Ιωάννης Μουζάλας : Πρόσφυγες και εγκληματικότητα

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Παπαθεοδώρου, πιστεύω ότι η ερώτησή σας πιο πολύ απευθύνεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρά σε εμένα. Όμως, εάν ήρθα εδώ, είναι από έναν σεβασμό και στο πρόσωπό σας και επειδή έμαθα ότι επισκεφθήκατε τη Μόρια, κάτι που δείχνει ένα πραγματικό ενδιαφέρον.

Αυτό το οποίο εγώ μπορώ να σας πω είναι ότι στη Μόρια, όπως και στα άλλα νησιά, κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Οι συνθήκες δεν ήταν καλές, θα γίνουν καλές και μετά θα ξαναχαλάσουν. Τι θέλω να πω με αυτό; Η εγκληματικότητα, που περιγράφετε, έχει σχέση με την κατάσταση κάτω από την οποία ζουν. Όταν υπάρχουν μέσα στη Μόρια δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι με σκηνές, με όλα αυτά, που είπατε και εσείς, και που ήταν η αλήθεια πριν από ενάμιση μήνα, είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς την παραβατικότητα.
Επίσης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει κανείς να εμποδίσει την παραβατικότητα, εάν δεν υπάρχει ένας χώρος κράτησης, ένα προαναχωρησιακό κέντρο.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, στην πολιτική που είχαμε ζητήσει γι' αυτά τα νησιά -και είναι γνωστές οι δυσκολίες που βρέθηκαν και οι αντιθέσεις που είχαμε εδώ-, ότι δηλαδή μαζί με τη Μόρια και τη βελτίωση των συνθηκών, που την είδατε και νομίζω ότι διαπιστώσατε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εκεί πέρα τώρα -έχουν μείνει εκατόν εβδομήντα εφτά σκηνές, οι οποίες θα φύγουν και αυτές- θα πρέπει, λοιπόν, να υποστηρίξετε και εσείς το να υπάρξει κάποιος χώρος, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής.

Επίσης, πρέπει να γίνει αυτό που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, να λειτουργήσει το άσυλο, οι επιτροπές προσφυγών: ένας χώρος κράτησης. Δεν μπορώ να σας απαντήσω πού σκέφτεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δημιουργήσει αυτόν τον χώρο και πώς. Μπορώ να σας πω ότι ανανεώνεται ένας μικρός χώρος κράτησης, που υπάρχει μέσα, αλλά όπως έχω ξαναπεί στη Βουλή, μέσα σε τέτοιου είδους camp, αν στήνεται χώρος κράτησης, είναι πηγή ανωμαλίας στο μέλλον. Και αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνετε.
Και για να τελειώσω, θέλω να πω ότι εγώ εκτιμώ ως πάρα πολύ θετικό το ότι ήσασταν εκεί πέρα.

Σχετικά με τις ιδιωτικές καντίνες: Τις άδειες τις δίνει ο Δήμος. Εμείς έχουμε κάνει έγγραφο στην Αστυνομία για το αλκοόλ. Θέλω να πω, τι να κάνει το Υπουργείο Μετανάστευσης; Όμως, να σας πω τι κάνουμε. Τώρα την τελευταία εβδομάδα γυρνάμε κοντέινερ το κοντέινερ, σκηνή τη σκηνή και τοιχοκολλούμε και δίνουμε χαρτιά στη γλώσσα τους, όπου λέμε ότι απαγορεύεται το αλκοόλ και όλα αυτά τα πράγματα. Η πρόθεσή μας είναι όταν υπάρξουν οι συνθήκες, αυτός ο οποίος φέρνει drugs μέσα στο camp, αυτός ο οποίος είναι βίαιος να μπορεί να απομονωθεί στο προαναχωρησιακό κέντρο και πολύ γρήγορα να τελειώσουμε με το άσυλο του υπό κράτηση και να επιστρέψει στην Τουρκία.

Τελειώνω με το εξής. Ασυνόδευτα ανήλικα. Όταν πήγατε εσείς είχαμε, νομίζω, έντεκα μέσα και τώρα έχουμε εννέα. Δεν μένουν πάνω από πέντε ημέρες πια. Έχουμε φτιάξει δομές εκεί πέρα που πάνε τα ανήλικα, αλλά εξαρτιέται κάθε φορά, ξέρετε, και από τη βάρκα που έρχεται. Δηλαδή, μας έτυχε μια φορά, που στη Χίο, για παράδειγμα, έστειλαν μια βάρκα που ήταν όλοι έτσι.

Υπάρχουν δυσκολίες. Ωστόσο, είναι σωστή η παρατήρησή σας και προσπαθούμε πάρα πολύ γι' αυτό. Αποσυμφορούμε τα νησιά. Τα αποσυμφορούμε, βέβαια, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας, κάτι για το οποίο είμαι βέβαιος ότι δεν έχετε αντίρρηση.
Τελειώνω, λέγοντας ότι χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ανθρώπων σαν και εσάς, ώστε να βελτιωθούν και άλλο οι συνθήκες διαμονής και να υπάρξει, επιτέλους, ένας ειδικός χώρος σαν προαναχωρησιακό κέντρο, κέντρο κλειστό, κέντρο κράτησης.

(Ο γιατρός και γνωστός ακτιβιστής Γιάννης Μουζάλας είναι εξωυπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline