Μάκης Βορίδης: Nα τελειώνουμε με τη διαφθορά

«........Ξεκινώ: Αυτά τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη θα είναι και ζητήματα προτεραιότητας, κύριε Υφυπουργέ, και για το Υπουργείο σας.

Δεν γίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας για ελεγχόμενους συναδέλφους μας από το ΣΔΟΕ και αυτό να μην τελειώσει πάραυτα. Αυτό θα το ξεκαθαρίσουμε αμέσως. «Σκιές» δεν θα μένουν. Όσοι ευθύνονται θα οδηγούνται εκεί που πρέπει να οδηγηθούν, όσοι δεν ευθύνονται θα ξεκαθαρίζει ότι δεν ευθύνονται. Εδώ θα υπάρχει απόλυτη προτεραιότητα.

Δεν γίνεται να υπάρχει άλλο πρωτοσέλιδο το οποίο αφορά πρώην Υπουργό, τον κύριο Παπαντωνίου, για δεκάδες εκατομμύρια τα οποία πηγαίνουν και έρχονται σε λογαριασμό και αυτό να μην αποσαφηνίζεται και από τη δικαιοσύνη αλλά προφανώς και από το διοικητικό μέρος του οικονομικού ελέγχου που είναι το ΣΔΟΕ.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο θέλει αυτά να τελειώνουν άμεσα, με απόλυτη προτεραιότητα. Είναι βασική προϋπόθεση της πολιτικής μας λειτουργίας. Δεν γίνεται να υπάρχουν συζητήσεις για κινήσεις λογαριασμών. Θα μου πείτε: «Είναι παράνομο να υπάρχει κίνηση λογαριασμού και να φεύγουν χρήματα στο εξωτερικό;». Καθόλου, όμως είναι σημαντικό να υπάρξει έλεγχος ως προς το αν έχουν αποδοθεί τα νόμιμα στο ελληνικό δημόσιο απ' αυτούς που κινούν τα χρήματά τους.

Άκουσα την τοποθέτησή σας για τις διασταυρώσεις, αλλά τονίζω ότι αυτό πρέπει να είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός μηχανισμός. Πρέπει εν συνεχεία να μας παρουσιάσετε στοιχεία εδώ που να λένε ότι απ' αυτές τις διασταυρώσεις προέκυψαν συγκεκριμένα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, προέκυψαν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ασκήθηκαν διώξεις στο βαθμό που υπάρχουν ποινικά αδικήματα, εκεί που πρέπει να ασκηθούν.

Αυτά όμως πρέπει να είναι συγκεκριμένα. Πρέπει λοιπόν αυτά να μπορούμε να τα δείξουμε στους πολίτες διότι, κακά τα ψέματα, η αίσθηση των πολιτών όπου πολλοί, κρυπτόμενοι πίσω από μία τέτοια επιχειρηματολογία δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, είναι ότι ξεφεύγουν οι ισχυροί και πηγαίνουμε τώρα και κυνηγάμε το μαγαζάτορα που δεν εξέδωσε μία απόδειξη. Όχι ότι αυτό παράγει νομιμοποίηση για όποιον δεν εκδίδει την απόδειξη, αλλά αυτό το επιχείρημα πρέπει να φύγει από το δημόσιο διάλογο. Δεν είναι δυνατόν ανθρώπους που είναι μεγαλοφειλέτες του δημοσίου να τους βλέπουμε να δραστηριοποιούνται απρόσκοπτα στην επιχειρηματική ζωή και όταν κάποιος πάει να ζητήσει μία φορολογική ενημερότητα, επειδή χρωστάει τρεις χιλιάδες ευρώ, να μην μπορεί να συμμετέχει στην οικονομική ζωή. Δεν γίνονται και τα δύο.

Άρα λοιπόν αυτά είναι πράγματα που πρέπει να τελειώνουν, όπως πρέπει να τελειώσουμε και με τη διαφθορά. Δεν γίνεται να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, όπως επεσήμανε ο κύριος Τσούκαλης, πέρασαν από διοικήσεις φορολογικών μηχανισμών, από μεγάλες εφορίες, από πολεοδομίες, διαχειρίστηκαν κονδύλια του δημοσίου, διαχειρίστηκαν επενδυτικά ποσά, διαχειρίστηκαν ΕΣΠΑ, διαχειρίστηκαν ευρωπαϊκά προγράμματα και αυτοί οι άνθρωποι σήμερα μ' ένα μισθό δημοσίου υπαλλήλου να ζουν σε πολυτελείς βίλες και όλο το πολιτικό σύστημα ουσιαστικά να κάθεται να τους κοιτάει. Η διαφθορά πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τι πρέπει να γίνει; Χρειάζεστε περισσότερους; Πάρτε όσους θέλετε. Καλά να είναι οι άνθρωποι στο Δημόσιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 750.000. Δεν μπορεί να μην μπορούμε να βρούμε μερικούς να κάνουν αυτήν τη δουλειά. Δεν μπορεί δηλαδή σ' αυτό που είναι ένα κεντρικό ζήτημα που θα κριθεί η Κυβέρνηση να μην υπάρξουν συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα.

Θα μου πείτε, κύριε Υφυπουργέ, ότι αυτό μπορεί να μην είναι το μεγάλο κομμάτι, ότι το μεγάλο κομμάτι είναι η μαύρη οικονομία, είναι η άδηλη οικονομία, είναι το 20% - 25% και παραπάνω του ΑΕΠ, είναι το παραεμπόριο και επομένως χρειαζόμαστε δράσεις γι' αυτό. Ακριβές.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, να σας πω ότι για να χτιστεί φορολογική συνείδηση, αλλά και για να πειστεί ο Έλληνας πολίτης ότι πρέπει πρώτα απ' όλα ενσυνειδήτως να σταματήσει την απόκρυψη των εισοδημάτων του πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα.

Αυτοί οι οποίοι κλέβουν το ελληνικό δημόσιο, αυτοί οι οποίοι είναι διεφθαρμένοι πρέπει να εντοπιστούν. Πρέπει να αποτελέσει κεντρικό πολιτικό μας στόχο η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Αυτό είναι κάτι που είμαι βέβαιος ότι το σύνολο του Κοινοβουλίου θα παρακολουθεί στενά και θα περιμένει πολύ σύντομα συγκεκριμένα, μετρήσιμα, απτά αποτελέσματα.

(Ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης, βουλευτής Αττικής της Ν Δ διατύπωσε αυτές τις απόψεις σε συζήτηση της Βουλής με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροκλοπής, μετά από επερώτηση της ΔΗΜΑΡ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline