Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάσχος Μανδραβέλης: Ποια προοδευτική συμμαχία;

Δεν μας διαφώτισαν και πολύ όσοι μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου για την «ανοιχτή Πανελλαδική Συνάντηση για την προοδευτική συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη» (τίτλος κι αυτός!), για τη συγκέντρωση δηλαδή που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου το ερχόμενο Σάββατο.


Είπαν πολλά για το αγαπημένο τους θέμα, τον νεοφιλελευθερισμό, επισήμαναν τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς και το καλύτερο όλων το εκστόμισε ο κ. Σπύρος Δανέλλης: «Η μεγάλη απειλή δεν είναι από την γκροτέσκα Ακροδεξιά που την ξέρεις και την οριοθετείς, ο μεγάλος κίνδυνος είναι η Ακροδεξιά με το κοστούμι». Δεν διευκρίνισε αν αυτή η «Ακροδεξιά με κοστούμι» φοράει γραβάτα, ίσως για να μη στενοχωρήσει τον σύντροφό του που ήταν στο ακροατήριο, τον τέως βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Το σκηνικό της συνέντευξης, όμως, ήταν πιο αποκαλυπτικό από όσα είπαν οι συμμετέχοντες. Στο τραπέζι ήταν, ως συντονίστρια, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο βουλευτής (συνεργαζόμενος με τον του ΣΥΡΙΖΑ) Σπύρος Δανέλλης. Ηταν επίσης ο εκπρόσωπος της Ακτιβιστικής Κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Θοδωρής Δουλουμπέκης, η πρώην οργανωτική γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Τάνια Καραγιάννη (και οι δύο μεταγραφές από το ΚΙΝΑΛ, μικρότερης σημασίας ακόμη και από εκείνη του κ. Θάνου Μωραΐτη) και από τη Γέφυρα, ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος.

Το πάνελ πλαισίωναν δύο ψηλότερα από το μπόι τους πόστερ, σαν αυτά που «κοσμούν» σε «σάντουιτς» τους στύλους της ΔΕΗ, όποτε μιλάει ένας πολιτικός αρχηγός, και μετά ουδείς σκέφτεται να τα μαζέψει. Οι αφίσες είχαν απεικονίσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα –χωρίς το «ερωτικό του χαμόγελο»– κι έγραφαν «Συνάντηση για την προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ... Αλέξης Τσίπρας (με μεγάλα γράμματα), ΣΥΡΙΖΑ (με πιο μικρά), Προοδευτική Συμμαχία (με ακόμη μικρότερα)». Με άλλα λόγια, η συνέντευξη Τύπου δόθηκε για να διαφημιστεί η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ γενικώς, και του κ. Τσίπρα προσωπικώς.

Οσο για την «Προοδευτική Συμμαχία», δεν είναι τίποτε άλλο από μια σφραγιδομάζωξη, σύμφωνα με τον περιεκτικό όρο του συναδέλφου Γιώργου Παπαχρήστου («Τα Νέα», 4.4.2019). Εχουν από παλιά το κακό χούι στην Αριστερά να βάζουν φανταχτερά ονόματα στις παρέες τους Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών, Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, Χάρτα 19, Ακτιβιστική Κίνηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (Α.Κ.Ε. Σοσιαλιστών), Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Κοινωνική Συμφωνία, Σοσιαλιστικό Πατριωτικό Κίνημα, ΚΟΣΜΟΣ. Οπως έλεγε και ένα μεσαιωνικό ποίημα (που μετά έκανε διάσημο σε παραλλαγή ο Ουμπέρτο Εκο) «από τη Ρώμη απομένει σκέτο τ' όνομα, κρατάμε γυμνά ονόματα»...

 

Πολυμέσα