Ιωάννης Σαρίδης: Ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Παπαδημητρίου

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα σήμερα το πρωί τον κ. Παπαδημητρίου, τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, να δηλώνει σε γνωστή εκπομπή του BBC πως δεν είναι πολιτικός.

Τον είδα μάλιστα να εκνευρίζεται εμφανώς, επειδή ο δημοσιογράφος επέμενε να χρησιμοποιεί δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, για να περιγράψει πώς αντιλαμβάνεται μερίδα των Ελλήνων το τι είχε συμβεί, ποιος φταίει, αλλά και το ποια είναι αυτή τη στιγμή η πραγματική κατάσταση στη χώρα μας.
Η τρέχουσα εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό διαμορφώνεται εν πολλοίς και από τέτοιες εμφανίσεις Υπουργών, σε τόσο σοβαρές εκπομπές, όπως το περίφημο HARDtalk. Δεν λέω πως οι πολίτες των ξένων χωρών περίμεναν να διαμορφώσουν γνώμη για το ιστορικό μας έθνος από τις δηλώσεις Παπαδημητρίου.

Ο οποιοσδήποτε στον πλανήτη έχει πάρει πτυχίο σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο θα έχει υποχρεωτικά βρεθεί μπροστά σε λίγη Ελλάδα. Όμως, οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα προ χιλίων χρόνων επιτεύγματά μας. Κριτήριό τους είναι οι αριθμοί και οι δείκτες της οικονομίας και μάλιστα όπως αυτοί μετρούν τα πράγματα και όχι όπως τα παρουσιάζουμε εμείς.
Όταν, λοιπόν, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δηλώνει σε μια τέτοια εκπομπή πως δεν είναι πολιτικός, δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα. Δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη χώρα. Πολιτικός, όπως θα σας πει και ο σεβαστός συνάδελφος, ο κ. Λάππας, ο οποίος απουσιάζει από την Αίθουσα, αλλά το είχε πει, γίνεσαι θες δε θες, από τη στιγμή που δέχθηκες να αναλάβεις πολιτικές ευθύνες.

Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την Ένωση Κεντρώων σε δυο Εξεταστικές Επιτροπές, όπου άκουσα να γίνεται πολλή συζήτηση για το τι ακριβώς σημαίνει η φράση «πολιτικές ευθύνες». Αυτό που δεν αμφισβήτησε κανείς ήταν η παραδοχή πως ο επικεφαλής, ο πολιτικός προϊστάμενος, ο φέρων τη γνώση με λίγα λόγια, φέρει και την ευθύνη.
Κύριε Παπαδημητρίου, δεν μας κάνατε την τιμή να έρθετε να στηρίξετε την τροπολογία. Μπορεί να μην θεωρείτε τον εαυτό σας πολιτικό, επειδή ίσως δεν έχετε υποστεί τη βάσανο της κάλπης, αλλά είστε πολιτικός, επειδή φέρετε την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου, του οποίου προΐστασθε με τη θέλησή σας.
Κλείνω τη μικρή, αλλά σημαντική αυτή παρένθεση με ένα σχόλιο για τον εκνευρισμό που εισέπραξαν όσοι παρακολούθησαν τον κ. Παπαδημητρίου να αρνείται, εκνευριζόμενος, να σχολιάσει τα λόγια του κ. Βενιζέλου.

Κύριε Παπαδημητρίου, οι ξένοι που σας είδαν δεν έχουν καμία υποχρέωση να ξέρουν ποιος είναι ο κ. Βενιζέλος ή τι ρόλο έχει παίξει στην ιστορία της κρίσης στην Ελλάδα. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, αυτό που σας είδαν να κάνετε είναι να αρνείστε να σχολιάσετε κάτι, με πρόσχημα και μόνο με πρόσχημα το ποιος το είπε. Αυτό δυσφημεί τη χώρα μας, διώχνει τους επενδυτές, καθώς δίνει την εντύπωση πως η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της φράσης «πολιτικές ευθύνες» και κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της, αποποιούμενη τις δικές της ευθύνες, ενώ παράλληλα δεν κατανοεί και την αξία του διαλόγου με επιχειρήματα.

Πότε θα σταματήσουμε να ψάχνουμε τη βαρύτητα των λόγων στο επώνυμο του υπογράφοντα; Πότε θα ξεκινήσουμε να μιλάμε με επιχειρήματα μέσα σ' αυτή την Αίθουσα, αλλά και έξω απ' αυτή την Αίθουσα; Πότε θα ξεκινήσουμε να απαντάμε στην ουσία και θα σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το φαίνεσθαι; Τότε θα έρθουν πράγματι επενδυτές στη χώρα μας, όταν τα αλλάξουμε όλα αυτά, όταν συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας και πράξουμε αναλόγως.
Τότε, λοιπόν, ίσως να μας πείθατε πως σας είναι πράγματι απαραίτητη η πρόβλεψη της διάταξης του πρώτου άρθρου της εκπρόθεσμης φυσικά τροπολογίας που μας φέρνετε με το γενικό αριθμό 1074 και ειδικό 12. Κάνετε, μάλιστα, λόγο στην αιτιολογική έκθεση για σημαντικό αριθμό επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί. Θα ελεγχθούν άμεσα με ερωτήσεις αυτοί οι ισχυρισμοί σας, κύριε Υπουργέ. Άμεσα, αύριο κιόλας, θα ελεγχθούν στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δυο ερωτήσεις έχει καταθέσει ο ομιλών απ' αυτό το Βήμα. Έχει στα χέρια τους τις ερωτήσεις, έχει στα χέρια του τα στοιχεία για το Δεκέμβριο του 2016, για τον Απρίλιο του 2017 και από αύριο, ενδεχομένως για τον Ιούλιο του 2017.

Κατά τα άλλα, μπορεί να μην νιώθετε πολιτικός, κύριε Παπαδητρίου, αλλά με το δεύτερο άρθρο της εν λόγω νυχτερινής σας τροπολογίας μας ζητάτε να σας εξουσιοδοτήσουμε για την έκδοση μιας πολύ σημαντικής υπουργικής απόφασης. Το πόσο σημαντικό είναι το περιεχόμενό της, ωστόσο, δεν σας έκανε να νιώσετε την υποχρέωση να το φέρετε για σοβαρή συζήτηση εδώ στο Κοινοβούλιο. Δεν σας έκανε να νιώσετε την υποχρέωση να έρθετε εδώ μέχρι στιγμής για να το στηρίξετε. Το ότι δεν νιώθετε πολιτικός, κύριε Παπαδημητρίου, δεν σας απαλλάσσει από τις πολιτικές σας ευθύνες, τις οποίες έχετε.
Οι παρατάσεις που προβλέπονται στο άρθρο 3 λένε πολλά για το τι συμβαίνει σ' αυτή τη χώρα.

Οι παρατάσεις, οι αναβολές και τα νομοθετικά μπαλώματα αποδεικνύουν εξ ορισμού, όταν μιλάμε για επενδυτικά σχέδια, την έλλειψη πολιτικής βούλησης και στρατηγικού σχεδιασμού. Όπως και το γεγονός πως μόλις σήμερα, τον Ιούνιο του 2017, με το άρθρο 4 της συγκεκριμένης τροπολογίας, ξεκινάτε να δείτε τι θα γίνει με τον έλεγχο της πορείας των επενδύσεων στην ενέργεια.
Κλείνω τον σχολιασμό μου σε αυτή την πολύ σημαντική τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, διαβάζοντας την τελευταία πρόταση της αιτιολογικής έκθεσης, που τη συνοδεύει, και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε: «Τέλος, πραγματοποιούνται διορθώσεις σφαλμάτων σε επιμέρους διατυπώσεις των εν λόγω διατάξεων».

Την ίδια στιγμή που ο κ. Παπαδημητρίου μας έφερε αυτήν την τροπολογία, αγνοεί μια άλλη νομοθετική ρύθμιση που είναι υποχρεωμένους να κάνει. Αναφέρομαι στη ρύθμιση η οποία είχε έρθει με μια τροπολογία που είχαν καταθέσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και την είχαν στηρίξει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες εκείνοι οι οποίοι είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους. Oι επιχειρηματίες αυτοί, οι άνθρωποι αυτοί, ενώ θέλουν να γυρίσουν πίσω την προκαταβολή που έχουν πάρει, δεν γίνεται δεκτή πίσω η προκαταβολή αυτή από το Υπουργείο, πληρώνουν στις τράπεζες λόγω εγγυητικών, ακόμη και σήμερα, τη στιγμή που μιλάμε, τις προμήθειες και κινδυνεύουν οι άνθρωποι να καταστραφούν.

Κάπως έτσι σκέφτεται το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το μέλλον της χώρας αυτής. Μετά να μην διερωτόμαστε γιατί έχουμε αυτήν την εικόνα την οποίαν έχουμε και γιατί φέρνουμε τα αποτελέσματα αυτά τα οποία φέρνουμε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, προχωρώ στην εξέταση της τροπολογίας του Υπουργείου Ναυτιλίας με γενικό αριθμό 1075 και ειδικό 13. Είναι εκπρόθεσμη και αυτή και αριθμεί συνολικά σαράντα μία σελίδες μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα.
Μόλις χθες μας εξηγούσε εδώ στην Αίθουσα αυτή ο Υπουργός κ. Κουρουμπλής, με αφορμή μάλιστα σχετική επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, για τη μείωση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στο Αιγαίο, σε τι κατάσταση ήταν το Υπουργείο, όταν το παρέλαβε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν περάσει, όμως, έκτοτε δυόμισι χρόνια.

Με την παρούσα τροπολογία ρυθμίζονται ζητήματα στελέχωσης και διάρθρωσης της Δημοσίας Αρχής Λιμένων. Τη χρησιμότητά της και την αξία της μένει να τη δούμε και να την κρίνουμε από το έργο της.

Η ίδρυση του Περιφερειακού Γραφείου της Θεσσαλονίκης είναι σημαντική, όπως και η προσπάθεια να αξιοποιήσετε το ανθρώπινο δυναμικό του πρώην Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Το διαλύσατε, όμως, διά παντός αυτό το Υπουργείο τελικά. Αυτό που δεν μας λέτε είναι τι περιμένετε από τη λειτουργία του Γραφείου Θεσσαλονίκης. Θα είναι αντίστοιχη με τη λειτουργία του Γραφείου του Πρωθυπουργού;
Όπως και να έχει, αυτή η προσπάθεια του Υπουργείου, για να δώσει εκ νέου μια πνοή στα λιμάνια μας και να διατηρήσει υπό δημόσιο έλεγχο κάποια πράγματα, βρίσκεται ακόμα σε στάδιο που δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε, ούτε φυσικά να πιστέψουμε πως έχετε καταφέρει να αλλάξετε κάτι προς το καλύτερο.

Αντιθέτως, οι νομοθετικές πρακτικές που ακολουθείτε ενισχύουν την επιχειρηματολογία εκείνων που σας κατηγορούν πως προσπαθείτε να δημιουργήσετε έναν κομματικό στρατό στην καρδιά του ελληνικού Δημοσίου –και όχι μόνο την ενισχύουν, αλλά είναι και σίγουρο ότι αυτό πάτε να κάνετε.
Είπα και σήμερα το πρωί στην Επιτροπή ότι χάσαμε ως χώρα το «τρένο» της ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να έχουμε παρουσιάσει κάποια χειροπιαστή πρόοδο στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Έχουμε αναγκαστεί να προνομοθετούμε μέτρα και διατάξεις που τελούν υπό αίρεση. Έχουμε υποχρεωθεί να επανερχόμαστε σε νομοθετήματα, για να αλλάξουμε απλώς τη διατύπωσή τους, ώστε να μην νιώθουν ανασφάλεια οι δανειστές.
Όλα τα οικονομικά στοιχεία της χώρας επιδεινώνονται. Η ανεργία παραμένει στο 25%. Είναι μεγάλο το νούμερο. Με ανεργία κοντά στο 25% –και 24% να μου πείτε– δεν υπάρχει μέλλον.

Και δεν είναι υπάρχει μέλλον, γιατί πάρα πολύς κόσμος, χιλιάδες νέοι άνθρωποι φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτά τα οποία βλέπουν, σε αυτά τα οποία ψηφίζουν μέσα σε αυτήν την Αίθουσα -μέτρα, τροπολογίες, νόμους, διατάξεις- γι' αυτούς, χωρίς αυτούς. (Ο εργοδηγός μηχανικός Ιωάννης Σαρίδης είναι βουλευτής Α'. Θεσσαλονίκης της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline