Εισροές και εκροές –δηλαδή το τι μπαίνει και τι βγαίνει- υπάρχουν σε όλες τις επιχειρήσεις, κάτι που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα, όσον αφορά τη λειτουργία των μηχανισμών και του φορολογικού συστήματος.

Η Εισηγήτριά μας κ. Ξηροτύρη αναφέρθηκε σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο του κ. Μόντι, όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε – από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ιταλίας από τον κ. Μόντι. Η πρώτη του κίνηση ξέρετε ποια ήταν; Ήταν αυτό που ανέφερε η κ. Ασημίνα Ξηροτύρη: το να αναλάβει να ξεκινήσει η «επιχείρηση Σέρπικο» και να εγκαταστήσει στα υπόγεια της οικονομικής εφορίας στη Ρώμη έναν από τους μεγαλύτερους υπολογιστές στην Ευρώπη, προκειμένου να διασταυρώνει σε χρόνο dt είκοσι δύο χιλιάδες πληροφορίες που αναφέρονται ακόμα και στη μεταφορά, τη διακίνηση και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Γιατί το κατάφερε αυτό; Το κατάφερε, γιατί είχε τη δυνατότητα και την υποδομή να διασυνδέσει τα συστήματα, τα οποία λειτουργούσαν στην Ιταλία μεταξύ εφορίας, ασφαλιστικών ταμείων, ΚΕΠ και άλλων υπηρεσιών.

Εδώ τι συμβαίνει; Συμβαίνει το τραγελαφικό: Να πραγματοποιείται πριν δύο μήνες έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με το ερώτημα κατά πόσο μπορούν να συνεργαστούν τα τρία συστήματα το Τaxis, το Elenxis και το Isis, τα οποία ήταν ασύμβατα μεταξύ τους. Γιατί γινόταν αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Γινόταν γιατί απλούστατα κάποιοι φρόντισαν το σύστημα να είναι επιμελώς ανοργάνωτο.
Μου είχαν απευθύνει κάποια στιγμή σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο μία ερώτηση «Ποια θεωρείτε εσείς σαν Δημοκρατική Αριστερά τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει στη χώρα;» και απάντησα αυθόρμητα «Την πλήρη μηχανοργάνωση». Εξεπλάγησαν και μου είπαν

«Μα, είναι μεταρρύθμιση αυτή;» και τους είπα «Βεβαίως, για την Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση».
Και η απάντηση που θέλω να μου δώσετε εσείς είναι το γιατί δεν έγινε στην Ελλάδα. Γιατί απλούστατα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πλήρης μηχανοργάνωση και αυτοί οι μηχανισμοί με αυτόματη λειτουργία ήταν εντελώς ασύμβατοι με το πελατειακό σύστημα. Τα περισσότερα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα στις υπηρεσίες, στο ΙΚΑ Καλλιθέας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης κ.λπ. αποκαλύπτονται όταν τοποθετούνται και λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα. Αυτό, λοιπόν, δεν έγινε ποτέ στη χώρα.

Και βεβαίως μας πιάνει μελαγχολία, κύριε Υπουργέ, όταν ανατρέχουμε σε κάποιον από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, τη γειτονική μας Guardia di Finanza όπου θεωρώ ότι μας δείχνει το δρόμο για το τι πρέπει να κάνουμε σε επίπεδο μηχανισμού.
Αυτή η μιζέρια το ότι οι διακόσιοι πενήντα ελεγκτές πρέπει να γίνουν τριακόσιοι πενήντα, το πώς θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ της Αστυνομίας, του Λιμενικού, των τελωνείων, του ΣΔΟΕ, των ΔΟΥ και όλης αυτής της πανσπερμίας, που ουσιαστικά δεν έχουν ένα συντονιστικό κέντρο, πρέπει να τελειώσει. Αυτή είναι η επανάσταση και σε αυτή καλείστε να απαντήσετε σύντομα και εμείς θα βοηθήσουμε τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Guardia di Finanza, λοιπόν, υπό την εποπτεία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και των ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων –παρακαλώ- υπεύθυνη για την αντιμετώπιση οικονομικού εγκλήματος και λαθρεμπορίου, έχει υπό την εποπτεία της, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξακόσια σκάφη και πλοία και πάνω από εκατό αεροσκάφη, εξήντα οκτώ χιλιάδες αστυνομικούς, ενώ συνεργάζεται και έχει αστυνομικούς στην υπηρεσία της EUROPOL και της OLAF, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης.

Θα μου πείτε αυτός ο οργανισμός δεν απέτρεψε το να έχει η Ιταλία το 2009 φοροδιαφυγή 120 δισεκατομμύρια. Έτσι είναι. Γιατί «una faccia una razza» είμαστε με τους Ιταλούς. Όμως, έχει μία διαφορά. Έχει έναν μηχανισμό που αν του δώσεις εντολή ότι εδώ και τώρα θέλω να μου μειώσεις τη φοροδιαφυγή κατά 50%, θα σου το κάνει μέσα σ' ένα χρόνο, κάτι το οποίο δεν το έχουμε εμείς. ».

(Ο βουλευτής Αχαΐας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης , διατύπωσε τις προτάσεις αυτές στη συνεδρίαση της Βουλής για τη συζήτηση επερώτησης της ΔΗΜΑΡ για τα θέματα λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline