Δημήτρης Παξινός: Αυθαίρετο κράτος, ανυπεράσπιστοι πολίτες

Ο ν. 4497 για τα αυθαίρετα είναι ο τρίτος κατά σειρά νόμος, τα δε έσοδα από τη νομιμοποίησή τους υπολογίζονται στα 2,3 δισ. ευρώ. Κατ' αρχήν, η έννοια «αυθαίρετος» δεν συναντάται στη Δυτική Ευρώπη.

Είναι ολωσδιόλου ξένη ως προς τον πολιτισμό τους. Γι' αυτό σε κοιτούν περίεργα όταν τους εξηγείς τι σημαίνει. Δεν μπορούν να κατανοήσουν το γεγονός, ιδιαίτερα όταν το ίδιο το κράτος παρανομεί διπλά. Και το ίδιο διαθέτει κτίρια αυθαίρετα –π.χ. Βουλή, δικαστήρια– για τη στέγαση των υπηρεσιών του, αλλά και σπεύδει να νομιμοποιήσει, με κριτήριο αποκλειστικά τα έσοδα, τα αμέτρητα αυθαίρετα ιδιωτών απανταχού της Ελλάδος.

Το θράσος του κράτους δεν έχει όρια, ούτε χρονικά, ούτε τοπικά, ούτε πολιτισμικά. Ενισχύει και επιβραβεύει αυτές τις πολιτικές ανενδοίαστα. «Νομιμοποίησε κι εσύ ένα αυθαίρετο. Μπορείς!» είναι το σύνθημα. Οι διοικητικές υπηρεσίες, εν τω μεταξύ, συμβάλλουν, με τη διαπλοκή και την εκτεταμένη διαφθορά, στην ανατροφοδότηση του φαινομένου.

Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από την τραγωδία στο Μάτι, με τους 102 νεκρούς. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από την άλλη ανείπωτη φονική πυρκαγιά στην Ηλεία, όπου θρηνήσαμε τόσους νεκρούς, που γρήγορα ξεχάστηκαν. Οπως θα ξεχασθούν και όσα από εγκληματική αμέλεια συνέβησαν πρόσφατα. Με τους ανευθυνοϋπεύθυνους να αποποιούνται τις ευθύνες τους, να κομπάζουν για την καλή οργάνωση των υπηρεσιών τους και την επάρκεια της ανταπόκρισής τους. Ολα λησμονούνται.

Και να, λοιπόν, που βρίσκεται η λύση! Νομιμοποιήστε ό,τι έχετε κτίσει παράνομα, με τις ευλογίες πάντοτε της κρατικής μηχανής, η οποία σπεύδει να νομοθετήσει κάθε είδους αυθαιρεσία, εντός δασών, πλησίον αιγιαλών, αρκεί να καταβάλετε το πρόστιμο. Να εισπράξει το Δημόσιο και μετά να τα σκορπίσει σε επιδόματα, για ψηφοθηρικούς λόγους. «Δώσε και σώσε!». Τα πάντα έχουν την τιμή τους. Το κράτος δεν διακρίνει μικρές ή μεγάλες αυθαιρεσίες, μικρά ή μεγάλα σπίτια. Το μόνο κριτήριο νομιμοποίησης είναι η δυνατότητα καταβολής του τιμήματος.

Μετά, απορούμε και αναρωτιόμαστε αν θα επαναληφθεί η τραγωδία στο Μάτι. Η απάντηση είναι εύκολη: Δυστυχώς, ναι. Απλώς δεν ξέρουμε πού θα ξεσπάσει και ποια θα είναι τα θύματα. Για δε τους υπαιτίους των ολοκαυτωμάτων, με τη βραδύτητα που λειτουργεί η Δικαιοσύνη, όταν απλώς η υπόθεση θα έχει φθάσει στο ακροατήριο, θα έχουν περάσει έξι ή επτά χρόνια και όλα θα έχουν αμβλυνθεί. Αν επίσης αλλάξει και η νομοθεσία, πράγμα σύνηθες, μετατραπεί δε το κατηγορητήριο, ίσως και να έχει παραγραφεί το συντελεσθέν έγκλημα.

Αυτή είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι το κράτος. Ασεβές, ανύπαρκτο, με υποτελείς στους ισχυρούς της διαπλοκής που διαπαιδαγωγεί ανάλογα. Δεν επιθυμεί χρηστούς και έντιμους πολίτες. Θέλει πολίτες ανελεύθερους, εξαρτώμενους αποκλειστικά από την εύνοιά του.
Πάρτε, για παράδειγμα, το υπουργείο Παιδείας, που έχει ισοπεδώσει την αριστεία και καθιερώσει τη χυδαιότητα και την αμορφωσιά, ως πρώτιστο καθήκον του. Υπάκουο προφανώς σε ανάλογα κίνητρα των κυβερνώντων, που στόχο έχουν την αποδυνάμωση και κατάργηση της ελληνικής παιδείας, χωρίς την ανόρθωση της οποίας τίποτε άλλο δεν μπορεί να διορθωθεί.
* Ο κ. Δημήτρης Χ. Παξινός είναι πρώην πρόεδρος ΔΣΑ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline