Παναγιώτης Μηταράκης: Βήμα κόντρα στη μιζέρια

Ο κλάδος των logistics μπορεί να προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία. Να τονίσω ότι τις τελευταίες δεκαετίες είναι ραγδαία η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, με αποτέλεσμα την αύξηση της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα στην Ευρώπη η διείσδυση των ασιατικών προϊόντων στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές συνέβαλε στον τριπλασιασμό του συνολικού έργου του εμπορευματικού φορτίου. Σήμερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο παγκόσμιος κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται σε περίπου 5,4 τρισεκατομμύρια ευρώ ή, για να το πούμε αλλιώς, αντιστοιχεί στο 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Τα λιμάνια της Μεσογείου διαχειρίζονται το 9% της παγκόσμιας μεταφοράς εμπορευμάτων, δηλαδή το μισό της ευρωπαϊκής αγοράς και αυτό το ποσοστό είναι κάτι το οποίο μπορεί να ανέβει. Μπορούν οι χώρες του Νότου να κερδίσουν εμπορευματικό όγκο από τις χώρες του Βορρά, αφού η πλειοψηφία του διερχόμενου φορτίου, δηλαδή το 52% που διακινείται μέσω Σουέζ με κατεύθυνση τον ευρωπαϊκό Βορρά, περνάει από λιμάνια της Μεσογείου.

Στην Ελλάδα ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ ενώ τα προβλήματά του επιδεινώθηκαν φυσικά από την οικονομική κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου καθώς δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς η δυναμική της χώρας μας, η γεωγραφική μας θέση ως πύλη εισόδου από την Ανατολή προς τη Δύση, ως πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ασία.

Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι η πατρίδα μας βρίσκεται στη συντομότερη απόσταση μεταξύ Ευρώπης και της διώρυγας του Σουέζ, ενώ το λιμάνι του Πειραιά είναι το βαθύτερο λιμάνι της Μεσογείου με απουσία ανέμων και παλίρροιας και δυνατότητα λειτουργίας τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο λόγω των καιρικών συνθηκών. Είναι γνωστό ότι οι δυνατότητες της χώρας έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα λόγω της εντυπωσιακής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια του λιμένα του Πειραιά και του διερχόμενου φορτίου όπου νέες επενδύσεις, οι οποίες γίνονται, θα αυξήσουν τη δυνατότητα του λιμένα του Πειραιά να αντεπεξέλθει στο εμπορευματικό φορτίο που πλέον μπορεί να περάσει από τη χώρα μας.

Η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του κλάδου των logistics που καταρτίζουμε επιδιώκει μεταξύ άλλων πρώτον, την ανάπτυξη ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τα logistics, την απλοποίηση στην αδειοδότηση των σχετικών επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό των τελωνειακών ελέγχων. Δεύτερον, την ενίσχυση της τεχνογνωσίας και της οργάνωσης των επιχειρήσεων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας με προγράμματα εκπαίδευσης-κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις ώστε να υιοθετήσουν καινοτόμες δράσεις.

Και τρίτον, τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των βασικών υποδομών με την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου και μια σειρά από συνδετήριους άξονες.

Μέρος αυτής της στρατηγικής είναι το νομοσχέδιο που σήμερα παρουσιάζουμε και με το οποίο πρώτον, αποσαφηνίζεται ο ορισμός των logistics, δηλαδή το ποιες επιχειρήσεις ουσιαστικά ανήκουν στην εφοδιαστική αλυσίδα και ορίζουμε τις εταιρείες third party logistics. Έτσι, για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται το τοπίο ώστε ο καθένας, είτε είναι η δημόσια διοίκηση, είτε οι επενδυτές, είτε οι επιχειρήσεις, να γνωρίζουν πώς μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια δικαίου και χωρίς τη δυνατότητα αυθαίρετων ερμηνειών. Μέχρι τώρα αναγνωρίζουμε ότι το τοπίο ήταν θολό και υπήρχαν πολλές παρερμηνείες και πολλές παρεξηγήσεις. Η αποσαφήνιση των εννοιών από εδώ και πέρα δεν θα αφήσει περιθώρια ερμηνειών και διακριτικής ευχέρειας, δηλαδή περιθώρια για σύγχυση και συναλλαγή ως προς τη νομοθεσία που διέπει το συγκεκριμένο κλάδο.

Δεύτερον, επιτρέπεται η ελεύθερη άσκηση μίας ή περισσότερων δραστηριοτήτων logistics συγχρόνως, ταυτόχρονα. Καταργείται, λοιπόν, ένα πλαίσιο το οποίο ήταν τουλάχιστον ασαφές, δηλαδή το αν κάποιος που διαχειριζόταν μια αποθήκη μπορούσε να κάνει και μεταφορικό έργο. Αυτό πλέον αποσαφηνίζεται θετικά.

Θα μπορεί, δηλαδή, κάποιος να κάνει και το ένα και το άλλο, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, κάτι στο οποίο πιστεύουμε, δημιουργώντας δηλαδή θέσεις απασχόλησης και επιτρέποντας ενέργειες που ευνοούν τις οικονομίες κλίμακας, κάτι που μόνο θετικό μπορεί να είναι, παραδείγματος χάρη, για τους Έλληνες παραγωγούς, για τους Έλληνες εξαγωγείς.
Αποσαφηνίζονται κανόνες, δημιουργείται μια βάση, για να αναπτυχθούν συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες όχι αποσπασματικά, αλλά συνολικά κατά τα πρότυπα άλλων πιο προηγμένων χωρών.

Τρίτον, γίνεται κάτι που ήταν και πάγιο αίτημα του κλάδου, εξισώνονται δηλαδή οι όροι δόμησης των αποθηκευτικών χώρων με τα βιομηχανικά κτήρια. Καταργείται, δηλαδή, ο διαχωρισμός βιομηχανικής και εμπορικής αποθήκης. Δηλαδή, επιτρέπεται πλέον να χτίζονται νέες ή να λειτουργούν ήδη υφιστάμενες αποθήκες σε πολύ περισσότερα σημεία από ό,τι στο παρελθόν και με τους ίδιους όρους δόμησης σε σχέση με τη βιομηχανία.

Τέταρτον, απλοποιείται σημαντικά το πλαίσιο για την αδειοδότηση της λειτουργίας των κέντρων αποθήκευσης. Καταργούνται μια σειρά από διαδικαστικά βήματα. Η αδειοδότηση θα γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις είτε με μια απλή δήλωση συμμόρφωσης, μια υπεύθυνη δήλωση, είτε με πιστοποίηση τρίτων ελεγκτών χωρίς ιδιαίτερη εμπλοκή στο στάδιο της αδειοδότησης της δημόσιας διοίκησης.

Πέμπτον, εισάγεται το πλαίσιο για την αστική μεταφορά, δηλαδή τη διανομή εμπορευμάτων εντός πόλεων, προκειμένου να μπει μια τάξη και να σταματήσουν χαοτικές καταστάσεις σε σχέση με τη διανομή εμπορευμάτων. Παρέχεται, λοιπόν, η δυνατότητα στους δήμους να δημιουργούν σε συγκεκριμένα σημεία χώρους για τη στάθμευση των φορτηγών και την προσωρινή συγκέντρωση όλων των προϊόντων που πρόκειται να διανεμηθούν στα τοπικά καταστήματα. Έτσι, δεν θα επιβαρύνονται το περιβάλλον και η κυκλοφορία, σύμφωνα με πρότυπα που ήδη εφαρμόζονται επιτυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντί να έχει ο καθένας το δικό του βασίλειο, αντί να έχει ο καθένας το δικό του χώρο και όλοι να πηγαίνουν παντού, επιδίωξη είναι να μπει μια τάξη με μια πιο οργανωμένη κυκλοφορία των φορτηγών, των εμπορευμάτων, μια πιο οργανωμένη διαδικασία συνολικά.

Έκτον, προβλέπεται η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων εφοδιαστικής εθνικής εμβέλειας. Αυτά τα πάρκα θα είναι ειδικά για logistics και σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα εγκαθίστανται σε εκτάσεις τουλάχιστον πεντακοσίων στρεμμάτων. Ακούσαμε σχόλια από άλλα κόμματα που ζητούν να μειωθεί αυτό το όριο και είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε αύριο. Πάντως, κοιτάμε τις προτάσεις των κυρίων συναδέλφων. Αυτά τα νέα επιχειρηματικά πάρκα θα μπορούν να αδειοδοτηθούν και με διαδικασίες «fast track», ώστε να διευκολύνεται η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Έβδομον, προωθείται η τυποποίηση και προτυποποίηση στα ελληνικά logistics, καθώς και στα ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη καινοτομιών. Αυτό είναι απαραίτητο για λόγους ελέγχων στη λειτουργία των επιχειρήσεων για τη διασφάλιση της ποιότητας και της δημόσιας υγείας. Αποσαφηνίζονται ζητήματα που αφορούν, παραδείγματος χάρη, τη σήμανση των φορτίων, τα υλικά αποθήκευσης, τις διαστάσεις των μεταφορικών μέσων, δηλαδή να υπάρχει για παράδειγμα μια σαφής πρόβλεψη για το πού και το πώς θα πρέπει να αποθηκεύονται τα μεταφερόμενα οπωροκηπευτικά, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.

Επίσης, όσες εγκαταστάσεις έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή με το Προεδρικό Διάταγμα 79/2004 και το ν.3982/2011 και αποτελούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων, κατά την έννοια του παρόντος νόμου θεωρούνται πως ήδη έχουν συμμορφωθεί, δηλαδή υπάρχει μια ομαλή θεσμική μετάβαση. Όσες εγκαταστάσεις δεν έχουν λειτουργία σήμερα σύμφωνα με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, θα μπορούν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νέου νόμου, μέσα σε δύο έτη από την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, ώστε να αδειοδοτηθούν.

Με βάση αυτά τα στοιχεία πιστεύουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι θα έχουμε συγκεκριμένα οφέλη από το νέο νόμο, όπως την άρση των εμποδίων εισόδου και ενίσχυσης του ανταγωνισμού, την απλούστευση της αδειοδότησης, την αποσαφήνιση της δραστηριότητας των logistics, προκειμένου, μεταξύ των άλλων, να διευκολυνθεί η υπαγωγή του κλάδου στου καινούριο ΕΣΠΑ. Πετυχαίνουμε την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου στην ίδρυση και στη λειτουργία των επιχειρήσεων και τέλος, επιτυγχάνουμε καλύτερο συντονισμό για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων logistics.

Φυσικά, η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ. Θεωρούμε, όμως, ότι γίνεται ένα βήμα μπροστά, ότι εναρμονιζόμαστε με τα κρατούντα στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, ότι πράγματι δίνουμε απαντήσεις σε αιτήματα της αγοράς, σε αιτήματα του κλάδου και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα ποιοτικό άλμα στον συγκεκριμένο χώρο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline