Γιάννης Kουτσούκος: Νομοσχέδια και μεταγγραφές

Κυρίες κύριοι συνάδελφοι και κύριε Υπουργέ, επειδή πολλές φορές από αυτό το Βήμα έχω ασκήσει κριτική στον τρόπο που νομοθετεί η Κυβέρνηση είτε αυτό έχει να κάνει με τη βιασύνη που εισάγονται τα νομοσχέδια κάτω από πιεστικές ανάγκες είτε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, οφείλω να τοποθετηθώ και να αναγνωρίσω ότι ο τρόπος που εισήχθη αυτό το νομοσχέδιο και η διαδικασία με την οποία καταρτίστηκε είναι -θα έλεγα- ο άριστος, κατά την άποψή μου, τρόπος του νομοθετείν.

 

Αν αυτό το είχαμε τηρήσει με ευθύνη και των Υπουργών και της Βουλής, πιστεύω ότι η ποιότητα του νομοθετικού έργου θα ήταν πάρα πολύ διαφορετική. Αναφέρομαι και σε εσάς, κύριε Υπουργέ, με την ιδιότητά σας ως νομικού.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα άρτια νομοθετικά επεξεργασμένο πόνημα, έχουμε μια διαδικασία διαλόγου που τηρήθηκε, έχουμε μια κοινωνική αποδοχή με την έννοια ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου επικροτείται από τους ενδιαφερόμενους και βεβαίως έχουμε την τήρηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο και σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες του Υπουργού, όπως μας εξήγησε. Τώρα υπάρχει και μια σειρά άλλες τροπολογίες, στις οποίες θα αναφερθούμε αύριο.

Θα πρόσθετα ότι υπάρχει μια συνέχεια στη διοίκηση με την έννοια ότι ένας Υπουργός αξιοποιεί τη δουλειά που έγινε στο Υπουργείο του, της δίνει μια καινούργια ποιοτική και ποσοτική διάσταση και τη φέρνει στη Βουλή, γιατί συνήθως οι Υπουργοί όχι όταν διαδέχεται το ένα κόμμα το άλλο, αλλά και του ίδιου κόμματος, ο ένας γκρεμίζει ό,τι έχτισε ο προηγούμενος. Αυτό οφείλουμε να το σημειώσουμε και νομίζω αναγνωρίζεται και από όλες τις πτέρυγες. Όφειλα να το αναγνωρίσω και εγώ και να σας δώσω συγχαρητήρια.

Τώρα έρχεται αυτό το νομοθέτημα να λύσει ένα παλιό πρόβλημα. Είπε ο κ. Δρίτσας, ότι εδώ και είκοσι χρόνια έπρεπε να το έχουμε λύσει. Εγώ λέω σαράντα, γιατί είκοσι; Δεν υπήρχαν άνθρωποι που πίστευαν σε διαφορετικές θρησκείες, κύριε Δρίτσα, πριν είκοσι και τριάντα και σαράντα χρόνια;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Υπάρχουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Οι συνθήκες, όμως, αλλάζουν, ωριμάζουν. Σωστά επισημάνατε ότι στο παρελθόν αυτός ο διάλογος απασχολούσε, προβλημάτιζε και πυροδοτούσε, θα έλεγα, τη δημόσια συζήτηση. Σήμερα, έχουμε άλλα πολύ πιεστικότερα προβλήματα. Σε ένα βαθμό τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα, τις ελευθερίες, μια συζήτηση περί της γενικότερης κουλτούρας και αντιλήψεων έχουν υποχωρήσει. Αυτό έχει να κάνει με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η πνευματική κοινότητα της χώρας μας, που πολλοί αναγνωρίζουν ότι στο παρελθόν είχε την πνευματική δύναμη να παρεμβαίνει και να δημιουργεί κοινωνικά ρεύματα, να αλλάζει καταστάσεις, κάτι το οποίο δεν το έχει σήμερα.

Θα έλεγα ότι όπως το πολιτικό σύστημα είναι υπονομευμένο, δηλαδή οι αντιπροσωπευτικοί του θεσμοί λόγω της κρίσης, το ίδιο συμβαίνει και με την πνευματική κοινότητα. Οι πνευματικοί ταγοί του τόπου, δηλαδή, σε μια κρίσιμη φάση που βρίσκεται η χώρα μας αδυνατούν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο ολοκληρωμένων προτάσεων, πέρα από εκείνους που κάθε φορά για κομματικούς λόγους υπογράφουν διάφορα κομματικά κείμενα –δεν με ενδιαφέρει αυτό.

Λέω, λοιπόν, ότι έρχεται να λύσει ένα πρόβλημα, το οποίο το κάνει με έναν τρόπο άρτιο, γιατί προσδιορίζει την έννοια της θρησκευτικής κοινότητας, δημιουργεί το πλάσμα νόμου αυτό του θρησκευτικού νομικού προσώπου, το οποίο δεν το είχαμε, γιατί από τη μια μεριά είχαμε τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και από την άλλη τα σωματεία του αστικού κώδικα ή τις εταιρείες του αστικού δικαίου.

Όμως, ο συνταγματικός νομοθέτης δεν απαγορεύει να ιδρύσουμε ειδικού σκοπού νομικά πρόσωπα, το κάνει αυτό, προσδιορίζει τις διαδικασίες σύστασης, λέει με ποιον τρόπο πρέπει να συνταχθεί ο κανονισμός και τι να περιλαμβάνει, πώς αναγνωρίζεται αυτή η νομική προσωπικότητα, διαλαμβάνεται των ζητημάτων της περιουσίας και της διοίκησης, αντιμετωπίζει υπαρκτά προβλήματα όπως είναι η αναγνώριση της καθολικής εκκλησίας, έχει διατάξεις που οδηγούν στη διαφάνεια και σε ένα σχετικό έλεγχο δηλαδή, όπως είναι το μητρώο των θρησκευτικών λειτουργών και βεβαίως επιλύει και μια σειρά θέματα με πιο σπουδαίο από αυτά τα ζητήματα της εκκλησίας της Κρήτης και άλλων υφιστάμενων νομικών εκκλησιαστικών οντοτήτων.

Θα έλεγα ότι μετά από τη συζήτηση και ψήφιση αυτού του νομοθετήματος προφανώς και αναβαθμίζεται η χώρα μας στη διεθνή της θέση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των θρησκευτικών ελευθεριών. Δεν θα μπορεί κανένας με κανέναν τρόπο να της προσδώσει οποιοδήποτε ψόγο ή οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες.
Φυσικά, αγαπητοί συνάδελφοι, το νομοσχέδιο εμπεριέχει και ιδεολογικές διαστάσεις. Εσείς μόνος σας, κύριε Δρίτσα, είπατε –και είναι σωστό- ότι ορισμένα ζητήματα της πρότασης νόμου που καταθέσατε το 2006, 2008 –αν θυμάμαι καλά- εμπεριέχονται. Θα μπορούσαν να είναι και άλλα, αλλά προφανώς έχει και μια ιδεολογική διάσταση.

Εγώ ήθελα να τονίσω, μιας και αναφερθήκατε στο ΠΑΣΟΚ, πως εμείς σε μία σειρά νομοθετήματα, που έχουν έρθει τον τελευταίο καιρό, όπως στο αντιρατσιστικό για παράδειγμα, προσπαθούσαμε να προσδώσουμε έναν ιδεολογικό χαρακτήρα σε σχέση με την αναγνώριση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών –θρησκευτικών, πολιτικών και άλλων- και φυσικά της διαφορετικότητας, για να είμαστε μία σύγχρονη, προοδευτική κοινωνία.

Ως προς το αν αυτό επισκιάζεται κάθε φορά από ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, τη δυσκολία με την οποία τα βγάζει πέρα, την κρίση που επηρεάζει το εισόδημά του, την καθημερινότητα του κ.λπ., εγώ πιστεύω ότι δεν μπορεί να επισκιάζεται. Σε αυτήν τη μάχη που ταυτόχρονα είναι για να βγούμε από την κρίση και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, δεν μπορεί να παραμερίζουμε τον αγώνα τον καθημερινό για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών, την αναβάθμιση της δημοκρατίας κ.ο.κ. Παρά το γεγονός ότι η κρίση όλα αυτά τα επηρεάζει και τα υποβαθμίζει, ο αγώνας πρέπει να είναι παράλληλος και διπλός.

Θα έλεγα ότι με αυτό το πνεύμα, εσείς –χωρίς να έχω καμμία διάθεση αντιπολίτευσης, δεν θέλω να κάνω εγώ την αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επικρίνατε τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας νωρίτερα- έχετε δείξει μία σχετική μικροψυχία. Δηλαδή, για νομοθετήματα, τα οποία θα έπρεπε να ψηφίσετε διότι άπτονται, εγγίζουν την ιδεολογία της προοδευτικής παράταξης, της δημοκρατικής παράταξης και της Αριστεράς, τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμείς τα έχουμε προωθήσει, παίρνουν σάρκα και οστά σε αυτό εδώ το Κοινοβούλιο, εσείς βρίσκετε πάντα μία –εντός εισαγωγικών- «δικαιολογία» να κρατάτε μία απόσταση από αυτά. Νομίζω πώς αυτή δεν είναι μία σωστή κοινοβουλευτική στάση, χωρίς να θέλω εγώ να σας υποδείξω τι θα κάνετε.

Με αυτά τα σύντομα, κύριε Πρόεδρε, που με ρωτήσατε πόσο χρόνο θα χρειαστώ, θέλω να τελειώσω την τοποθέτησή μου. Φυσικά θα υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Θα μιλήσουμε αύριο για τις τροπολογίες που είναι πάρα πολύ σημαντικές, κατατεθειμένες από την Κυβέρνηση, αλλά και διαφόρων συναδέλφων. Με άλλες συμφωνούμε, με άλλες έχουμε αντιρρήσεις, θα τα πούμε.

Μόνο που θέλω να πω, κύριε Υπουργέ, ότι θεωρώ πολύ σημαντική τη διαδικασία που πάει να ρυθμίσει το ζήτημα των μεταγραφών, με την έννοια ότι από ένα καθεστώς που ήταν απαγορευτικό και δεν αναγνώριζε –εννοώ το προηγούμενο καθεστώς, πριν τη ρύθμιση του Μαΐου- την ανάγκη να λύνουμε κοινωνικά προβλήματα, με δεδομένο ότι έτσι λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων –χωρίζει οικογένειες, αναγκάζει τον άλλο να έχει τρία σπίτια, ένα που κατοικεί, ένα γιατί σπουδάζει το παιδί στην Πάτρα, το άλλο στην Κομοτηνή και έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να το λύσουμε- μπήκαμε σε μία διαδικασία που άνοιξε πάρα πολύ από αυτό το στενό και απαγορευτικό. Φαίνεται ότι δημιουργούνται κάποια προβλήματα και κάνετε τώρα μία προσπάθεια να τα λύσετε.

Συμφωνούμε να βρούμε τη χρυσή τομή, να γίνει λειτουργικό και αποδοτικό. Το περιμένει ο κόσμος, θέλω να σας το πω κι εγώ, έχοντας τα ερεθίσματα των καθημερινών τηλεφωνημάτων από γονείς που περιμένουν να δουν ποια θα είναι η τελική ρύθμιση, ώστε να δουν τι θα κάνουν με τα παιδιά τους.

(Ο συνδικαλιστής Γιάννης Κουτσούκος είναι βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline