Γιατί οΝετανιάχου επαινεί τον Τραμπ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επαίνεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καταδίκασε δημοσίως τις απειλές βομβιστικών επιθέσεων σε εβραϊκά κέντρα και τους βανδαλισμούς σε ένα εβραϊκό κοιμητήριο. Δημόσιος έπαινος μετά την σθεναρή υποστήριξη μεγάλης μερίδας Εβραίων των ΗΠΑ και παραγόντων του Ισραήλ στην υποψηφιότητα της Χίλλαρυ Κλίντον.

Τα σχόλια του Τραμπ ήταν η πρώτη απερίφραστη καταδίκη του ενάντια σε αντισημιτικές ενέργειες, εν μέσω ενός κύματος απειλών που εκτοξεύονται ενάντια σε Εβραίους και εβραϊκών κέντρων. Σε ένα μήνυμα ενότητας που έκανε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τις ελπίδες του να κάνει την χώρα λιγότερο «διχασμένη».

«Οι αντισημιτικές απειλές που στοχεύουν την εβραϊκή μας κοινότητα και τα εβραϊκά κέντρα στην χώρα είναι φρικτές και οδυνηρές και μια θλιβερή υπενθύμιση για τη δουλειά που χρειάζεται ακόμη να γίνει για να ξεριζώσουμε το μίσος, την προκατάληψη και το κακό», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι ο πρόεδρος Τραμπ τήρησε μια σθεναρή στάση ενάντια στον αντισημιτισμό και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε όλοι να κάνουμε το ίδιο στα χρόνια που έρχονται», δήλωσε ο Νετανιάχου στην κεντρική συναγωγή του Σίδνεϊ, σε επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αυστραλία.
Ένα βίντεο με την ομιλία του Νετανιάχου στην συναγωγή αναρτήθηκε στο youtube από το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης.
Στο Ισραήλ, κάποιοι αναλυτές των μέσων ενημέρωσης έχουν ασκήσει πίεση στον Νετανιάχου να μιλήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ενάντια στον αντισημιτισμό, δεδομένου του δισταγμού που επιδεικνύει ο Τραμπ, όπως σημειώνουν.

Σε μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη του Ολοκαυτώματος τον περασμένο μήνα δεν υπήρξε καμία ξεκάθαρη αναφορά στους Εβραίους, ούτε στον αντισημιτισμό αναφέρθηκε ως ένα παράδειγμα αυτής της αντιληπτής διστακτικότητας.

Ο Νετανιάχου προσέτρεξε να υπερασπιστεί τον Αμερικανό πρόεδρο την προηγούμενη εβδομάδα σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, όταν ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει σε ένα ερώτημα που του κατέθεσε ένας ισραηλινός δημοσιογράφους για τα περιστατικά αντισημιτικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Γνωρίζω τον πρόεδρο και γνωρίζω την οικογένεια του και την ομάδα του για αρκετό καιρό και δεν υπάρχει μεγαλύτερος υποστηρικτής του εβραϊκού λαού και του εβραϊκού κράτους από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό», σημείωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Περίπου 170 τάφοι σε ένα εβραϊκό νεκροταφείο του Σεν Λούις στην πολιτεία Μιζούρι βανδαλίστηκαν το Σαββατοκύριακο, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η Ένωση Κέντρων της Εβραϊκής Κοινότητας (JCC) της Βόρειας Αμερικής, 11 εβραϊκά κέντρα δέχθηκαν απειλές για βομβιστικές επιθέσεις την Δευτέρα και την Τρίτη ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό απειλών εναντίον εβραϊκών κέντρων τέτοιου τύπου σε 70 από τον Ιανουάριο σε 27 πολιτείες των ΗΠΑ και σε μια καναδική επαρχία.

Από το Σίδνεϊ ο Νετανιάχου κάλεσε σε μια διεθνή προσπάθεια να καταπολεμηθεί «η αναζωπύρωση του αντισημιτισμού» σε όλο τον κόσμο.«Είναι κάτι που χρειάζεται να πολεμήσουμε όλοι μαζί. Θεωρώ ότι αυτό είναι σημαντικό στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό στην
ζητήσει η απαγόρευση να επεκταθεί, ώστε να περιλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία και το ιατρικό προσωπικό.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline