Μάριος Γεωργιάδης: Η κριτική από την Ένωση Κεντρώων

Όσον αφορά το κοινωνικό κράτος, ισχυρίζεστε, κύριοι της Κυβερνήσεως, ότι είναι η πρώτη σας επιλογή και αυτό δήθεν αποδεικνύεται από τη θέσπιση του λεγόμενου «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης».

Ξεχνάτε, βέβαια, να μας πείτε ότι τα 571 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται, θα τα αφαιρέσετε από άλλα επιδόματα, κοινωνικού, οικογενειακού και προνοιακού χαρακτήρα. Έχετε δηλαδή την επιλογή ο κάθε φτωχός να χρηματοδοτεί δύο πάμφτωχους.

Επιπρόσθετα, πώς εξηγείτε ότι σας ξέφυγε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα βρεθούν στον αέρα οι κοινωνικές δομές για την άμεση αντιμετώπιση της φτώχειας σε όλους τους δήμους σε όλη την Ελλάδα;
Όπως είναι γνωστό, σταματά η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και δεν υπάρχει τρόπος πρόσληψης υπαλλήλων για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι δομές, ακόμα και με ιδίους πόρους των δήμων. Πρέπει να βρεθεί άμεσα κατάλληλη λύση για την ομαλή μετάβαση για το νέο ΕΣΠΑ του 2014-2020, προκειμένου να μην στερηθούν της φροντίδας εκατόν είκοσι χιλιάδες ανήμποροι οικονομικά πολίτες.
Καταθέτω, για του λόγου το αληθές, την επιστολή της ΚΕΔΕ προς τον Πρωθυπουργό.

Το εξοργιστικό είναι ότι, ενώ έχουμε τόσο μεγάλες κρατικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ, έχουμε απαράδεκτο κοινωνικό κράτος. Πάμπολλοι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανεπαρκής περίθαλψη, αναποτελεσματική δημόσια παιδεία, αύξηση αστέγων και νεόπτωχων, οι οποίοι έχουν καταλήξει στις ΜΚΟ και στην Εκκλησία για να πάρουν μια μερίδα φαγητό.

Την ίδια στιγμή, όμως, από ευνοιοκρατική και καιροσκοπική διάσταση πάντα της Κυβερνήσεως, εγκρίνονταν αναδρομικά σε δικαστικούς και ενστόλους ύψους 149 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό με το οποίο θα μπορούσε να είχε λυθεί το θέμα των αστέγων που αγγίζει τις σαράντα χιλιάδες. Και δεν κάνουμε λόγο για πρόσφυγες, κάνουμε λόγο για Έλληνες πολίτες, τέως φορολογούμενους και νυν νεόπτωχους.
Καταθέτω στα Πρακτικά σχετικά δημοσιεύματα.

Συνεχίζουμε με το brain drain. Δεν έχετε τελειωμό και μέσα σε όλα αυτά συνεχίζεται περαιτέρω και η επιδείνωση της διαρροής ανθρώπινου δυναμικού, ταλαντούχων και μορφωμένων νέων, που στη συνέχεια διαπρέπει σε άλλες χώρες. Δεν κάνετε τίποτα γι' αυτήν την αιμορραγία. Αντίθετα, κάνετε ό,τι μπορείτε για να φεύγει ο κόσμος και οι νέοι μας στο εξωτερικό.

Όπως είπε και ο Δημήτρης Νανόπουλος, ο τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι ένα διεθνές κέντρο θεωρητικών και ανθρωπιστικών σπουδών και ένα μεγάλο κονδύλι από το εξωτερικό να έρχεται για να σπουδάσουν φιλοσοφία, φιλολογία, θεολογία, λογοτεχνία κ.ο.κ.
Βλέπω ότι ο χρόνος τελειώνει, οπότε θα προσπεράσω κάποια πράγματα.

Πάμε στη λεγόμενη «βόμβα» για τη βαριά βιομηχανία μας, τον τουρισμό. Σε μια χρονιά που οι αφίξεις σημειώνουν ρεκόρ, άνω των είκοσι πέντε εκατομμυρίων, η Κυβέρνηση κατάφερε να παρουσιάσει μειωμένα έσοδα, γιατί σημασία δεν έχει μόνο ο αριθμός των τουριστών, αλλά και τα ποσά τα οποία είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν.

Είναι κατά 9,2 μειωμένα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015. Οι απώλειες για την ελληνική οικονομία ανέρχονται στα 750 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα, η κατά κεφαλή ημερήσια δαπάνη είναι στα 70 ευρώ, ενώ η συνολική δαπάνη στα 542 ευρώ. Για παράδειγμα στην Ισπανία το ποσό είναι διπλάσιο και αγγίζει τα 1.072 ευρώ.

Ποια είναι η λύση; Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, οι μεταρρυθμίσεις. Ακούστηκε ότι έχετε αλλεργία σε αυτές και θα συμφωνήσω κι εγώ. Τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι, το πρώτο πράγμα που σας ζητούν δεν είναι η πρόσθετη φορολόγηση, είναι μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρέπει να το μάθει και να το ακούσει όλος ο κόσμος, περικοπές δηλαδή του σπάταλου και αναποτελεσματικού σας κράτους. Οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος. Εμείς τις προτάσεις μας τις κάνουμε πάντα. Δεν θα σας τις θυμίσω, θα σας τις καταθέσω.

Επί του θέματος του δανεισμού της χώρας, θα αναφερθεί ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος.
Άρα, ολοκληρώνοντας θα ξαναπώ πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι μεταρρυθμίσεις, σκληρή δουλειά και προπαντός αλλαγή νοοτροπίας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Αλήθεια, αυτά που σας έχω πει μέχρι στιγμής είναι πράγματα που δεν γνωρίζετε; Τα πράγματα είναι απλά και δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Κάποτε ο Αθηναίος νομοθέτης Σόλων, ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας, μας είπε ότι εξέχουσα θέση στην αθηναϊκή κοινωνία και την πολιτική της ζωή θα έχουν εκείνοι που παράγουν περισσότερα, εκείνοι που αποδίδουν περισσότερους φόρους. Αυτή ήταν η αρχή της δημοκρατίας που αργότερα οδήγησε και στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή.
Κοιτάξτε σήμερα την κατάντια μας. Θεωρούμε τους φορολογούμενους εύκολα θύματα και τους καταδιώκουμε σαν κοινωνικά απόβλητα. Πού έχουμε δώσει προτεραιότητα; Στους κομματικούς μας φίλους και σε εκείνους που μας ψηφίζουν. Ας μην έχουν προσόντα, ας μην προσφέρουν κανένα έργο, αρκεί να μας ψηφίζουν και να μας διαιωνίζουν στην εξουσία.

Αλλαγή νοοτροπίας, λοιπόν, ζητάμε, αγαπητοί συνάδελφοι Βουλευτές, μεταρρυθμίσεις και στροφή στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Αυτά θα κάνουν την Ελλάδα να ακολουθήσει τους ρυθμούς του δυτικού κόσμου, διότι ποτέ στο DNA μας δεν ήταν η εσωστρέφεια του ολοκληρωτισμού. Με εξωστρέφεια, παραγωγικότητα και γνώση, με ωριμότητα και δημοκρατική διάθεση μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.
(O Μάριος Γεωργιάδης είναι βουλευτής των Ένωσης Κεντρώων και γενικός εισηγητής του κόμματος στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline