Κώστας Αχ. Καραμανλής: Ιδεολογία της ανάπτυξης και τουρισμός

Συζητάμε ένα σημαντικό θέμα, που είναι η εκπόνηση ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας.


Και εάν θέλουμε να κάνουμε πραγματικά μία σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση, νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε απαντώντας σε ένα καίριο ζήτημα: Πιστεύουμε τελικά ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας; Γιατί εάν το πιστεύουμε, πρέπει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό των τουριστικών υποδομών, μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις, μακριά από μικροκομματικές επιδιώξεις, χωρίς κοντόφθαλμες αντιλήψεις, με ανοιχτό μυαλό, σύγχρονες ιδέες και την αποφασιστικότητα της πολιτείας να δράσει άμεσα.

Το κύριο θέμα, λοιπόν, στο οποίο θέλω να επικεντρωθώ σήμερα στην ομιλία μου είναι το ζήτημα της διασύνδεσης της κρουαζιέρας με μία σειρά από υποδομές. Εάν ως χώρα επενδύουμε στον τουρισμό, πρέπει να επενδύσουμε στην κρουαζιέρα. Και εάν θέλουμε να επενδύσουμε στην κρουαζιέρα, πρέπει να δείξουμε και μέριμνα για τα λιμάνια home port, δηλαδή για τα λιμάνια βάσης, όπως είναι ευρύτερα γνωστά.
Με αυτό τον όρο, για να συνεννοηθούμε, χαρακτηρίζουμε τα λιμάνια που αποτελούν σημεία αφετηρίας και κατάληξης των ταξιδιών που εκτελούν οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας.

Αυτό ακριβώς είναι κατά τους ειδικούς και το κλειδί για την ενίσχυση του κλάδου της κρουαζιέρας στην πατρίδα μας, αλλά και για την παροχή οικονομικού οφέλους, τόσο στις τοπικές οικονομίες, όσο και ευρύτερα στο ΑΕΠ της χώρας.
Σήμερα είναι γνωστό ότι λειτουργούν τέσσερα λιμάνια-home ports στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Πειραιάς και τα άλλα τρία είναι η Κέρκυρα, η Ρόδος και το Ηράκλειο, περιοχές που κάθε χρόνο αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Όμως, homeporting, χωρίς σοβαρές αεροπορικές υποδομές και αεροπορικές συνδέσεις, είναι κάτι που δεν υφίσταται. Αν θέλεις να είσαι ανταγωνιστικός σε αυτόν τον τομέα, θα πρέπει να έχεις σοβαρές υποδομές και στα αεροδρόμιά σου, ώστε αυτά να αποτελούν έναν αεροπορικό κόμβο.
Αυτό ακριβώς, άλλωστε, είναι και το μυστικό της επιτυχίας στην Κωνσταντινούπολη, που αυτή τη στιγμή έχει την πρωτοκαθεδρία του homeporting στη Μεσόγειο. Η Turkish Airlines, μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές γραμμές της Ευρώπης, έχει καταφέρει να συνδέσει πολλούς προορισμούς με το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Τι προτείνουμε, λοιπόν, εμείς από την πλευρά μας; Προτείνουμε τρεις συγκεκριμένες δράσεις: Πρώτον, να γίνουμε ανταγωνιστικοί ως προς τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Τουρκίας. Υπ' αυτό το πρίσμα, μια πρόταση που πρέπει να συζητήσουμε κάποτε σοβαρά είναι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να μετατραπεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε home port, προκειμένου να καλύπτει το Βόρειο Αιγαίο. Για να γίνει, όμως, αυτό, πρέπει να αναβαθμιστεί τόσο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όσο και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, όμως, δεν ανήκει στα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν παραχωρηθεί στη FRAPORT.

Ένα εναλλακτικό σχέδιο, λοιπόν, θα μπορούσε να ήταν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για να καλύψει το κενό του Βορείου Αιγαίου. Με αυτόν τον τρόπο, θα είχαμε ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Κωνσταντινούπολη, μια που τα κρουαζιερόπλοια θα απέφευγαν τη διέλευση των στενών, εξοικονομώντας ένα σημαντικό κόστος για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε, επίσης, να αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών που έρχονται πλέον από τα Βαλκάνια και από το πρώην ανατολικό μπλοκ, οι οποίοι θα επιλέγουν πλέον είτε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να ξεκινήσουν την κρουαζιέρα τους.

Και για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να εκμεταλλευθούμε την ιστορική συγκυρία και την πολιτική αναταραχή που υπάρχει στη γείτονα χώρα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία, πως μέσα σε έναν χρόνο το home port στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 60% εξαιτίας της φοβίας που έχει προκαλέσει η πολιτική αναστάτωση στην Τουρκία.
Μας ανοίγεται, λοιπόν, ένα παράθυρο ευκαιρίας, που θα πρέπει να το εκμεταλλευθούμε όσο το δυνατόν ταχύτερα. Μπορεί να είναι ευκαιριακό. Μπορεί, όμως και όχι.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιτέλους χρειαζόμαστε είναι η εκπόνηση ενός εμπεριστατωμένου τεχνοκρατικού σχεδίου, τόσο για να αποφασίσουμε ποια λιμάνια και ποια αεροδρόμια θα καταφέρουμε να εκμεταλλευθούμε, όσο και για να έχουμε, επίσης, ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο θα εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση για αυτές τις επενδύσεις.
Δεύτερον, πρέπει να δούμε λίγο τι γίνεται στο κεντρικό λιμάνι της χώρας στον Πειραιά. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην πόλη του Πειραιά είναι προβληματική για τους επιβάτες που κατευθύνονται προς και από το λιμάνι.
Επιτυχής εκμετάλλευση της κρουαζιέρας από τον Πειραιά, χωρίς την εκπόνηση ενός ευρύτερου σχεδίου κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης των δρόμων, δεν μπορεί να γίνει.

Σήμερα η COSCO, βέβαια, προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κρουαζιέρα. Έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις για την εκμετάλλευση της κρουαζιέρας με την κατασκευή τριών προβλητών στον λιμενικό βραχίονα του Πειραιά.
Η κατάσταση, όμως, στον Πειραιά θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να βελτιωθεί και θα πρέπει οι υποδομές, όπως του τραμ και του μετρό, πολύ σύντομα να ολοκληρωθούν. Διαφορετικά, θα επανέλθει στο τραπέζι η συζήτηση εναλλακτικών σχεδίων, όπως, παραδείγματος χάριν, της κατασκευής στο ύψος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας δυο προβλητών όπου θα μπορούσαν να δένουν κρουαζιερόπλοια.
Άλλη πρόταση η οποία έχει πέσει στο τραπέζι από ειδικούς έχει να κάνει με την εκμετάλλευση του Λαυρίου αποκλειστικά και μόνο για την κρουαζιέρα, σε συνδυασμό κιόλας με την επέκταση του Προαστιακού. Είναι μια επιλογή που σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται λογική, αλλά εδώ κρίνεται ως εξαιρετικά κοστοβόρα.

Τρίτον, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των λιμένων της χώρας, τόσο του home porting, όσο και των λιμανιών διέλευσης, των λιμένων transit, όπως αυτό της Σαντορίνης, της Μυκόνου, του Κατάκολου, της Κεφαλονιάς, της Πάτμου και των Χανίων, που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες. Παρ' όλα αυτά, όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν σοβαρά προβλήματα υποδομών που σε πολλές περιπτώσεις δίνουν μια απαράδεκτη εικόνα για μία χώρα που θεωρεί τον τουρισμό βιτρίνα της.
Αυτά είναι τα ζητήματα τα οποία κάποτε θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για να βρούμε λύση. Χωρίς, όμως, προχειρότητα και χωρίς μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Απαιτείται, λοιπόν, η εκπόνηση σοβαρών μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας προκειμένου όλα αυτά τα έργα να αποκτήσουν μια προστιθέμενη αξία. Ήρθε η ώρα να προσεγγίσουμε το θέμα αυτό με τη σοβαρότητα που του αρμόζει, αν θέλουμε στην πράξη και όχι στα λόγια να είμαστε μία χώρα η οποία θεωρεί τον τουρισμό τη βαριά της βιομηχανία. Ο διεθνολόγος Κώστας Αχιλλέα Καραμανλή είναι βουλευτής Σερρών της ΝΔ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline