Κυριάκος Πιερρακάκης: To όραμα μας για την ψηφιακή διακυβέρνηση

Yπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος σήμερα. Ο κυρίαρχος, όμως, είναι ότι αυτή η δεκαετία της κρίσης -πολλοί τη χαρακτήρισαν και εποχή των τεράτων- φαίνεται να κλείνει και φαίνεται πως ξεκινάμε μια νέα σελίδα. Αυτήν την αλλαγή σελίδας, όμως, καλούμαστε όχι μόνο να τη συμβολίσουμε, αλλά καλούμαστε και να την πραγματώσουμε.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο που έχω την τιμή να έχω αναλάβει, την ψηφιακή διακυβέρνηση, θα προσπαθήσω να μιλήσω κυρίως για την εικόνα, για το τι παραλάβαμε, αλλά και για το όραμά μας, για το πού θέλουμε να πάει η χώρα. Ως προς αυτό, νομίζω ότι πρέπει κανείς να ξεκινήσει με μια στατιστική, με μια εικόνα. Υπάρχει ένας δείκτης, ο δείκτης DESI, ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. O δείκτης αυτός βγήκε πριν από λίγες εβδομάδες για το 2019. Κατατάσσει τη χώρα σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες και εκεί είμαστε εικοστοί έκτοι στους είκοσι οκτώ. Κάποτε είχαμε μιλήσει για το τρένο της πληροφορικής και το τρένο της πληροφορικής η Ελλάδα δεν έπρεπε να το χάσει. Το έχασε. Όταν είσαι εικοστός έκτος στους είκοσι οκτώ, μόλις πάνω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία -και ειδικά στον επιμέρους δείκτη για τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες εικοστοί έβδομοι- πάει να πει ότι το τρένο το χάσαμε.

Τώρα, όμως, επειδή μιλάμε για 4η βιομηχανική επανάσταση, θα πρέπει να κάνουμε μια υπέρβαση και ξεκινήσαμε ως Υπουργείο θέτοντας ένα φιλόδοξο στόχο: Μέσα σε τέσσερα χρόνια να έχουμε συγκλίνει με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξεκινήσαμε με μια αλλαγή. Το Υπουργείο που αναλάβαμε δεν είναι ίδιο με το Υπουργείο που παραλάβαμε. Καταρχήν η επικοινωνία δεν είναι κομμάτι του νέου Υπουργείου. Δεν έπρεπε να είναι ποτέ. Κατά δεύτερον, συσσωρεύσαμε διάσπαρτες αρμοδιότητες του κράτους που είχαν σχέση με την πληροφορική εκεί. Η πρώτη αρμοδιότητα είναι η απλούστευση των διαδικασιών. Δεν μπορείς απλά και μόνο να προκηρύσσεις ψηφιακά έργα. Πρέπει και να απλουστεύεις διαδικασίες. Η τεχνολογία υπάρχει για να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Δεν υπάρχει απλά και μόνο για να ψηφιοποιείς τη γραφειοκρατία. Για αυτόν τον λόγο οι παλιές αρμοδιότητες που είχαν σχέση με τις απλοποιήσεις και που μέχρι πρότινος βρισκόντουσαν στο παλιό Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πλέον βρίσκονται στο νέο ψηφιακό Υπουργείο, μαζί και με τα ΚΕΠ.

Ως προς αυτό, το νέο Υπουργείο θα αναλάβει την πρωτοβουλία ανάπτυξης ενός εθνικού πλαισίου απλούστευσης διαδικασιών και μείωσης της γραφειοκρατίας που ανάμεσα σε άλλα αυτή θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μητρώου διοικητικών διαδικασιών του δημοσίου, θα είναι προσβάσιμο για τους πολίτες για να μπορούν να ξέρουν ποιες διαδικασίες ισχύουν και για ποια υπόθεση τους -και στο πλαίσιο αυτό θα συνεργαστούμε και με όλα τα Υπουργεία- και την έναρξη ενός οριζόντιου προγράμματος μέτρησης και μείωσης διοικητικών βαρών της νομοθεσίας, αντίστοιχο με αυτό που είχε τρέξει το 2014 από τον τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινό Πρωθυπουργό μαζί με τον ΟΟΣΑ.

Τα ΚΕΠ είναι ένας από τους πιο πετυχημένους θεσμούς του ελληνικού κράτους. Αν δείτε σχετικές έρευνες, είναι η πιο δημοφιλής οντότητα του ελληνικού δημοσίου. Παρ' όλα αυτά τα τελευταία χρόνια τα ΚΕΠ έχουν παραμεληθεί. Ξαναφέρνουμε στο προσκήνιο αυτόν τον εξαιρετικό θεσμό. Τον ενδυναμώνουμε και τον αξιοποιούμε. Και στο πλαίσιο αυτό θα κάνουμε μια εκ νέου αξιολόγηση όλων των υπηρεσιών που τα ΚΕΠ σήμερα προσφέρουν, θα ξαναδούμε το πλαίσιο λειτουργίας τους για να τα εκσυγχρονίσουμε και θα αναβαθμίσουμε τις υποδομές τους στα πρότυπα των καλύτερων αντίστοιχων υποδομών του ιδιωτικού τομέα.

Μια από τις πρώτες ενέργειες που επίσης θα κάνουμε -και μιλήσαμε εκτενώς γι' αυτό και στην παράδοση-παραλαβή του Υπουργείου- έχει να κάνει με τα λεγόμενα γεγονότα ζωής των πολιτών. Ο καθένας μας από τη στιγμή της γέννησης μέχρι τη στιγμή της απώλειας της ζωής ενός αγαπημένου προσώπου βιώνει μια σειρά από γεγονότα. Και το κάθε γεγονός συνεπάγεται γραφειοκρατικές ενέργειες. Το κάθε γεγονός συνεπάγεται ουρές. Όταν γεννιέται ένα παιδί, είναι πάρα πολλές οι ουρές. Γιατί υπάρχουν αυτές οι ουρές; Γιατί τα διάφορα συστήματα του ελληνικού δημοσίου, τα διάφορα μητρώα δεν διαλειτουργούν μεταξύ τους. Δεν μιλάνε μεταξύ τους. Γι' αυτόν τον λόγο μία από τις πρώτες μας ενέργειες θα είναι να πάρουμε ένα-ένα αυτά τα γεγονότα ζωής και να προσπαθήσουμε να τα απλοποιήσουμε. Εκεί που είναι πέντε οι ουρές να γίνουν μία ή δύο. Ειδικά για τη γέννηση θεωρούμε ότι θα το έχουμε επιτύχει μέσα σε πολύ λίγους μήνες.

Σ' αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιήσουμε και θα μετασχηματίσουμε τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Μέχρι πρότινος η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ήταν μια οντότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Τώρα θα γίνει μια Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του δημοσίου, συνολικότερα της χώρας, ένα κέντρο δεδομένων της δημόσιας διοίκησης. Και για τον σκοπό αυτό θα επεκτείνουμε την λεγόμενη υποδομή jiggle out, έτσι ώστε όλα τα δεδομένα σταδιακά να μεταφερθούν εκεί για να μπορέσει να πραγματωθεί αυτή η διαλειτουργικότητα για την οποία μίλησα.
Φυσικά αυτό όλο πρέπει να γίνει, ειδικά σε ό,τι αφορά στα ψηφιακά έργα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου. Στο Υπουργείο θα προωθήσουμε μια Βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Η Βίβλος θα αποτελέσει τον πρακτικό οδηγό που θα προσδιορίσει τις αρχές και το σχέδιο υλοποίησης της ψηφιακής στρατηγικής και θα ορίσει μετρήσιμους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα ανά τρίμηνο. Η Βίβλος θα επικαιροποιείται ετησίως μέσα από ανοιχτή και συνεργατική διαδικασία και με τα άλλα υπουργεία και με τους πολίτες με διαβουλεύσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Θα είναι η απάντηση στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στις επικαλυπτόμενες ή αποσπασματικές δράσεις κα ιστην έλλειψη μετρήσιμης στόχευσης στους φορείς. Θα ξεκινήσουμε με βραχυπρόθεσμες δράσεις τριών ως δώδεκα μηνών, σαν τα γεγονότα που ανέφερα πριν, δηλαδή, το κόψιμο των ουρών. Ταυτόχρονα θα σηκώσουμε και ένα site μιμούμενοι ένα αντίστοιχο πολύ καλό παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκεί λέγεται gov.uk. Θα φτιάξουμε μια αντίστοιχη πύλη για την Ελλάδα, η οποία θα είναι ένα κεντρικό σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι λοιποί συναλλασσόμενοι με το δημόσιο. Θα σηκωθεί γρήγορα και θα αυξάνουμε τα δεδομένα τα οποία θα περιέχει σταδιακά, σε βάθος της τετραετίας.

Οι μεσοπρόθεσμες φυσικά παρεμβάσεις αφορούν εκ των πραγμάτων –επειδή μιλάμε για τεχνολογία- μεγάλα έργα. Και όσον αφορά τα μεγάλα έργα, αν το δει κανείς στη λεπτομέρειά του, υπάρχουν έργα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα δέκα χρόνια, όπως το CRM, η εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων. Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. HRMS είναι το αρκτικόλεξο. Αν δείτε παρουσιάσεις ελληνικών κυβερνήσεων του 2010 ή του 2011 βρίσκονται εκεί αυτά τα έργα. Και δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα. Ο στόχος μας είναι να προβούμε στις σχετικές αναγγελίες σύντομα κι ως το τέλος του έτους να έχουμε προκηρύξει γι' αρχή αυτά τα έργα, αλλά και αρκετά ακόμα τα οποία χρειαζόμαστε.

Δίκτυα και τηλεπικοινωνίες. Από τις πρώτες ημέρες του βίου της νέας Κυβέρνησης –θεομηνία Χαλκιδικής, ο προχθεσινός σεισμός της Αττικής- θυμηθήκαμε ότι οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν βασική ανθρώπινη ανάγκη. Έχουμε ήδη δεσμευθεί ότι το σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο ως το τέλος του έτους. Πέρα απ' αυτό η βασική υποδομή του συστήματος είναι ήδη λειτουργική. Τι λείπει; Δεν είναι λειτουργικό σε όλες τις συσκευές. Αυτό το οποίο τώρα εμείς θα κάνουμε είναι να έρθουμε σε επαφή με όλους τους κατασκευαστές, έτσι ώστε να είναι λειτουργικό για όλες τις συσκευές προφανώς όταν παραδοθεί. Ταυτόχρονα, επειδή δεν μπορεί ένα χρόνο μετά το Μάτι να μην υπάρχει ενδιάμεση λύση, αυτό το οποίο ζητήσαμε από τους παρόχους, είναι μια ενδιάμεση λύση. Μέσα σε λίγες εβδομάδες αυτή θα είναι διαθέσιμη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Θα αφορά το εξής πολύ απλό. Τη δυνατότητα αποστολής sms σε επιλεγμένες περιοχές σε περίπτωση που θα υπάρξει η σχετική αναγκαιότητα. Είναι αυτονόητο.

Υπάρχουν όμως πολλαπλά ζητήματα στα οποία θα παρέμβουμε άμεσα. Νομοσχέδιο αδειοδότησης κεραιών. Κορυφαίας σημαντικότητας για τις επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα. Ειδικά τώρα που μπαίνουμε και στην εποχή του 5G είναι ακόμα πιο αναγκαίο. Και το πόσο αναγκαίο είναι το είδαμε και προχθές. Είναι ένα χρονίζον ζήτημα τριών δεκαετιών. Θα κλείσει τάχιστα, ακόμα πιο βελτιωμένο σε σχέση με τις επεξεργασίες που βρήκαμε έτοιμες, ώστε με συντεταγμένο και απόλυτα προβλέψιμο τρόπο να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες και τις επενδύσεις προς όφελος των πολιτών.

Δίκτυα 5G. Βλέπουμε διεθνώς ότι πλέον αποτελούν κομμάτι και του γεωπολιτικού ανταγωνισμού, αν θέλετε. Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα. Το πρώτο βήμα είναι να φτιάξουμε ένα εθνικό πλάνο. Θα το έχουμε συγκροτήσει άμεσα. Το πλάνο αυτό θα οριοθετήσει το ποιο είναι το σχετικό υποσύστημα. Θα προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες πλήρη εικόνα και προβλεψιιμότητα. Μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς θα έχει δημοπρατηθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων το σχετικό φάσμα. Αλλά θέλω να τονίσω με ένα καινοτόμο τρόπο που θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς.
Σχετικά με τα ενσύρματα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων ο στόχος μας είναι το λεγόμενο υπεργρήγορο internet να φτάσει και στο τελευταίο ελληνικό νοικοκυριό. Εμείς θα εξετάσουμε απλές διαδικασίες επιδότησης των τελικών χρηστών.

....Σχετικά με τις δράσεις μας στο διάστημα, γιορτάσαμε κιόλας τα πενήντα χρόνια από την κατάκτηση της σελήνης. Το διάστημα είναι ένα θέμα που προκαλεί πολλά σχόλια. Είναι ένας χώρος που αν τον δούμε χωρίς επικοινωνιακές διαθέσεις, μπορεί να είναι χρήσιμος για τη χώρα μας. Ευφυής γεωργία, πολιτική προστασία. Έχει πολλά στοιχεία στα οποία πρέπει να επενδύσουμε. Αλλά πρέπει να το κάνουμε χωρίς υπερβολές, χωρίς αμετροέπεια. Και γι' αυτόν τον λόγο θα έρθουμε σε συνεργασία με αντίστοιχους διεθνείς φορείς για να το κάνουμε γρήγορα.

Κλείνω λέγοντας το εξής. Αυτή η επέτειος των πενήντα χρόνων είναι μια ενδιαφέρουσα αφορμή για να σκεφτούμε και το εξής. Τα έθνη όταν αποφασίζουν μεγάλες υπερβάσεις μπορούν να τις πετύχουν. Και σήμερα, δέκα χρόνια μετά από την εκκίνηση της κρίσης, η χώρα μας καλείται να κάνει τη δική της υπέρβαση.

Να περάσει από τη μια εποχή στην άλλη. Και το έχουμε ξανακάνει. Ιδιαίτερα για έναν νέο Υπουργό που μιλάει απ' αυτό το ιστορικό Βήμα για πρώτη φορά αυτοί οι συνειρμοί είναι έντονοι. Και σκέφτομαι ότι απέναντι απ' αυτό το ιστορικό κτήριο το 1910 ένας Κρητικός ηγέτης απευθύνθηκε σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος γεμάτο προσδοκίες, τους είπε ότι ερχόταν σαν σημαιοφόρος νέων πολιτικών ιδεών και δεν έκανε τίποτα λιγότερο από μια θεσμική επανάσταση. Έβαλε τη χώρα στις ράγες του 20ου αιώνα, κατοχύρωσε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής εδαφικής της υπόστασης.

Το 1974 και απ' αυτό το κτήριο και για τα προσεχή χρόνια ένας Μακεδόνας ηγέτης έκανε κάτι αντίστοιχο. Έχτισε την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία κι έκανε τις δικές του υπερβάσεις. Τα παραδείγματα αυτά δεν συνιστούν έμπνευση. Είναι εθνικής κλίμακας παραδείγματα. Είναι ζωντανά γιατί οι επιλογές τους καθόρισαν τις συντεταγμένες των επόμενων γενεών. Όρισαν και θεμελίωσαν το σημερινό ελληνικό κράτος και αποτυπώνουν ότι ως λαός έχουμε τη δυνατότητα αν πέσουμε να ξανασηκωθούμε. Ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης, αν θυμάμαι καλά, που είχε πει «η Ελλάδα προορίζεται να ζήσει και θα ζήσει». Στα δικά μας χέρια αυτό να το κατοχυρώσουμε. Να ξαναφτιάξουμε το κράτος και να δώσουμε ώθηση στην Ελλάδα να αλλάξει εποχή.

(Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline