Κομισιόν: Το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ πρέπει να λυθεί επειγόντως

Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος, τονίζοντας πως το ζήτημα «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως».

Η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι η χώρα έχει κάνει κάποια προετοιμασία όσον αφορά το σύστημα Δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ωστόσο χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες.

Επίσης, αναφέρει ότι η χώρα έχει ξεπεράσει την πιο σοβαρή πολιτική κρίση από το 2001, με κρίσιμο σημείο τις επιθέσεις στο κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου 2017, οι οποίες καταδικάστηκαν με τον πιο έντονο τρόπο από τη διεθνή κοινότητα. Από το Μάιο του 2017, η νέα κυβέρνηση που είναι προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις, έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάληψης του κράτους, επαναφέροντας σταδιακά τους ελέγχους και τις ισορροπίες, ενισχύοντας τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι το ζήτημα αυτό «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως», σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι «οι εποικοδομητικές συζητήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών αξιολόγησαν θετικά την πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η κοινή ανακοίνωση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ τον Ιανουάριο του 2018, με τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και μιας εθνικής οδού, και η προώθηση ορισμένων πρωτοβουλιών της ΕΕ με καθυστέρηση, ήταν συγκεκριμένα σημάδια ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη στρατηγική της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρεται ότι η ίδια η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί νέα μέλη, μόλις αυτά ικανοποιήσουν όλες τις θεσμικές και δημοσιονομικές προϋποθέσεις. «Η ΕΕ πρέπει να είναι ισχυρότερη, πιο σταθερή και αποτελεσματικότερη, για να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline