Γιώργου Κουρή: Ο Φορολογικός μπουναμάς των Χριστουγέννων και του 2013

Αναλυτικά τα έξι θετικά σημεία και τα δεκαέξι προβληματικά των νέων φορολογικών αναζητήσεων για έσοδα.

Μέχρις ότου κατατεθεί προς διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, κωδικοποιούμε τα όσα έχουμε πληροφορηθεί ή έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δεν έχουν διαψευσθεί, προς ενημέρωση των αναγνωστών του Nonpapernews. Σημειώνεται ότι στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο σχεδόν όλες οι αλλαγές στη φορολογία θα ισχύσουν από την 1-1-2013.

Τα καλά νέα:

1. Ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων Α.Ε. στα διανεμόμενα κέρδη θα μειωθεί σε 33,4%, από 40%.
2. Θα υπάρξει μείωση κατά 20% των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά μόνο για τα ΙΧ αυτοκίνητα.
3. Κατάργηση του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ πιθανόν, λόγω του ατελέσφορου του μέτρου, να θεσπιστεί η κατάργηση του για όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων.
4. Ετοιμάζεται ρύθμιση για το κλείσιμο όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα ακίνητα. Η ρύθμιση θα είναι ευνοϊκή γιατί θα δοθεί η δυνατότητα οι υποθέσεις των φορολογουμένων να κλείσουν με την καταβολή μόνο των φόρων, χωρίς τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.
5. Για κάποια 11 δις ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο από φόρους εισοδήματος, προωθείται περαίωση με απευθείας 36 δόσεις και εφόσον στο τέλος της περιόδου γίνει νέα αίτηση, θα δοθούν επιπλέον 12 δόσεις και πιθανόν 24. Η ελάχιστη δόση θα είναι 100 ευρώ, από 300 ευρώ που είναι σήμερα.
6. Μάλλον αφορολόγητο μένει το εφάπαξ

Τα κακά νέα:

1. ΕΕ, ΟΕ, ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο. Φορολογούνται με συντελεστή 26% στα κέρδη έως 50.000 ευρώ, ενώ στο επί πλέον τμήμα των κερδών ο συντελεστής θα είναι 33%.
2. Κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά.
3. Επίσης καταργούνται τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφαλίστρων και διδάκτρων.
4. Καταρτείται το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης των ναυτικών και των αγροτών, οι οποίοι σε ένα χρόνο θα πρέπει να χρησιμοποιούν βιβλία εσόδων – εξόδων προκειμένου η εφορία να βρει τα πραγματικά εισοδήματα των μεσαζόντων.
5. Η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα θα σημάνει και την αναπροσαρμογή προς τα πάνω των αντικειμενικών τιμών όλων των ακινήτων και των φόρων που τα συνοδεύουν.
6. Στον ενιαίο φόρο ακινήτων θα συγχωνευτούν το χαράτσι και ο ΦΑΠ. Το 2013, τα έσοδα αυτά (μαζί με το χαράτσι και τον ΦΑΠ), υπολογίζεται να ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ.
7. Οι φόροι μόνο για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ακίνητη περιουσία υπολογίζεται ότι θα φτάσουν έως το 1 δισ. ευρώ.
8. Πέραν ενός αφορολόγητου ορίου της τάξης των 100.000 ευρώ, οι μεγάλες ιδιοκτησίες θα αντιμετωπίσουν φορολογικούς συντελεστές άγρια προοδευτικούς.
9. Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις επίσης θα φορολογηθούν, ηπιότερα όμως εφόσον πρόκειται για καλλιεργούμενες περιοχές.
10. Θεσπίζεται ανώτατος συντελεστής 30% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, εφόσον παράλληλα το εισόδημα είναι άνω των 60.000 ευρώ.
11. Η φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης θα έχει μηδενικό φόρο για τα πρώτα 50.000 ευρώ και φόρο ίδιο με αυτών των ενοικίων (30%) για το πέραν των 50.000 ευρώ ποσό.
12. Ο γνωστός φόρος υπεραξίας επανέρχεται στα ακίνητα με συντελεστή 20%. Δεν θα υπάρξει όμως «πίστωση φόρου» αν το ακίνητο πωληθεί σε τιμή κάτω από αυτή που αγοράστηκε.
13. Ίδιας μορφής φόρος θα ισχύσει και στις υπεραξίες από αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές.
14. Αυξάνεται σε 15% από 10% ο συντελεστής φορολόγησης των τόκων για κάθε μορφής κατάθεση.
15. Παραμένουν και αυξάνονται τα τεκμήρια για κατοικίες, πισίνες, σκάφη αναψυχής, κλπ.
16. Η παρακράτηση φόρου στους μισθούς ή τις συντάξεις του Δημοσίου αυξάνεται.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline