Τζον Φ. Κένεντι: «Ο Χίτλερ έχει τη στόφα θρύλου»

Αίσθηση έχει προκαλέσει ένα ημερολόγιο του Αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, στο οποίο ο νεαρός τότε πολιτικός έγραψε ότι ο Χίτλερ έχει «στόφα θρύλου» και προέβλεψε ότι κάποια στιγμή θα αναδειχτεί σε μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που έζησαν ποτέ. Ας σημειωθεί ότι παρόμοιες συμπάθειες αισθανόταν και ο πατέρας του διπλωμάτης.

«Έχει στόφα θρύλου» έγραψε ο 28χρονος τότε Κένεντι, που ταξίδευε στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 1945.
Το ημερολόγιο αυτό βγαίνει σύντομα σε δημοπρασία και αναμένεται να πουληθεί για περίπου 200.000 ευρώ.
Παρότι ΜΜΕ και πολίτες ανά τον κόσμο σχολιάζουν αρνητικά τον «θαυμασμό» του Κένεντι προς το πρόσωπο του Χίτλερ, η αλήθεια είναι ότι ο πολιτικός κρίνει τον δικτάτορα με μια διορατική ματιά αλλά ουδέποτε μιλάει με κολακευτικά λόγια για αυτόν.

Ιστορικοί πιστεύουν ότι το ημερολόγιο αυτό είναι το μοναδικό που είχε κρατήσει ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το πρωτότυπο θα δημοπρατηθεί στις 26 Απριλίου στη Βοστώνη από τον επί σειρά ετών ιδιοκτήτριά του Ντέιντρε Χέντερσον, που εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ερευνήτρια για τον Κένεντι όταν ο πολιτικός ήταν απλά γερουσιαστής με μεγάλες βλέψεις.

«Ο Χίτλερ έχει απέραντες φιλοδοξίες για τη χώρα του, κάτι που τον κάνει επικίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη αλλά περιβάλλεται από ένα μυστήριο τόσο στη ζωή του όσο και στον θάνατό του –ένα μυστήριο που θα συνεχίζει να ζει και να μεγαλώνει μετά από αυτόν» έγραψε ο Αμερικανός πολιτικός.
Το ημερολόγιο των 61 σελίδων γράφτηκε περίπου τέσσερις μήνες μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ.
Περίπου δύο δεκαετίες μετά από αυτό, ο Κένεντι απευθύνθηκε στα πλήθη της Δυτικής Γερμανίας ως Αμερικανός Πρόεδρος.
Η Χέντερσον δήλωσε ότι ο Κένεντι της είχε δώσει το εν λόγω ημερολόγιο για να την ενημερώσει για τις θέσεις του σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας.

Σε μια μικρή περιγραφή που έγραψε η Χέντερσον για το ημερολόγιο, τόνισε ότι όταν ο Κένεντι λέει ότι ο Χίτλερ έχει στόφα θρύλου εννοούσε για το μυστήριο που τον περιβάλει ότι το κακό που έφερε στον κόσμο.
«Πουθενά σε αυτό το ημερολόγιο ή σε κανένα από τα κείμενά του δεν υπάρχει καμία υποψία για συμπάθεια προς τους Ναζί, τα εγκλήματά τους ή τους σκοπούς τους» συνέχισε η ίδια.
Στο ίδιο ημερολόγιο, ο Κένεντι μιλάει για τις βρετανικές εκλογές και τον Ουίστον Τσόρτσιλ, ο οποίος ήταν και είδωλό του.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline