Νίκη Κεραμέως: Εμπαιγμοί στη Βουλή

Η παιδεία δεν είναι χώρος μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων. Είναι χώρος συγκλίσεων και συλλογική ς δουλειάς για τον υψηλότερο στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την βελτίωση του μέλλοντος των παιδιών μας. Και η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι υποστηρίζει ευρείες συναινέσεις, όταν αυτές κινούνται στην σωστή κατεύθυνση.

Έτσι, κύριε Υπουργέ, προσήλθαμε με ειλικρινείς προθέσεις στον διάλογο για την παιδεία με θέμα την αναβάθμιση του Λυκείου, που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες, και έτσι συναινέσαμε στη σύσταση από εσάς της Επιτροπής, που θα μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης, προτείνοντας εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους.

Όμως, σήμερα, κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε ένα νομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο εισήχθη στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές, με διαδικασίες, που φτάνουν τα όρια –επιτρέψτε μου- του κοινοβουλευτικού εμπαιγμού.
Και μιλώ για εμπαιγμό, διότι, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορείτε από τη μια, να οργανώνετε ανοιχτό διάλογο για την αναβάθμιση του Λυκείου και από την άλλη, να φέρνετε νομοσχέδιο με διαδικασίες επείγοντος, ένα νομοσχέδιο, που αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στη δευτεροβάθμια, στην τριτοβάθμια, στη διά βίου μάθηση, στην ειδική αγωγή, στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, στην μη τυπική μάθηση, στην έρευνα. Με λίγα λόγια, ένα νομοσχέδιο, το οποίο αγγίζει σχεδόν όλα τα πεδία του εκπαιδευτικού φάσματος και επιτρέποντας στους Βουλευτές να μελετήσουν τις επιμέρους διατάξεις μόλις για σαράντα οκτώ ώρες.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που εσείς ο ίδιος, κύριε Υπουργέ, συνομολογήσατε με το έγγραφό σας προς τον Πρόεδρο της Βουλής ότι συντρέχει λόγος επείγουσας διαδικασίας μόνο για δύο από τις εβδομήντα ρυθμίσεις, που περιέχει το νομοσχέδιο.
Κύριε Μιχελή, για δύο είπε στο έγγραφό του ο κύριος Υπουργός. Και σας προτείναμε, κύριε Υπουργέ, το εξής: Φέρτε αυτές τις δύο ρυθμίσεις με επείγουσα διαδικασία, αλλά τις υπόλοιπες εξήντα οκτώ φέρτε τες με κανονική διαδικασία. Δεν το κάνατε και δεν εξηγήσατε γιατί δεν το κάνατε.

Οι πολίτες, που μας παρακολουθούν, μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους γιατί δεν θελήσατε να γίνει κανονικός διάλογος για όλες αυτές τις πάρα πολύ σοβαρές ρυθμίσεις, που αγγίζουν όλο σχεδόν το φάσμα της εκπαίδευσης.

Και, κύριοι συνάδελφοι, για ποιο λόγο μιλώ για εμπαιγμό; Γιατί δεν μπορείτε έτσι απλά να προτείνετε τη σύσταση Επιτροπής, που θα μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης, για να μπορούν από εδώ και πέρα να σχεδιάζονται οι πολιτικές βάσει του πραγματικού κόστους. Και για να είμαι ειλικρινής, καλά κάνατε και το κάνετε αυτό, και γι' αυτό και το στηρίξαμε, αλλά δεν μπορείτε από τη μια, να κάνετε αυτό, να συστήνετε αυτή την Επιτροπή για τη μελέτη οικονομικών της εκπαίδευσης και από την άλλη, να παρουσιάζετε νομοσχέδιο, ένα μεγάλο μέρος του οποίου είναι ακοστολόγητο, γιατί δεν έχετε δώσει εσείς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία, για να μπορέσει να αποτιμήσει τις δαπάνες που προκύπτουν για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μιλώ για εμπαιγμό, γιατί δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση, παρά μόνο για δύο από τις τριάντα πέντε διατάξεις του νομοσχεδίου. Και ποιες δύο; Αυτές που συγκεντρώνουν την ευρύτερη συναίνεση του Σώματος, αυτές για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Καμμία διαβούλευση!
Οι αρμόδιοι φορείς φαίνεται ότι εκλήθησαν προσχηματικά. Εκλήθησαν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έπρεπε μέσα σε περίπου δώδεκα ώρες να μελετήσουν το εκτενές και περίπλοκο νομοσχέδιο των εκατόν πενήντα έξι σελίδων, να συνεδριάς ουν μεταξύ τους, για να αποτυπώσουν τις θέσεις τους και να μεταβούν στην Αθήνα, προκειμένου να εκθέσουν αυτές τις απόψεις. Όλα αυτά μέσα σε δώδεκα ώρες. Δυστυχώς, κάποιοι φορείς δεν κατάφεραν να το κάνουν αυτό και συνεπώς δεν κατάφεραν να έρθουν στην Επιτροπή και να συνδιαλλαγούν με τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Μιλώ για εμπαιγμό, γιατί καταστρατηγήσατε το δικαίωμα των Βουλευτών να ψηφίζουν κατ' άρθρο. Το σχέδιο νόμου εισήχθη με τριάντα δύο άρθρα. Τα περισσότερα από αυτά περιελάμβαναν τελείως διαφορετικές ρυθμίσεις, με αποκορύφωμα ένα άρθρο που περιελάμβανε δεκαεπτά διαφορετικές ρυθμίσεις. Μετά από δικές μας έντονες πιέσεις, ο Υπουργός δέχτηκε να διασπάσει κάποια από αυτά.
Ερωτώ, όμως, κύριε Υπουργέ, μήπως με αυτή την επιμονή μας τελικά σας δώσαμε λύση στα προβλήματα συνεννόησης που αντιμετωπίζετε με τον κυβερνητικό σας εταίρο; Το λέω αυτό, γιατί προχωρήσατε ευχαρίστως στη διάσπαση της παραγράφου 5 από το άρθρο 7. Τι έλεγε η παράγραφος 5; Για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από μαθητές που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία. Και γιατί το διασπάσατε; Γιατί επρόκειτο να καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ. Όπερ και εγένετο.

Άρα, εκεί που σας βόλευε, κατά το δοκούν, σπάσατε το άρθρο προκειμένου να μπορέσει να καταψηφίσει ο κυβερνητικός σας εταίρος και εκεί που σας ζητήσαμε εμείς αντίστοιχη διάσπαση, για να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε διατάξεις στις οποίες ήμασταν θετικοί, όπως για παράδειγμα τον Ενιαίο Αριθμό Μαθητή –είμαστε θετικοί– τη δυνατότητα μετάβασης μαθητών που έχουν εξαιρετικές επιδόσεις στις καλές τέχνες σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τη δυνατότητα ρύθμισης εγγραφής μαθητών σε διαφορετικό τύπο λυκείου, δεν τα σπάσατε.

Μας στερείτε, λοιπόν, το δικαίωμα ψήφισης θετικών διατάξεων. Γιατί όλες αυτές τις διατάξεις που σας είπα εμείς θα τις ψηφίζαμε. Δεν μπορούμε, όμως, να τις ψηφίσουμε, γιατί εκεί μέσα έχετε και μια διάταξη στην οποία προβλέπετε ότι πλέον ό,τι αφορά τις σχολικές εκδρομές θα αποφασίζεται από εσάς.
Είπατε μάλιστα στην Επιτροπή, όταν εμείς σας προτείναμε να είναι αυτό ευθύνη των σχολικών μονάδων και να δείξουμε επιτέλους εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, δηλαδή οι εκπαιδευτικοί, οι διευθυντές των σχολείων να έχουν ευθύνη για τις σχολικές μονάδες, ότι δεν συμφωνείτε με αυτή τη θέση. Δεν συμφωνείτε οι σχολικές μονάδες να αποφασίζουν.

Γι' αυτό, λοιπόν, μας οδηγείτε στην καταψήφιση αυτού του άρθρου, το οποίο εμπεριέχει σημαντικά στοιχεία. Όμως, δεν μας επιτρέπετε να το ψηφίσουμε, διότι τα βάζετε όλα μέσα σε ένα άρθρο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα ζητήματα διαδικασίας αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας. Τα ζητήματα διαδικασίας είναι και ζητήματα ουσίας. Με λύπη διαπιστώνουμε, κύριε Υπουργέ, ότι δεν επιθυμείτε τον διάλογο.
Το νομοσχέδιο, όμως, αυτό δεν πάσχει μόνο επί της διαδικασίας, πάσχει σοβαρά και επί του περιεχομένου. Έρχομαι τώρα στο περιεχόμενο.

Πρόκειται για ένα νομοθέτημα το οποίο βρίθει αποσπασματικών ρυθμίσεων, που αποδεικνύουν ότι η ακολουθούμενη πολιτική στον τομέα της παιδείας, όπως και σε ολόκληρη την κυβερνητική πολιτική, προχωρά χωρίς σχέδιο, χωρίς μακροπρόθεσμη στόχευση, χωρίς πρότερη διερεύνηση αναγκών, χωρίς μελέτη επιπτώσεων, χωρίς έλεγχο προϋποθέσεων και συνθηκών υλοποίησης, με προχειρότητα και απερισκεψία.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «λίθοι και πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα». Εμπεριέχει εμβαλωματικού τύπου ρυθμίσεις με πρόδηλο στόχο την ικανοποίηση μικροκομματικών αναγκών, οι οποίες με μεγάλη λύπη διαπιστώνουμε ότι φτάνουν και στο σημείο των φωτογραφικών διευθετήσεων. ( Η δικηγόρος Νίκη Κεραμέως είναι βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline