Αντιγόνη Λυμπεράκη: Εκλογές και αριθμητική

Τώρα που το παιχνίδι λέγεται «δημοσκοπήσεις», επιστρέφουμε όλοι στην αριθμητική του δημοτικού - τις τέσσερις πράξεις:

Πρόσθεση: Πώς το παλιό ΠΑΣΟΚ των συνδικαλιστών που αντιτέθηκαν σε κάθε μεταρρύθμιση προστέθηκε στο 4% του ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων και προέκυψε το αντιμνημονιακό 36%.

Αφαίρεση: Είναι η αναίρεση της πρόσθεσης με το ξεκαθάρισμα σκληρών αντιμνημονιακών καταλοίπων. Επίσης η αποκόλληση των φοβικών τμημάτων της Δεξιάς, προκειμένου να σχηματιστούν ΑΝΕΛ και -δυστυχώς- Χρυσή Αυγή.

Πολλαπλασιασμός: Είναι το αποτέλεσμα ορθών διαπιστώσεων μικρών κομμάτων που παρασύρουν το εκλογικό σώμα σε ορθή κατεύθυνση. Η διαφορά ανάμεσα στο Μνημόνιο 2 και το Μνημόνιο 3 είναι ότι τον ρόλο της ΔΗΜΑΡ του 2012 τον έπαιξε το Ποτάμι. Το Ποτάμι κατάφερε να σπρώξει τα μεγαλύτερα κόμματα να ξεπεράσουν τα λαϊκιστικά τους χαρακτηριστικά για να ψηφίσουν μαζί. Επίσης πολλαπλασιασμός θα μπορούσε να είναι η εμπλουτιστική πορεία διαλόγου. Το Ποτάμι πασχίζει να αποφύγει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Προσπαθεί να θέσει τα ερωτήματα του αύριο. Αν πετύχει και καταλαγιάσει ο τσακωμός των άλλων, το κέρδος θα είναι μεγαλύτερο από το κέρδος που θα πιστωθεί το ίδιο.

Διαίρεση: Είναι όταν αποπροσανατολίζεται η συζήτηση, προκειμένου να ασχολείται με ανύπαρκτα θέματα. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλα εκλογικά ποσοστά να μην εξασκούν παρά ελάχιστο θετικό αποτέλεσμα. Χειρότερα ακόμη, το να χτυπήσει ένα 40% σε τοίχο είναι πολύ πιο καταστροφικό από το να χτυπήσει στον ίδιο τοίχο ένα 4%. Διαίρεση επίσης είναι αυτό που συντελείται με διχαστικούς χαρακτηρισμούς (προδότες, ανάλγητοι κ.λπ.) για να αγνοηθούν σωστά ερωτήματα. Τώρα στα δημοτικά σχολεία δεν μαθαίνουν την αριθμητική με τον τρόπο που μας τη δίδασκαν εμάς.

Τα παιδιά σήμερα μαθαίνουν τις πράξεις μέσα από τη θεωρία των συνόλων, όπου οι κρίσιμες έννοιες είναι το στοιχείο, η ένωση, το συμπλήρωμα, η τομή. Μέσα από τα σύγχρονα μαθηματικά του δημοτικού, οι πράξεις -και πάνω από όλα- τα αποτελέσματά τους γίνονται πιο εύκολα κατανοητά. Τα παιδιά σήμερα μαθαίνουν μέσα από την κατανόηση και όχι με πληκτική επανάληψη. Αυτή την επανάσταση στην κατανόηση τη φέρνει στο σχολείο συνήθως ένα νέο πρόσωπο (π.χ. μια νέα δασκάλα). Στο πολιτικό σύστημα αυτή η νέα παρουσία είναι το Ποτάμι. Αν ακούσουμε και καταλάβουμε τι ακριβώς λέει το νέο μέλος του διδακτικού προσωπικού, υπάρχει πιθανότητα να γλιτώσουν όλοι την πλήξη επαναλήψεων της προπαίδειας για μία τετραετία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline