Ποιοι είναι ο Ebb κι ο Flow που θα συντριβούν την Δευτέρα στο φεγγάρι;

Δεν πρόκειται για αστεροειδείς, ούτε για το πρώτο σημάδι εκπλήρωσης της προφητείας των Μάγιας. Ο Ebb κι ο Flow είναι δύο διαστημικά εξερευνητικά οχήματα.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη αποστολή της NASA στο φεγγάρι, που τελειώνει την Δευτέρα με μια μελετημένη πτώση των δύο διαστημικών οχημάτων στη σκοτεινή πλευρά της σελήνης.

Ο Ebb κι ο Flow, με μέγεθος ίδιο με αυτό δύο απλών πλυντηρίων ρούχων, εκτοξεύτηκαν από την γη τον Σεπτέμβριο του 2011 και από τις αρχές του 2012 βρισκόντουσαν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Ο σκοπός τους, που ήταν η συλλογή πληροφοριών για το πεδίο βαρύτητας της σελήνης, ολοκληρώθηκε και η NASA αποφάσισε να τερματίσει την αποστολή επιλέγοντας η ίδια που θα «εναποθέσει» τα δύο άχρηστα πλέον οχήματα, των οποίων τα καύσιμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Οι δύο απανωτές συγκρούσεις του Ebb και του Flow στην επιφάνεια του φεγγαριού δεν πρόκειται να προσφέρουν κάποιου είδους επιστημονικών συμπερασμάτων στη NASA (ούτε και θα είναι ορατές από την γη), η οποία προτίμησε να επιλέξει η ίδια τους τόπους συντριβής των δύο οχημάτων για να αποφύγει την άτακτη συντριβή τους, που θα μπορούσε (έστω και με απειροελάχιστες πιθανότητες) να συμβεί σε κάποιο σημείο ιστορικής σημασίας, όπως είναι για παράδειγμα το μέρος που βρίσκονται τα αποτυπώματα του Νηλ Άρμστρονγκ.

Η πρώτη συντριβή θα γίνει 40 δευτερόλεπτα μετά τις 17:38 (ώρα Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, δηλαδή Τρίτη, 00:38 ώρα Ελλάδας), όταν ο Ebb θα πέσει επάνω σʼ ένα βουνό που βρίσκεται κοντά στον βόρειο πόλο του φεγγαριού και ο Flow θα πέσει 20 δευτερόλεπτα αργότερα.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline