Λεωνίδας Γρηγοράκος: Οι διορισμοί συμβασιούχων

Κύριε Σκουρλέτη, εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και την κάνουμε την αυτοκριτική μας. Και έχουμε πάρα πολύ προσπαθήσει να σας βάλουμε και εσάς τα δύο τελευταία χρόνια να κάνετε την αυτοκριτική σας, αλλά όταν πάμε να πούμε κάτι «διορθώστε το, δεν μας αρέσει, δεν είναι καλό, να το συζητήσουμε» αμέσως πίσω από αυτήν την πρότασή μας κρύβονται πολιτικά κίνητρα.

Αυτή είναι η διαφορά. Ότι δεν δέχεστε ότι υπάρχουν και καλόπιστοι συνομιλητές, οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όταν, λοιπόν, είδα την επερώτηση των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας είπα ότι είναι αρκετά επώδυνο, γιατί έχω υπηρετήσει και εγώ στο Υπουργείο σας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, για το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα, που έχει πραγματικά φέρει μεγάλες τομές στη δημόσια διοίκηση, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, να έρθει σήμερα εδώ να συζητήσει στη Βουλή των Ελλήνων μαζί σας καθ' ην στιγμήν δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική για το τι θα κάνετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποσπασματικά σήμερα είπατε πολλά, που από αυτά που είπατε εδώ συμφωνώ σε πάρα πολλά. Από εκεί και πέρα, όμως, τα κρατάτε για να τα λέτε εδώ. Στην πράξη, κύριε Υπουργέ, κάνετε άλλα.

Μάλιστα λέτε ότι αυτές τις ημέρες, και το έχετε βάλει και στο διαδίκτυο, θα φέρετε να δείτε τι θα κάνουμε με τους νέους θεσμούς του αποκεντρωμένου κράτους. Εγώ ξέρετε, είμαι υπέρ της αποκέντρωσης. Και όταν ήμουνα στο Υπουργείο Εσωτερικών επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, αυτών των επάρατων Σαμαροβενιζέληδων, να ξέρετε ότι δώσαμε πολύ μεγάλες μάχες για τη διαφάνεια, κάναμε πολύ μεγάλες τομές για έρθετε σήμερα εσείς και να βρείτε ένα πάρα πολύ εύκολο έργο και να κυβερνήσετε πιο εύκολα από εμάς. Εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι τότε να κάνουμε τομές, μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήθελαν πολλά χρόνια να γίνουν. Τις κάναμε, όμως, και πληρώσαμε γι' αυτό που κάναμε.

Βέβαια, εσείς μιλάτε για ανάπτυξη. Την ακούμε την ανάπτυξη εδώ και πολύ καιρό, ας ελπίσουμε ότι θα έρθει κάποια στιγμή και στην Ελλάδα.
Κύριε Σκουρλέτη, πριν από λίγο τα βάλατε με τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας για τις προσλήψεις, για τις τριάντα χιλιάδες προσλήψεις που εξαγγείλατε εσείς. Το θεωρείτε σωστό κάποιοι, χωρίς να μπουν σε διαδικασία ΑΣΕΠ, να προσληφθούν χωρίς τίποτα, χωρίς κανένα κριτήριο, και να αφήσουμε όλους τους άλλους απ' έξω; Καμία αντίρρηση, να προκηρύξουμε τριάντα χιλιάδες θέσεις με συγκεκριμένο πλάνο, με συγκεκριμένα κριτήρια, προσόντα και μέσω του ΑΣΕΠ να τους πάρουμε.

Ξέρετε ότι, όταν ήμαστε στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Γιάννη τον Μιχελάκη, είχαμε ψάξει –δεν ξέρω αν το έχετε ψάξει εσείς ακόμη, να μας το πείτε αν μπορέσετε στη δευτερολογία σας, θα είμαι εδώ βέβαια- πόσους υπαλλήλους έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. Να μας πείτε, αν τους ξέρετε. Γιατί οφείλω να ομολογήσω και να κάνω την αυτοκριτική μου ότι προσπαθήσαμε πάρα πολύ να βρούμε όλους αυτούς τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά δυστυχώς είχαμε βρει την αντίδραση τη δική σας και δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Εγώ λοιπόν πιστεύω, κύριε Υπουργέ –γιατί προηγουμένως είπατε, και κουνήσατε το χέρι, για τους τριάντα χιλιάδες συμβασιούχους- ότι δεν θα μπείτε στη διαδικασία αυτή που έκανε η Νέα Δημοκρατία το 2004-2009 και φόρτωσε το δημόσιο με οκτακόσιους εβδομήντα πέντε χιλιάδες υπαλλήλους με τον κ. Παυλόπουλο. Ναι, οκτακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες προσλήψεις έγιναν σε πέντε χρόνια. Αυτά τα είπε το Υπουργείο Εσωτερικών επί υπουργίας Μιχελάκη-Γρηγοράκου. Εσείς, όμως, τώρα, κύριε Υπουργέ, εδώ πέρα, προσπαθείτε να οδηγήσετε τους ΟΤΑ σε κρίση, γιατί ποντάρετε –και φαίνεται από αυτά που κάνετε- σε ένα ωμό πελατειακό κράτος, γιατί δεν σας αρέσει.

Είστε κρατιστές, θέλετε να μεγαλώσετε κι άλλο το κράτος. Μα το κράτος –και ξέρω ότι εσείς είστε κι ένας ιδεολόγος μαρξιστής- ότι το κράτος είναι αντιπαραγωγικό. Σε μια Ευρώπη η οποία ταλανίζεται από την οικονομική κρίση προσπαθούμε να βάλουμε κι άλλους μέσα στο κράτος, δηλαδή να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιους που δεν παράγουν και να μειώσουμε τις πηγές από τις οποίες το κράτος μπορεί να πάρει έσοδα, ούτως ώστε να καταφέρει να καταπολεμήσει την ανεργία και το ασφαλιστικό σύστημα. Εσείς, όμως, αυτή τη στιγμή, ακολουθείτε μια πολιτική με βαρύγδουπες δηλώσεις, ότι θα φέρετε νομοθετικές πρωτοβουλίες, που ακόμη δεν τις έχουμε δει.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε αγωνιστεί όσο ποτέ και όσο κανείς άλλος για την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Εμείς θέλουμε μια αυτοδιοίκηση που να μην είναι το μεγάλο χέρι του κεντρικού κράτους και να παρεμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες. Διότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν αποδεχθεί τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Ναι, πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα και πρέπει να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Αλλά δεν μπορούμε να στερούμε τώρα πια, σε αυτήν την εποχή που βρισκόμαστε, από την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει τον πρώτο λόγο στην περιοχή ο κάθε δήμαρχος και οι κάθε άμεσα εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού. Εμείς λοιπόν αυτό επιθυμούμε, επιθυμούμε μια καλύτερη, μια πιο δημοκρατική τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί έτσι θα γλυτώσει από την αγχόνη του πελατειακού κράτους και του κράτους της συντήρησης, το οποίο δεν αφήνει ποτέ ελεύθερες τις τοπικές δομές και τις τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν.

Εγώ πιστεύω λοιπόν ότι, αντίθετα με ό,τι λέτε, αντιστρατεύεστε ό,τι πάει να γίνει και δεν έχετε κάνει το παραμικρό βήμα τα δύο τελευταία χρόνια προς τη θετική κατεύθυνση και να δούμε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τους δήμους και τις περιφέρειες. Εμείς δώσαμε ζωή και ανάσα σε ένα μαραμένο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν τον παραλάβαμε και κάναμε δύο μεγάλες τομές, δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη». Και επειδή, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις πως υπάρχει περίπτωση να κάνετε κάποια καινούρια χαρτογράφηση, να αλλάξετε πιθανόν γεωγραφικά όρια δήμων στον «Καλλικράτη», να ξέρετε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει, κύριε Υπουργέ, αλλά θα μπορούσε να γίνει με πολύ μεγάλη συναίνεση. Είναι σίγουρο ότι δεν έγιναν όλα σωστά.

Ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο εφαρμόστηκε, είναι πολύ νέο, είναι πολύ φρέσκο το πρόγραμμα «Καλλικράτης» για την Ελλάδα. Ναι, να το συζητήσουμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και εφόσον συμφωνούμε πρέπει να κάνουμε αυτές τις απαραίτητες μεταβολές του Καλλικράτη, οι οποίες πρέπει να είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Τελειώνοντας, θέλω να πω το εξής, ότι στους «Νόμους» του Πλάτωνα υπάρχει μια εξαιρετική ρήση, κύριε Υπουργέ, που λέει ότι σε όποια πόλη ο νόμος υποτάσσεται και ακυρώνεται από τους άρχοντες, βλέπω πολύ γρήγορα την καταστροφή της πόλης. Μην είστε, λοιπόν, ένας από αυτούς, που θα βάλει το χέρι του να καταστρέψει ό,τι υπήρχε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.( O γιατρός Λεωνίδας Γρηγοράκος πρώην' υφυπουργός είναι βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline