Η Ιερουσαλήμ σε νέο κύκλο αίματος

Ηταν άλλο ένα γνώριμο σκηνικό στην ταραχώδη ιστορία της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Η επονομαζόμενη και «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής» της 30ής Μαρτίου, όπου χιλιάδες κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας συγκεντρώθηκαν σε έξι σημεία κατά μήκος του φράχτη, αξιώνοντας την άρση του αποκλεισμού του θύλακα και το δικαίωμα επιστροφής των παλαιστινίων προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες στο Ισραήλ, βάφτηκε με αίμα.

Δεκαοκτώ Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από πυρά Ισραηλινών, πάνω από 1.400 τραυματίστηκαν. Η διαμαρτυρία που διοργανώνει η ισλαμική Χαμάς, η οποία εξακολουθεί να ελέγχει τη Γάζα, αναμένεται να κορυφωθεί στις 15 Μαΐου, 70 χρόνια από το έτος ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, ή τη «Νάκμπα» για τους Παλαιστινίους, δηλαδή τη μαζική έξοδο του 1948, όπου εκατομμύρια εξ αυτών εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους, βρίσκοντας καταφύγιο σε Λίβανο, Συρία και Ιορδανία. Ολα δείχνουν ότι μια σοβαρή κλιμάκωση αυτής της ατέρμονης διαμάχης βρίσκεται ante portas.

Οργή και πρόσκληση για εκδίκηση

Το ασίγαστο μίσος ξύπνησε και πάλι. Στις κηδείες των Παλαιστινίων που ακολούθησαν τα αιματηρά γεγονότα, τη θέση της οδύνης πήραν η οργή και το κάλεσμα για εκδίκηση. Ηδη πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι μια τρίτη Ιντιφάντα είναι αναπόφευκτο γεγονός, πολύ δε περισσότερο όταν στο μεταξύ, ως τις 15 Μαΐου, θα έχει μεταφερθεί η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, μιλώντας σε πλήθος συγκεντρωμένων, ξεκαθάρισε ότι οι μαζικές διαδηλώσεις που θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες είναι ένα σαφές μήνυμα προς τον αμερικανό πρόεδρο: «Δεν υπάρχει καμία παραχώρηση για την Ιερουσαλήμ, καμία εναλλακτική για την Παλαιστίνη και καμία λύση πέρα από την επιστροφή».
Στην πραγματικότητα, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας άλλαξε άρδην τα δεδομένα στο Μεσανατολικό, όπου το ζήτημα της Ιερουσαλήμ αποτελούσε ανέκαθεν το κατεξοχήν ακανθώδες σημείο στις διαπραγματεύσεις των δύο μερών, καθώς τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι τη διεκδικούσαν ως πρωτεύουσα του κράτους τους.

Σήμερα, μόλις τέσσερις μήνες μετά τη μονομερή απόφαση της αμερικανικής ηγεσίας, η οποία παρέβλεψε ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ τα οποία προβλέπουν ότι το τελικό καθεστώς θα κριθεί στη βάση μιας συνολικότερης διευθέτησης του Παλαιστινιακού, η όποια ειρηνευτική διαδικασία μοιάζει καταδικασμένη, καθώς έρχεται να ενισχύσει τη ριζοσπαστικοποίηση αραβικών και μουσουλμανικών στοιχείων, ακόμα και εμπλοκή της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, η οποία έχει αυξήσει τη στρατιωτική της υπεροχή όπως διατείνεται το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα οι ισορροπίες δεκαετιών στην περιοχή έχουν αλλάξει άρδην: χάος σε Ιράκ και Συρία, έξαρση της τρομοκρατίας στη γειτονική Αίγυπτο, αλλά και κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής της Τουρκίας, διά στόματος του ίδιου του προέδρου της. Ο Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα με αφορμή τα γεγονότα της 30ής Μαρτίου ξεσπάθωσε εναντίον του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη» και «κατακτητή» των παλαιστινιακών εδαφών.

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος βίας

Για τους Ισραηλινούς, στην κινητοποίηση της 30ής Μαρτίου ο στρατός απάντησε στους «υποκινητές» της βίας, δηλαδή στη Χαμάς, η οποία - όπως ανέφερε - «εκμεταλλευόμενη γυναικόπαιδα ως προκάλυμμα επιχείρησε να παραβιάσει τα σύνορα». Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι έκαναν λόγο για επανάληψη «άνισης αναμέτρησης άοπλων διαδηλωτών απέναντι σε πάνοπλους στρατιώτες που άνοιξαν πυρ αδιακρίτως ακόμα και εναντίον ανήλικων παιδιών», με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς να κηρύσσει την επομένη των αιματηρών γεγονότων «ημέρα πένθους».

«Το Βήμα» συνομίλησε με την πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα Ιρίτ Μπεν-Αμπα και τον πρεσβευτή της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι, οι οποίοι καταθέτουν την άποψή τους για τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στα σύνορα Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας.

«Διεθνής προστασία στον άοπλο λαό μας»

«Καταδικάζουμε τα προμελετημένα και συστηματικά ισραηλινά εγκλήματα σε ευρεία κλίμακα εις βάρος των άμαχων πολιτών του παλαιστινιακού λαού, τα οποία θεωρούνται εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα εναντίον των ανθρώπων με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τελευταία εγκλήματα, η ένοπλη επίθεση εις βάρος των παλαιστινίων διαδηλωτών, οι οποίοι βγήκαν στην ειρηνική "Πορεία της Επιστροφής", στην επέτειο της Ημέρας της Γης – 30 Μαρτίου 2018 –, σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ειδικά στη γραμμή των συνόρων που χωρίζει την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 μάρτυρες και να τραυματιστούν πάνω από 1.000 από τον άμαχο πληθυσμό.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ολόκληρη τη νομική και ποινική ευθύνη για αυτά τα φρικτά εγκλήματα και είναι επιτακτική η ανάγκη να παραπεμφθούν οι δράστες στη διεθνή Δικαιοσύνη χωρίς καθυστέρηση και να εξασφαλιστεί η διεθνής προστασία στον άοπλο λαό μας.

Ο παλαιστινιακός λαός στέκεται στη γη του και συνεχίζει τον δίκαιο και νόμιμο αγώνα του, υπερασπίζοντας τη ζωή του, τη γη του, τους ιερούς τόπους και τα δικαιώματά του απέναντι στα ισραηλινά εγκλήματα, σχέδια και πρακτικές, ως δύναμη κατοχής.

Ο παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται για την αυτοδιάθεσή του και την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με βάση τη λύση των δύο κρατών και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ως μοναδικός δρόμος για την επίτευξη της δίκαιης ειρήνης και για το καλό των λαών της περιοχής».

«Προμελητημένη εκστρατεία τρομοκρατίας»

«Οι ταραχές στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας δεν είναι διαδήλωση. Είναι μια προμελετημένη εκστρατεία τρομοκρατίας της Χαμάς που στόχο έχει να παραβιάσει τα σύνορα του Ισραήλ και να βλάψει τους πολίτες του. Η εκστρατεία θα διαρκέσει ως τις 15 Μαΐου, την 70ή επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση με δεδηλωμένο στόχο την καταστροφή του Ισραήλ. Ενας όχλος χιλιάδων Παλαιστίνων έχει κατακλύσει τα ισραηλινά σύνορα, πετώντας φλεγόμενα λάστιχα, πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά ισραηλινών στρατιωτών. Η Χαμάς εκμεταλλεύεται κυνικά γυναίκες και παιδιά, στέλνοντάς τους στα σύνορα για να καλύψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις τους. Πράκτορες της Χαμάς προσπαθούν να παραβιάσουν τα σύνορα, πυροβολώντας εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και τοποθετώντας εκρηκτικά. Τουλάχιστον 10 από τους νεκρούς Παλαιστινίους ήταν γνωστοί τρομοκράτες της Χαμάς.

Η Γάζα δεν βρίσκεται υπό κατοχή. Το Ισραήλ αποχώρησε τελείως από τη Γάζα το 2005. Δεν υπάρχει πολιορκία της Γάζας. Δεκάδες τόνοι βασικών αγαθών εισέρχονται στη Γάζα καθημερινά. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γάζα οφείλονται στο γεγονός ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν δίνει χρήματα στη Γάζα, που ελέγχεται από τη Χαμάς. Αντί να μεριμνά για τους πολίτες της, η Χαμάς ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια στη νέα εκστρατεία της σύγκρουσης.
Το κράτος του Ισραήλ δεν έχει κανένα συμφέρον να βλάψει αθώους, πόσω μάλλον γυναίκες και παιδιά. Προσπαθεί μόνο να εμποδίσει την τρομοκρατία και την παραβίαση των αδιαμφισβήτητων κυρίαρχων συνόρων του».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline