Λιάνα Κανέλλη: Ναρκωτικά, υποκατάστατα και κερδοσκοπία

Το ζήτημα των ναρκωτικών δεν αρκεί ως διαπίστωση ότι είναι περίπλοκο. Σε μία χώρα η οποία αυτήν τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει, να αγοράσει και να εξασφαλίσει οπιούχα για τους ασθενείς τελικού σταδίου, ώστε να πεθάνουν με αξιοπρέπεια, η συζήτηση για τα ναρκωτικά στο επίπεδο που πάμε να την κάνουμε θα έπρεπε να είναι και μακρά και εξαντλητική και να καταλήγει κάπου, αν στόχος είναι οι νέοι.

Θα συμφωνήσω με έναν συνάδελφο –νομίζω ότι ήταν ο κ. Πανούσης- που είπε ότι δεν είναι οι μεγάλοι που παίρνουν, είναι οι νέοι.
Μιλάμε για υποκατάσταση ή αποκατάσταση; Δυστυχώς, μιλάμε για υποκατάσταση. Δυστυχώς. Και είναι παράξενο. Θα σας πω τον τόνο ποιος τον δίνει.

Εγώ οφείλω να ομολογήσω ότι εξεπλάγην, γιατί ακούστηκαν -και θα ακουστούν και άλλα- πολλά υποκριτικά, ενδεχομένως όχι κακοπροαίρετα, αλλά πάντως υποκριτικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Είναι ζήτημα αγοράς. Είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Το λέτε μόνοι σας. Είναι πάρα πολλά τα λεφτά, μα πάρα πολλά τα λεφτά. Είναι πολλά τα παραφερνάλια της αγοράς γύρω από αυτή την ιστορία. Δεν μπορεί, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο εδώ, όταν υποτίθεται ότι θέλει να προστατέψει ανθρώπους από την εξάρτηση, να το πηγαίνει στο επίπεδο της βούλησης.

Πείτε μου ένα πράγμα: Όταν ένας άνθρωπος είναι εξαρτημένος, μανιακός με την ταχύτητα, τι κάνετε; Τι του κόβετε; Τη μοτοσικλέτα; Του κόβετε το αυτοκίνητο; Του καθορίζετε τον τρόπο με τον οποίο πατάει το γκάζι; Είναι κοινωνικό πρόβλημα τα ναρκωτικά, βαθύτατα κοινωνικό, βαθύτατα ταξικό και βαθύτατα καπιταλιστικό.

Ακριβώς επειδή είναι αγορά, να αρχίσω ένα-ένα τα ψέματα. «Έρχονται οι μετανάστες και οι μετανάστες φέρνουν τα ναρκωτικά». Ψεύδος ασύστολο. Υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Το καινούργιο στοιχείο είναι αυτό το σίσα. Είναι με υγρά μπαταρίας. Προσέξτε το χαρακτηρισμό του: σίσα. Και το λέω έτσι γιατί είναι από τη λέξη «σις», που σημαίνει «γυαλί» στα περσικά. Πρωτοδιαλέχτηκε η Ελλάδα για να δοκιμαστεί.

Βασικές χώρες προέλευσης και εισαγωγής η Ολλανδία, η Δανία και η Αγγλία. Εκατόν σαράντα μια καινούργιες ουσίες έχουν πέσει αυτήν τη στιγμή στην ευρωπαϊκή αγορά και το Γενικό Χημείο του κράτους αδυνατεί λόγω ελλείψεως προσωπικού και ελλείψεως μέσων να τις ανιχνεύσει. Και εγώ το λέω καπιταλιστικό. Προσέξτε. Πάρτε τις διοξίνες, πάρτε τις «τρελές αγελάδες», πάρτε τα λιπαντικά στα λουκάνικα και βάλτε τώρα και τα υγρά της μπαταρίας στα ναρκωτικά.

Target group είναι οι νέοι. Διαφήμιση; Θαυμάσια. «Ναρκοκουλτούρα». Ή μήπως δεν ξέρετε το «Breaking Bad» που σπάει ταμεία παντού και εξηγεί τη συμπεριφορά; Αριστούργημα είναι. Στο εξωτερικό παίζεται ένα σήριαλ με τις επιπτώσεις της μεθαδόνης, της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, της λεγόμενης crystal meth. Από εκεί βγαίνουν τα λεφτά και καλλιεργείται ένα κλίμα και ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε τους φτωχοδιάβολους. Ποιος έχει αντίρρηση για τους φτωχοδιάβολους; Ποιος έχει αντίρρηση να μη μείνουν στη φυλακή; Με τι υποδομές;

Στο ναρκωτικό γιατί καταφεύγει ο νέος; Πείτε μου γιατί καταφεύγει. Πείτε μου το κίνητρο, γιατί καταφεύγει. Για τα ναρκωτικά τα οπιούχα από φύσεως και συστάσεώς τους ως χρήση ο βασικότερος λόγος είναι η αντιμετώπιση του πόνου και κυρίως του ψυχικού πόνου, γι' αυτό και λέγονται «τεχνητοί παράδεισοι», γι' αυτό και τους χρησιμοποιούν μονίμως στην κουλτούρα ως «άσπρα». Άσπρα είναι τα πάντα. Ακόμα και το νέφτι white spirit είναι.

Δεν μου λέτε: Η Πυθία τι ήταν με βάση αυτό το νομοσχέδιο; Μαστούρα ή έμπορος; Γιατί μάσαγε φύλλα και πούλαγε πληροφορίες και έβγαιναν οι πληροφορίες στην αγορά. Οι χαζοί έκοβαν δέντρα και έφτιαχναν ξύλινους τοίχους, οι έξυπνοι έκαναν στόλο. Τι ήταν; Τι εμπορευόμαστε τώρα; Την καταστολή; Όχι. Εμπορευόμαστε, τακτοποιούμε και διαχειριζόμαστε εδώ -και αυτή είναι η πρόθεση, πλην Λακεδαιμονίων- τη συντήρηση, την υποκατάσταση.

Θα σας πω κάτι το οποίο με τρόμαξε σαν φιλοσοφία, γιατί είναι γενικότερη. Έχω μια έκθεση του Χάρβαρντ. Μπορώ να σας την καταθέσω, να τη δώσω στους συναδέλφους, για να δείτε τι ισχυρίζεται: Για λόγους οικονομολογικούς και ουσιαστικούς πρέπει να νομιμοποιηθούν όλα.
Αυτό που με τρόμαξε είναι αυτό που βρήκα στο site της Χρυσής Αυγής

«Η ιατρική την σήμερον ημέρα έχει παράξει υποκατάστατα των οπιοειδών, τα οποία μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία στον αγώνα των τοξικομανών προς απεξάρτηση. Η χρήση υποκαταστάτων απαλείφει σταδιακά την εξάρτηση στα ναρκωτικά». Προχωράει παρακάτω. Αφού κάνει την ανάλυση της μεθαδόνης και της βουπρενορφίνης, καταλήγει στο εξής καταπληκτικό ως πρόταση το οποίο εμφιλοχωρεί μέσα στο νομοσχέδιο χωρίς να το έχετε πάρει μυρωδιά: «Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και τις υποδομές για την παραγωγή μεθαδόνης, με αποτέλεσμα το κόστος της να είναι χαμηλό. Από την άλλη, η βουπρενορφίνη εμφανίζει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και περιορισμούς σε σχέση με τη μεθαδόνη, γεγονός που κάνει την επιλογή του τι τελικά θα χρησιμοποιείται να είναι μια επιλογή που μπορεί να κάνει γιατρός σε συνεργασία με οικονομολόγο, σε ένα εθνικό κράτος και πλαίσιο, φυσικά».

Αυτό τι είναι; Ανάπτυξη της αγοράς; Εθνική πολιτική; Και μετά έρχονται εδώ και μιλάνε για καταστολή. Άμα βγάζεις φράγκα όμως από την καταστολή, άμα βάλεις τιμολόγιο στον Καιάδα, άμα βάλεις εισιτήριο στο χρησμό, άμα κόψεις τιμολόγιο, μια χαρά είναι. Λεφτά να βγαίνουν στα πλαίσια ενός εθνικού κράτους. Να το εμπορευτούμε. Αυτό θέλουμε; Πείτε μου: Αν έχετε έναν δικό σας άνθρωπο και είναι άρρωστος και του χορηγούν ένα φάρμακο με το οποίο θα μένει η αρρώστια του σε καταστολή, αλλά αν ο ίδιος άρρωστος έχει τη δυνατότητα να γίνει καλά, τι θα επιλέξετε;

Μου μιλάτε για υποδομές εδώ και για υποκατάσταση, όταν θα στείλετε το νέο να κάνει τι; Εδώ υποφέρει ο νέος με 300 ευρώ, άμα βγει στην αγορά με τέσσερα πτυχία. Θα βγάλετε τον άνθρωπο μετά από το ΚΕΘΕΑ και θα τον στείλετε στην αγορά; Για πόσα; Για 250 φθηνότερα για υποκατάσταση; Να κάνει τι; Πού θα βγει; Ποιον πόνο θα σκοτώσει; Ποιος στα αλήθεια νοιάζεται γι' αυτά τα παιδιά, βγάζοντας τα από το target group, από την αγορά και από τη διαστρέβλωση της αγοράς των ναρκωτικών; Αυτό λέω ότι δεν πετύχαμε εδώ. Μπήκαμε ανάμεσα στην ιατρικοποίηση και στην ποινικοποίηση, ανάμεσα στην καταστολή και ανάμεσα στην ενοχή με τις καλύτερες των προθέσεων περί επιείκειας, όλα μαζί «τουρλού» στα πλαίσια μας διεθνής κατεύθυνσης της αγοράς.

Μιλάμε τώρα για την κόκα των φωχών και την κόκα των πλουσίων. Ξέρετε τι λέει η έκθεση του Χάρβαρντ; Οι χρηματιστές για να αποφύγουν το στρες παίρνουν κοκαΐνη, αλλά έχουν δουλειά, οικογένεια, ιδιωτική ιατρική, τα βγάζουν πέρα και πετυχαίνουν και καλύτερες αποδόσεις. Ο φτωχός είναι το πρόβλημα. Ο φτωχός που θα πάει στο φτωχό παράδεισο, όταν έχει 2 και 3 ευρώ η δόση.

Σας έχω εδώ έναν κατάλογο που προσφέρουν στο ίντερνετ τεστ για τους γονείς. Πώς είναι το τεστ εγκυμοσύνης; Έχει, λοιπόν, τεστ για το χασίσι, να το κάνει ο γονιός. Θα πιάσεις το γιό σου δεκαπέντε, δεκαέξι, δεκαοκτώ χρονών να τον βάλεις να κατουράει στο κατουροκάνατο, για να του κάνεις τεστ ή θα του το κάνεις με κάποιο τρόπο πιο ύπουλα. Αν θέλετε να ξέρετε την τιμή: Τεστ ναρκωτικών για έκσταση 6,50 ευρώ, για ινδική κάνναβη 6,5 ευρώ, για κοκαΐνη 6,5 ευρώ, για μεθαμφεταμίνες 6,5 ευρώ, urine drug test για επτά ουσίες 12,95 ευρώ και για επτά ουσίες με ειδικό ουροσυλλέκτη 15,95 ευρώ.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Αυτός είναι ο τρόπος προσέγγισης: Με λογιστική προσπάθεια, αποσυμφορώντας τις φυλακές, να διαχύσουμε τη φυλακή μέσα στη κοινωνία και να χρησιμοποιηθεί σαν σάκος με πρόσχημα την ποινική καταστολή -είναι σάκος υποδοχής- ελπίζοντας ότι τα παιδιά δεν θα κολλήσουν σε αυτό το παιχνίδι της αναζήτησης σκοτωματικού όπλου για τον πόνο.

Όταν μιλάς για άρρωστο και για πρόληψη, πρέπει να ξέρεις τις αιτίες της αρρώστιας. Και όταν η αρρώστια είναι η κοινωνική διαστρέβλωση του να πρέπει ο νέος να αποκατασταθεί στην κοινωνία με 200 ευρώ και 300 ευρώ όσο κόπο κι αν έχει καταβάλει, γινόμαστε ηθικοί αυτουργοί στην παραγωγή εξαρτημένων παιδιών. Και μετά καθόμαστε και συζητάμε φιλοσοφικά εάν θα τοποθετηθούμε απέναντι και τι κόστος έχει η αναζήτηση του «τεχνητού παραδείσου».Σας καλώ να το ξανασκεφτούμε από την αρχή, να το βάλουμε κάτω από την αρχή, να κρατήσουμε τα κομμάτια της επιείκειας και να καθίσουμε να δούμε πώς σώζεις τα παιδιά από τα λάθη σου.»

(Μια ακόμα ενδιαφέρουσα Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και στοχαζόμενος άνθρωπος. Στην κύρια ομιλία της στη Βουλή για το πρόβλημα των ναρκωτικών και αλλαγές στη νομοθεσία τους).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline