Eύη Χριστοφιλοπούλου: Οι επιστολές του κ. Κατρούγκαλου.

Θα μου επιτρέψετε, πριν μπω στο νομοσχέδιο, να κάνω μια αναφορά σε ένα ευρύτερο θέμα που αγγίζει περίπου ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες συνταξιούχους, εκ των οποίων οι τριακόσιες ενενήντα χιλιάδες θα χάσουν το ΕΚΑΣ -είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι- και πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν δουλέψει για πάρα πολλά χρόνια θα δουν τη επικουρική τους σύνταξη να μειώνεται έως και 40% ή και 50%, ενώ εάν η καταστροφική δήθεν ρήτρα μηδενικού ελλείμματος του mail Χαρδούβελη εφαρμοζόταν, αυτή η μείωση θα ήταν της τάξεως του 7%.


Όλοι γνωρίζουμε ότι η καταστροφική διαχείριση με τη βαρουφάκειο διαπραγμάτευση, τα capital controls και τη στροφή στην ύφεση και ό,τι επακολούθησε ούτε λίγο ούτε πολύ κόστισαν επιπλέον στο ασφαλιστικό ένα ποσό της τάξεως των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που σε λίγο θα κληθούμε να ψηφίσουμε –εμείς θα καταψηφίσουμε- μιλά για 780 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον περικοπές μόνο το 2017, μέσα στις οποίες είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Διότι θα καταθέσω, κυρία Υπουργέ, και παρακαλώ να την πάρει και ο υπογράφων Υπουργός κ. Κατρούγκαλος μια από τις εκατοντάδες χιλιάδες επιστολές που πήραν οι συνταξιούχοι στα χέρια τους με δημόσιο χρήμα, μέσω ΕΛΤΑ, για να κάνει ο κ. Κατρούγκαλος κομματική προπαγάνδα. Διότι περί αυτού πρόκειται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι ντροπή!

Θα διαβάσω την εναρκτήρια παράγραφο του κυρίου Υπουργού που βρίθει ψεμάτων και προπαγάνδας. Τα ξέρουμε, τα λένε στα media, τα λένε εδώ μέσα, τα λέει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ που είπε ότι στο 90% των συνταξιούχων δεν θα τους κοπεί η σύνταξη. Όμως χρησιμοποιούν τον μηχανισμό των ΕΛΤΑ και κρατικό χρήμα, για να κάνουν απαίσια κομματική προπαγάνδα. Δειγματοληπτικά θα καταθέσω αυτή την επιστολή ενός υψηλοσυνταξιούχου. Φανταστείτε τον χαμηλοσυνταξιούχο που θα του έχει κοπεί το ΕΚΑΣ! Αυτός, βέβαια, δεν θα πάρει επιστολή ή θα πάρει άλλη επιστολή.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Μη μιλάτε και από πάνω, αφήστε να καταθέσω. Σας ενοχλεί!

Διαβάζω: «Όταν ανέλαβε η Κυβέρνησή μας τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος με τις «κρυμμένες» οφειλές, ήταν τόσο μεγάλα που έθεταν σε κίνδυνο την επιβίωσή του, τη δυνατότητα να δίνουμε συντάξεις. Όχι μόνον στην επόμενη γενιά, αλλά και σε εσάς τους ίδιους» και συνεχίζει και υπογράφει: Υπουργός Κατρούγκαλος.

Αυτό είναι αυταρχισμός, αυτό είναι οικειοποίηση του δημοσίου χρήματος και του μηχανισμού των ΕΛΤΑ, δι' ίδιον κομματικό όφελος. Αλλά, βέβαια, τι θα περίμενε κανείς από μία Κυβέρνηση που νομίζει ότι είναι ο τελικός και ο μόνος κριτής των πάντων; Τι θα περίμενε κανείς από μία Κυβέρνηση που έφερε έναν νόμο που θέλει να ελέγξει πλήρως τα media, να καταργήσει το ΕΣΡ ως προς αυτήν την αρμοδιότητα και να ορίσει αυτός και μόνο ο Υπουργός τον αριθμό των καναλιών; Τι θα περίμενε κανείς από μία Κυβέρνηση, που ενώ η διαδικασία του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι εν εξελίξει, διαρρέουν στοιχεία διττώς ποινικά; Είναι διττά ποινικά κολάσιμο αυτό που έγινε και γιατί το απόρρητο των επικοινωνιών, το συνταγματικά κατοχυρωμένο, παραβιάζει και βεβαίως το θέμα των προσωπικών δεδομένων το παραβιάζει προς σκοπό να εκβιαστούν δικαστές. Και ακόμη, ο Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης, ο κ. Παρασκευόπουλος, δεν μας έχει πει αυτό που είπε, γιατί ως ποινικολόγος γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεικτικά στοιχεία. Είναι αντισυνταγματικό. Είναι φασίζον αυτό που γίνεται. Και ο Υπουργός, ο κ. Παρασκευόπουλος, βγαίνει και παραπέμπει στην πειθαρχική διαδικασία των δικαστών, τον δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας, λέγοντας τι; Ότι έχω και άλλα στοιχεία.

Υφέρπει, λοιπόν, ο εκβιασμός, υφέρπει η ανομία. Για ποια Αριστερά μιλάμε; Αυτή που έχει από τη μία τον βασικό πυλώνα της κυβέρνησης Καραμανλή, τον κ. Παπαγγελόπουλο και από την άλλη τον κ. Καμμένο; Ποια Αριστερά; Κάποτε η Αριστερά έλεγε ότι υπεράσπιζε -γιατί έχει υπερασπιστεί η Αριστερά μαζί με την Δημοκρατική Παράταξη- τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Πού βρισκόμαστε τώρα;

Είναι κρίμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι πάρα πολύ κρίμα που όλα αυτά γίνονται και αμαυρώνουν την εικόνα μίας θετικής πρωτοβουλίας που πήρε η Κυβέρνηση. Διότι εμείς δεν θα σας μοιάσουμε. Γιατί ανεβήκατε στην εξουσία τάζοντας στους πάντες τα πάντα και μηδενίζοντας τα πάντα.

Εγώ, λοιπόν, εδώ στην κυρία Υπουργό θα δώσω δημόσια συγχαρητήρια, γιατί είναι από τους λίγους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο έφερε έναν νόμο, αλλά εξήγησε ότι με αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα -όπως λανθασμένα, όχι ενδεχομένως με προσωπική της ευθύνη είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά- πάμε σε έναν νόμο για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά. Προς τιμήν της, όμως, ανέφερε τον νόμο που δημιούργησε και έθεσε βάσεις στην κοινωνική οικονομία, τον νόμο που βεβαίως όπως της είπα και στην επιτροπή και της το λέω και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει μετά βδελυγμίας, αλλά αυτό είναι παρελθόν. Ας πάμε στο παρόν και ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον σε αυτό το μικρό κομμάτι μπορούμε να συμφωνήσουμε. Μπορούμε να συμφωνήσουμε, κυρία Υπουργέ, και θα ψηφίσουμε –το έχουμε πει ήδη από την επιτροπή- επί της αρχής το νομοσχέδιο, παρ' ότι διαφωνούμε σε άλλα άρθρα τα οποία θα αναφέρω και σήμερα και αύριο. (Η Π. Χριστοφιλοπούλου είναι πρώην υπουργός και βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline