Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βασίλης Κανέλλης: Εξάρχεια: Η κατάλυση του κράτους, και ο νόμος των καλάσνικοφ

Η κυβέρνηση είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να επιβάλει την τάξη στην περιοχή. Κι αυτό συμφέρει βεβαίως τους εμπόρους ναρκωτικών που αλωνίζουν υποδυόμενοι τους αντιεξουσιαστές
Κανέλλης Βασίλης
| 05.04.2019 - 11:58

Ένα πρωτοφανές περιστατικό, που όμοιό του δεν έχει καταγραφεί, παρά τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στα Εξάρχεια, καταγράφηκε χθες σε σπίτι που τελούσε υπό κατάληψη.
Μια ομάδα λιμενικών, παρουσία εισαγγελέα, εντελώς απερίσκεπτα, πάει να κάνει έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών.
Πρώτο λάθος, 8 λιμενικοί του τμήματος ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, μαζί με εισαγγελέα, πήγε στο σπίτι στα Εξάρχεια χωρίς να έχει μαζί της τουλάχιστον τέσσερις... διμοιρίες ΜΑΤ.
Και ξαφνικά, το κράτος το ίδιο που εκπροσωπούσαν στο «κράτος των Εξαρχείων», καταλύεται. Ομάδα από 50 κουκουλοφόρους με αλεξίσφαιρα γιλέκα, καλάσνικοφ και μαχαίρια τους φτάνει αφού κάποιος τους έχει ειδοποιήσει, τους επιτίθενται και τους τραυματίζουν.
Το ρεπορτάζ λέει ότι ένας από τους ενόπλους βάζει το καλάσνικοφ στον κρόταφο του λιμενικού.
Ενας λιμενικός τραυματίστηκε από μαχαίρι, ένας δέχθηκε γροθιές στο πρόσωπο, τους έκλεψαν προσωπικά αντικείμενα και με το ζόρι φυγαδεύτηκε ο εισαγγελέας.
Στο σπίτι όπου έγινε η έρευνα βρέθηκε ποσότητα ναρκωτικών, 1,5 κιλό χασίς, καθώς και ζυγαριά ακριβείας. Όπως λένε οι αστυνομικοί, η έρευνα των λιμενικών στα Εξάρχεια ξεκίνησε όταν κλιμάκιο του σώματος εντόπισε στο λιμάνι του Πειραιά έναν Ιρακινό με ναρκωτικά. Οι άνδρες του Λιμενικού τον ρώτησαν πού τα βρήκε κι εκείνος τους υπέδειξε την διεύθυνση του διαμερίσματος στα Εξάρχεια. Έτσι, παρουσία εισαγγελέα, άνδρες του Λιμενικού έφτασαν στο διαμέρισμα στα Εξάρχεια
Σε ανακοίνωσή του, το Λιμενικό επαινεί τους λιμενικούς που ενεπλάκησαν στη συμπλοκή στα Εξάρχεια γιατί «κατά την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος επέδειξαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον φέροντα οπλισμό τους και να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτα αποτελέσματα».
Προσέξτε. Το Λιμενικό λέει επί της ουσίας ότι χάρη στην αυτοσυγκράτηση των λιμενικών δεν υπήρξε γενικευμένη σύρραξη.
Δηλαδή να μπουκάρουν καμιά πενηνταριά λιμενικοί στην περιοχή, να έρθουν και τέσσερις – πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ και να αρχίσουν να πυροβολούν τους κουκουλοφόρους με τα καλάσνικοφ που προφανώς προστάτευαν μια γιάφκα εμπόρων ναρκωτικών.
Εκμεταλλευόμενοι το περιβόητο άβατο των Εξαρχείων, ομάδες εμπόρων ναρκωτικών, κανονικές συμμορίες δηλαδή, υποδύονται τους... αντιεξουσιαστές και λύνουν και δένουν στην περιοχή.
Αλλωστε, είναι γνωστή η κόντρα των αναρχικών και των κατοίκων της περιοχής με τους εμπόρους ναρκωτικών.
Σαν ταινία δράσης
Στα Εξάρχεια το βράδυ της Πέμπτης καταλύθηκε το κράτος, αλλά στην κυβέρνηση δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική αντίδραση. Σα να μην έγινε το περιστατικό, λες και η κ. Γεροβασίλη ή η κ. Παπακώστα έβλεπαν στην συνδρομητική πλατφόρμα την αγαπημένη τους ταινία.
Casa de Papel, Sopranos, ο Νονός ή και γιατί όχι τα... Καθάρματα.
Οι δύο γυναίκες – υπουργοί παραμένουν στη θέση τους σαν να ήταν απλά μια... στραβή στη βάρδια τους.
Τα Εξάρχεια ξαναμπαίνουν στο επίκεντρο της επικαιρότητας και ξεκινά μια νέα κουβέντα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή και σε ολόκληρο το κέντρο. Για άλλη μια φορά θα ακούσουμε τις ακραίες φωνές από τη μια να μιλάνε για «σκούπα» και τις... χαλαρές από την άλλη να μιλάνε για «τόπο ελευθερίας της έκφρασης, μια ιδιαίτερη περιοχή που δεν πρέπει να πηγαίνει η αστυνομία κ.λπ.»
Είναι εξοργιστικό και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Όταν η ίδια η πολιτεία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε εδώ και χρόνια για να αλλάξει την κατάσταση.
Όταν ο δήμος της Αθήνας αδιαφορεί για τα «σκοτεινά» σημεία και δεν προχωρά σε μεγάλες τομές για να φωτίσει τις πιάτσες των ναρκομανών. Κι ότι και οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν μια ιδιότυπη λογική που λέει ότι τα Εξάρχεια πρέπει να μείνουν «απείραχτα», επομένως να λειτουργούν σαν «Γαλατικό Χωριό», τότε δεν μπορεί να περιμένει κανείς πολλά πράγματα. Μόνο υποσχέσεις, ειδικά τώρα που είναι σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος για το δήμο της Αθήνας.
Αν, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε αδυνατεί είτε δεν θέλει ιδεολογικά να σπάσει αυγά και να επιβάλει το νόμο, τότε είναι σίγουρο ότι θα επιβάλλεται ο νόμος των καλάσνικοφ.
Το επόμενο βήμα, αφού είδαμε τον ξυλοδαρμό και τον τραυματισμό των λιμενικών, είναι να υπάρξουν θύματα. Οι έμποροι ναρκωτικών δεν έχουν να χάσουν απολύτως τίποτε, άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα σοβαρά επεισόδια που γίνονται κάθε μέρα πέριξ του Πολυτεχνείου δεν έχουν τόσο ιδεολογικό χαρακτήρα. Τους βολεύει να είναι τα Εξάρχεια άβατο, συμφέρει τους διακινητές να τρέμουν οι αστυνομικοί να πατήσουν εκεί το πόδι τους.
Τις απαντήσεις πρέπει να τις δώσει η συντεταγμένη πολιτεία σε συνεργασία με τους κατοίκους.
Εκτός κι αν οι παρελάσεις με καλάσνικοφ στους δρόμους των Εξαρχείων και το πιστόλι στον κρόταφο ενός οργάνου της τάξης είναι κανονικότητα.

Πολυμέσα