Γιώργος Κυριακός: Η Ελλάδα χρειάζεται ηγέτη

Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ένα νέο αφήγημα. Μόνο όποιος ηγείται μπορεί να διηγείται και να αφηγείται. Η χώρα χρειάζεται ηγέτες που να μπορούν όχι μόνο να αφηγούνται το όνειρο αλλά να το υλοποιούν.

Η κύρια δουλειά ενός μάνατζερ είναι να διαχειρίζεται τον χρόνο, την ποιότητα και τα κέρδη. Πάντα σε ίση αναλογία γιατί αν επικεντρωθεί μόνο σε μια παράμετρο, τότε οι άλλες υποφέρουν. Υπερβολική έμφαση στον χρόνο μπορεί να κοστίσει στην ποιότητα και στο κόστος.

Σε αντίθεση με τον μάνατζερ, ο ηγέτης ασχολείται με τους ανθρώπους και με ανθρώπους που διοικούν ανθρώπους και στους οποίους πρέπει να εξηγήσει πού πάμε (το όραμα), το ποτέ πάμε (time framework), πώς πάμε (το πλάνο), αλλά και το πιο σημαντικό απ' όλα, τι έχουν να κερδίσουν προσωπικά (what's is in for me) αν επιτευχθεί ο στόχος.

Ετσι και στην Ελλάδα, οι πολίτες έχουν κουραστεί να ακούνε από τους μάνατζερ οικονομικά στοιχεία και απολογισμούς - όπως πρωτογενές πλεόνασμα, χρέος και περικοπές. Επίσης έχουν κουραστεί να ακούν την αντιπολίτευση να αποδομεί την κυβέρνηση. Οι πολίτες θέλουν και δικαιούνται να γνωρίζουν τι σημαίνουν όλα αυτά γι' αυτούς. Θέλουν να δουν ότι οι συνεχιζόμενες θυσίες τους θα έχουν ως αποτέλεσμα πιο πολλές δουλειές, επιστροφή των παιδιών μας από το εξωτερικό (500.000 έχουν ήδη φύγει), θέλουν να ξέρουν ότι θα υπάρχει ένα σύστημα συνταξιοδοτήσεων, Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης που τους αξίζει. Θέλουν ασφάλεια, συνέπεια, συνέχεια.
Η επίτευξη των ποσοτικών στόχων που θέτει η κυβέρνηση και η τρόικα δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσο και η απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε τους ποιοτικούς στόχους που ο ηγέτης θέτει μέσω του οράματός του για την Ελλάδα.

Η δουλειά λοιπόν του ηγέτη που όλοι θέλουμε είναι να εμπνέει τους πολίτες, οι οποίοι θα είναι πεπεισμένοι ότι βάζει το συμφέρον τους πάνω από το δικό του.
Ο ηγέτης τις επιτυχίες τις αποδίδει στην ομάδα του, ενώ στις αποτυχίες βγαίνει μπροστά και αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη. Πόσοι από τους πολιτικούς μας έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους; Πόσοι από τους πολιτικούς μας πιστεύουν ότι η σιωπή είναι χρυσός...

Ο ηγέτης που όλοι θέλουμε πρέπει να είναι και να φέρεται σαν ένας από εμάς. Να μιλάει τη γλώσσα μας χωρίς ξύλινους όρους και χωρίς γενικόλογες διατυπώσεις. Να έχει κατανόηση (empathy). Να μας δίνει προοπτική (perspective) και να μας καταλαβαίνει. Για να μας καταλάβει πρέπει να ακούει και να αφουγκράζεται την καθημερινότητα.

Ο πραγματικός ηγέτης ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα και όχι για τη διαδικασία. Ο πολιτικός μας ηγέτης θα πρέπει να φροντίσει να διευκολύνει τη διαδικασία επίτευξης του οράματος μειώνοντας τη γραφειοκρατία, τα επίπεδα διοίκησης, τον χρόνο υλοποίησης αποφάσεων.
Ο ηγέτης μας θα πρέπει να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών! Είναι τυχαίο ότι σήμερα πάνω από 50% δεν ψηφίζουν; Είναι τυχαίο ότι οι νέοι γυρνούν την πλάτη στην πολιτική;

Το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ψηφίζουν και οι Ελληνες του εξωτερικού είναι απολύτως λογικό. Ζητάμε από τους ανθρώπους μας να επιστρέψουν - αλλά ταυτόχρονα δεν τους επιτρέπουμε να καθορίσουν τις συνθήκες. Δεν είναι παράδοξο; Η χώρα μας έχει τεράστιες προοπτικές. Εχει ικανότατους ανθρώπους. Ας δώσουμε τον χώρο στους πραγματικούς ηγέτες να αλλάξουν τη χώρα μας προς το καλύτερο. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.

* Σύμβουλος επιχειρήσεων, πρώην γραμματέας ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων στο υπουργείο Οικονομικών (2010-2012)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline