Βασίλης Κεγκέρογλου: Οι υποσχέσεις της Θεσσαλονίκης

«Κυρίες και κύριοι, θέλω να κλείσω σήμερα με μια πολιτική δέσμευση, μια δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών, με την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του συγκεκριμένου κλάδου.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31-12-2016, «παγώνουν», χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος, εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1-1-2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα, αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου ασφαλιστικού συστήματος».

Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι καταλάβατε περί τίνος πρόκειται. Είναι άλλη μια δέσμευση της Θεσσαλονίκης. Δεν ξέρω αν το έχει η πόλη ή ο κ. Τσίπρας! Πρέπει να το ξεκαθαρίσετε, γιατί συκοφαντείται η πόλη -αυτό μου έλεγαν σήμερα που ήμουν εκεί- με τις πολλαπλές δεσμεύσεις που δεν γίνονται πράξη.
Αντί, λοιπόν, να «παγώσετε» τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές και να δώσετε τη δυνατότητα αυτή για την οποία δεσμευθήκατε, έρχεστε με απόφασή σας τέλος Δεκέμβρη να στείλετε στο ΚΕΑΟ και άρα και στα αναγκαστικά μέτρα και τους οφειλέτες από 1 ευρώ -όχι μόνο από 5.000 ευρώ που προβλεπόταν, αλλά από 1 ευρώ- με τη δικαιολογία ότι μόνο έτσι αυτοί μπορούν να ενταχθούν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σοβαρά; Δεν μπορεί δηλαδή το ασφαλιστικό ταμείο να βγάλει τη βεβαίωση ληξιπρόθεσμων οφειλών και μπορεί το ΚΕΑΟ μόνο; Αυτή η φθηνή δικαιολογία για το συγκεκριμένο θέμα, νομίζω ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας απόφασης η οποία δεν έχει κανένα δικαιολογητικό και πρέπει άμεσα να ανακληθεί. Δεν μπορεί οι μικροοφειλέτες και μάλιστα ακόμα και αυτοί για τους οποίους εκκρεμούν οι αποφάσεις στα δικαστήρια, όπως λέει η προηγούμενη απόφαση, να στέλνονται στο ΚΕΑΟ.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ζητούμε από τον κύριο Υπουργό να μας πει εάν προτίθεται να επανεξετάσει την ανάκληση αυτής της απόφασης και βεβαίως πότε θα υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Κύριε Υπουργέ, δεν ανησυχώ μόνο εγώ, έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των μικρομεσαίων, των εμπόρων, των βιοτεχνών και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα μάς είχαν καλέσει στο Ηράκλειο σε μια μεγάλη σύσκεψη, όπου ήταν και ο κ. Συντυχάκης που παρευρίσκεται σήμερα εδώ και μας ανέλυσαν αυτόν τον κίνδυνο, ο οποίος κρέμεται, με τη δική σας υπουργική απόφαση, πάνω από τα κεφάλια των μικρών επιχειρήσεων. Γιατί, εάν προχωρήσει σε οποιαδήποτε δέσμευση και αναγκαστικό μέτρο, με δεδομένο ότι για άλλη μια δέσμευση την οποία είχατε πάρει στη Θεσσαλονίκη, τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού, δεν έχει γίνει τίποτε, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις. Και αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Το θέτουν επίσημα οι φορείς.

Από εκεί και πέρα, σας έχουμε καταθέσει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το τι ενέργειες έχετε κάνει για τους οφειλέτες από 5.000 ευρώ και πάνω, τι υπάρχει πράγματι σε σχέση με τη δυνατότητα είσπραξης, προκειμένου να καλυφθούν και τα ποσά τα οποία αναφέρατε στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Γιατί, εάν πράγματι δεν απευθυνθείτε σ' αυτούς οι οποίοι οφείλουν, δεν θα μπορέσετε να το καλύψετε αυτό, θα είναι κενό γράμμα το νούμερο το οποίο έχει γραφτεί.

Όμως, στο θέμα που έχει να κάνει από το 1 ευρώ μέχρι τις 5.000 ευρώ εκεί είναι οι κρυπτόμενοι πλούσιοι; Οι κρυπτόμενοι πλούσιοι είναι στα 500 ευρώ, στα 200 ευρώ, στα 1.000 ευρώ; Γιατί, άραγε, δεν ήταν η απόφασή σας από 1.000 έως 5.000 ευρώ και ήταν από ένα ευρώ;

Να σας πω και κάτι άλλο. Με την απόφασή σας καταργήσατε την προηγούμενη. Στην προηγούμενη υπήρχε μια διάταξη, η οποία έλεγε ότι δεν πάνε στο ΚΕΑΟ οι οφειλές που τελούν υπό δικαστική αναστολή. Δηλαδή, εάν υπάρχει δικαστική αναστολή για μια οφειλή των 1.000 ευρώ θα πάει στο ΚΕΑΟ; Και το ΚΕΑΟ θα πρέπει να κάνει αναγκαστικά μέτρα;

Κοιτάξτε, αυτό το οποίο λέτε είναι πολιτική δέσμευση. Εγώ να το δεχθώ εδώ καλόπιστα, πολιτικά. Μήπως, όμως, έρθει η ώρα που θα ζητήσετε ευθύνες από τους υπαλλήλους, από τη διεύθυνση του ΚΕΑΟ, από όλο το στελεχιακό δυναμικό για παράβαση καθήκοντος; Γιατί δεν βάλατε σ' αυτή την υπουργική απόφαση ότι από 1 έως 5.000 ευρώ τα στέλνουμε στο ΚΕΑΟ για να βεβαιώνονται ως ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά δεν επιτρέπεται κανένα μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης, κανένα μέτρο που να έχει να κάνει με δέσμευση λογαριασμού και οτιδήποτε άλλο; Βγάλτε μια τέτοια υπουργική απόφαση. Αυτό σας ζητάμε. Ας πάνε στο ΚΕΑΟ, αλλά να υπάρχει αυτή η απόφαση γραπτώς, ούτως ώστε να μην πηγαίνουν για απιστία τα στελέχη. Ποιο είναι το κριτήριο, δηλαδή, με βάση το οποίο θα πρέπει να εισπράξουν, να προχωρήσουν σε μέτρα ή να μην προχωρήσουν;

(Ο φυσικός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου είναι πρώην υφυπουργός και βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ)

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2017 11:54

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline