Al Jazeera, ο «image maker» του Κατάρ και η κρίση του Κόλπου

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ από την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και την Υεμένη κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, αποτελεί τη σοβαρότερη διπλωματική κρίση εδώ και χρόνια στην περιοχή του Κόλπου.

Του Γεράσιμου (Μάκης) Ι. Σεριάτου

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις με την διακοπή κάθε εναέριας, θαλάσσιας και χερσαίας επικοινωνίας, αλλά και τη διακοπή λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al Jazeera στη Σαουδική Αραβία. Η απόφαση των Σαουδαράβων ήρθε λίγες ώρες μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ντόχα με το κλείσιμο των γραφείων και την ανάκληση της άδειάς του.

Το πλέον γνωστό στον αραβικό και διεθνή χώρο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ανήκει στην κυβέρνηση του Κατάρ και θεωρείται ο κορυφαίος σταθμός ειδήσεων στον Αραβικό κόσμο. Έχει 70 γραφεία παγκοσμίως, απασχολεί περίπου 3.000 υπαλλήλους και είναι το πρώτο αραβικό κανάλι δορυφορικής τηλεόρασης, με το κεντρικό του στούντιο να βρίσκεται στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ.

Το μικρό σε μέγεθος αλλά εξαιρετικά πλούσιο Κατάρ, έχει διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, λόγω του μεγάλου πλούτου πετρελαίου και φυσικού αερίου και η φωνή του έχει ακουστεί σε όλο τον κόσμο μέσα από το Al Jazeera.

Για πολλούς ο Καταριανός γίγαντας της ενημέρωσης Al Jazeera θεωρείται ο «image maker» του Εμιράτου και της κυβέρνησής του κι εκείνος που εδραίωσε τον διεθνή προσανατολισμό του. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν σήμερα να καταλογίσουν σημαντικό ρόλο κι ευθύνες στο τηλεοπτικό δίκτυο για την κρίση που ξέσπασε στον Κόλπο. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το Al Jazeera δέχεται τα «πυρά» άλλων αραβικών κρατών του Κόλπου.

Το κανάλι αυτό, ένας σύγχρονος τηλεοπτικός οργανισμός με παγκόσμια φήμη και απήχηση, δέχτηκε συχνά τα πυρά από κυβερνήσεις και παράγοντες της Δύσης ότι φιλοξενεί και προβάλλει ακραίες απόψεις φονταμεταλιστών και φανατικών ισλαμικών ομάδων βίας και αίματος. Είναι ίσως το τίμημα, όπως συμβαίνει συχνά, στις δύσκολες προσπάθειες για την ισορροπία μιας αντικειμενικής ενημέρωσης και αλήθειας πάνω στα γεγονότα, ιδιαίτερα μέσα σε σφοδρές εντάσεις διεθνούς φανατισμού και πόλωσης.

Πόσο θα κρατήσει αυτή η διπλωματική κρίση θα το δούμε το προσεχές διάστημα. Αξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι η υποδομή του πλούσιου Εμιράτου είναι ιδιαίτερα προηγμένη και στο διαδίκτυο, με έντονη παρουσία κι εκατομμύρια χρήστες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline