Γαριφαλιά (Λιάνα) Κανέλλη: Το Κοινωνικό Κράτος και τα οράματα ευτυχίας

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μιλάμε σήμερα και χθες και πρέπει να αποθαυμάσουμε, καθώς γύρισε η σελίδα, τη μακρά πορεία από την Αριστερά διά των ΑΝΕΛ στη σοσιαλδημοκρατία.

Είναι μεγάλη η πορεία. Πρέπει να τη θαυμάσουμε. Πρέπει να μετανοήσουμε που δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε αυτή την πορεία.
Από την άλλη μεριά, έχουμε μια σελίδα που γυρίζει και μια ανάπτυξη που έρχεται καταπάνω μας με τέτοιον τρόπο, που εγώ θα μιλήσω για το κοινωνικό κράτος, ένα κοινωνικό κράτος που σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν υπάρχει. Μιλάτε για ένα «φάντασμα» και αλλάζετε τη σκυτάλη μεταξύ σας, αγνοώντας το «φάντασμα».

Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικό κράτος και δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικό κράτος ούτε κατ' ιδέα. Ό,τι και να κάνετε, ό,τι και να διαπραγματευτείτε είναι ψίχουλα. Διαπραγματεύεστε με τον θάνατο. Στα χρόνια της κρίσης, από το 2011 μέχρι σήμερα, έχουμε εκατόν πενήντα χιλιάδες παρά κάτι θανάτους να υπερτερούν των γεννήσεων. Βάλτε μαζί και την αφαίμαξη του πληθυσμού που έχει φύγει για να βρει μια δουλειά.

Για ποιο κοινωνικό κράτος μιλάτε; Μιλάτε για ένα κοινωνικό κράτος το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει, όταν το τρίτο μνημόνιο συνεπάγεται υποχρεωτικά -και το έχετε δεχθεί- όπως και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ από δίπλα, από το 1% του προϋπολογισμού για τις κοινωνικές δαπάνες να πάτε στο 0,5%. Το δεχτήκατε με το τρίτο μνημόνιο εσείς και το παραλαμβάνουν και οι άλλοι. Το 0,5% πάει για την πρόνοια. Για ποιο κοινωνικό κράτος μιλάτε;

Μιλάτε για μια παιδεία η οποία θα είναι φανταστική. Λοιπόν, να σας πω εγώ ποια θα είναι η φανταστική παιδεία, να πας στο ΤΕΙ στα Ψαχνά Χαλκίδας. Αν πηγαίνει φοιτητής που μένει στα Πατήσια, εκεί που έχετε φτιάξει και τη σχολή της NASA, διαστημικής τεχνολογίας, μέχρι να διακτινιστεί ο φοιτητής πληρώνει το μισό από τα 13 ευρώ την ημέρα στο ΚΤΕΛ για να πάει. Ο αναπληρωτής καθηγητής θέλει 13 ευρώ για να πάει στο ΤΕΙ Χαλκίδας την ημέρα. Ο εργαζόμενος στη Χαλκίδα που μένει στην Αθήνα, σε μια εποχή που έχει προχωρήσει η τεχνολογία, που έχει φτιάξει βιονικά ποδάρια, που έχει φτιάξει τεχνητή νοημοσύνη, που έχει πατήσει στο φεγγάρι, που ακόμα και οι ανάπηροι μπορούν να τρέχουν στους στίβους, μέχρι να φτιάξετε τη σχολή της NASA εκεί, πρέπει να ξέρετε ότι χρειάζεται 13 ευρώ την ημέρα για να πάει. Όταν παίρνει 1.100 ευρώ, 800 καθαρά και θέλει 400 τον μήνα για να πάει στη δουλειά του, πείτε μου τι τάξη είναι. Μεσαία, κατώτερη, ανώτερη;

Το κοινωνικό κράτος στην καπιταλιστική χωροταξία της πρόνοιας συνεπάγεται ένα πράγμα μόνον: Ποιος από την απόλυτη φτώχεια θα βοηθηθεί από κάποιον με τη σχετική φτώχεια. Εκτός και αν δεν είναι σχετική φτώχεια να πηγαίνεις να δουλεύεις για 1.100 ευρώ με δεκάμηνη σύμβαση και να παίρνεις μόνο 500 ευρώ γιατί θες 300 για να πας και να έρθεις. Φτάσαμε σε μια κατάσταση να μιλάτε για πρόνοια. Είναι και καλοκαίρι.

Άκουσα ότι το σχέδιό σας στην Κυβέρνηση είναι να εξάγετε ευτυχία. Θα έρθουν οι τουρίστες εδώ και θα εξάγετε ευτυχία. Πείτε μου τι όνειρα ευτυχίας και οράματα υπάρχουν. Από τα πολλά οράματα που ανταλλάξαμε εδώ μέσα υπνοβατούμε. Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για το 2018, μια και μιλάτε για επιδόματα -το επίδομα άδειας είναι κομμένο, το επίδομα τούτο είναι κομμένο- δώσατε για κατασκηνώσεις στα παιδιά 3,5 εκατομμύρια ευρώ και πήγανε συνολικά διακοπές δεκατρείς χιλιάδες εκατόν είκοσι άτομα, επτά χιλιάδες εξακόσια τριάντα παιδιά, χίλιοι εξακόσιοι εβδομήντα ηλικιωμένοι και τρεις χιλιάδες οκτακόσια είκοσι ΑμεΑ. Αυτοί είναι που ονειρεύονται; Αυτούς εξάγετε ως ευτυχία, που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές σε αυτόν τον υπέροχο τόπο, που θα εξάγει εικόνες ευτυχίας και μνήμης; Ποια παιδιά; Τα παιδιά των συσσιτίων; Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα δεν έχουν κάνει μια μέρα διακοπές τα δύο τελευταία χρόνια. Για ποια επιδόματα μιλάτε; Για ποια προνοιακή πολιτική με 0,5%; Που θα πάνε αυτά τα παιδιά; Τι θα εξάγετε εδώ;

Αλλά περάσατε τον Γενάρη του 2017 την πεμπτουσία του ψέματος περί την έννοια «κοινωνικό κράτος». Περάσατε το άρθρο 215 του ν. 2512, που λέει ότι η δυνατότητα του ανάπηρου να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα είναι κριτήριο για το τι επίδομα θα πάρει. Ποια καθημερινότητα; Ποιος;
Το πόδι όταν κοπεί από το γόνατο και κάτω κάνει από 3.000 μέχρι και 6.000 ευρώ. Όταν κοπεί από πάνω και θες τεχνητό μέλος, θες από 6.000 έως 12.000 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ εγκρίνει 3.000 ευρώ για το ένα πόδι και 4.500 ευρώ για το άλλο πόδι, το μεγάλο. Στην εποχή μας έχει βιονικά πόδια, μηχανικά, τα οποία κάνουν 30.000 ευρώ το ένα. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά;

Έχετε φτάσει να δέχεστε το «ταξικό ποδάρι» και μιλάτε για κοινωνικό κράτος! «Ταξικό ποδάρι». Τον Γενάρη και τον Φλεβάρη κόπηκαν οι θεραπείες για τα μακροχρονίως άρρωστα άτομα από 110 στα 60 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα μισά. Δεν έβγαλε κανένας ανακοίνωση. Έβγαλε μία η Νέα Δημοκρατία και ρωτούσε πόσο ταχύτερα μπορεί να μπει το λεπίδι. Δεν είπε για την ουσία. Είπε πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η μηχανογράφηση περί αυτό το πράγμα.
Υπάρχουν γονείς που χρειάζονται για τις ειδικές θεραπείες των παιδιών τους, των αναπήρων και των ειδικών, 1.500 έως 1.700 ευρώ τον μήνα. Δεν τα δίνει κανένας. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο επίδομα. Η αναπηρική σύνταξη είναι 384 και η επικουρική είναι 18,2 για δεκαεφτά χρόνια επικουρικής ασφάλισης για τον ανάπηρο.

Για ποιο κοινωνικό κράτος μιλάμε; Για ποιες διακοπές; Για ποια ψυχαγωγία; Για ποια κοινωνική πολιτική; Για ποια λειτουργικότητα; Με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι κοινωνικές δαπάνες να πέσουν στα 300 εκατομμύρια μόνον. Εκεί πρέπει να πέσουν οι δαπάνες, στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτή είναι μια δέσμευση για την οποία πρέπει να πάρετε θέση, κύριοι της Κυβέρνησης. Αλλά πού να την πάρετε;

Μέσα στον ΟΟΣΑ είσαστε, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είσαστε, μέσα στην αντίληψη ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνικό κράτος συνδυασμένο με το κέρδος και την αισθητική αντίληψη ότι αυτός ο τόπος είναι ένας παράδεισος για τους επισκέπτες του. Γιατί είναι μια κόλαση για αυτούς που ζουν εδώ και έχουν ανάγκη και είναι πτωχοί, γιατί δεν υπάρχουν ούτε καν οι υποδομές.

Το να ζει κάποιος πολύ περισσότερα χρόνια σημαίνει ότι ενδεχομένως θα έχει και δυσλειτουργίες της ηλικίας. Αυτό που είναι ευχή, να έχει ανέβει ο μέσος όρος ηλικίας, δεν αντιμετωπίζεται από ένα κοινωνικό κράτος χωρίς υποδομές, χωρίς τη δυνατότητα ο άλλος να κινείται, να βγαίνει, να μιλάει, να αναπνέει, να είναι κοινωνικοποιημένο άτομο.

Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, να ξέρετε ένα πράγμα. Το ΚΚΕ δεν θα βάλει απλώς το χέρι του στη φωτιά. Θα σας βάλει το μαχαίρι στον λαιμό για να διεκδικήσουμε τα πάντα, από τα καλύτερα πόδια μέχρι τις καλύτερες διακοπές, από τα καλύτερα σπίτια, που κάποιος πρέπει να τα πουλήσει, ακόμα και αν είναι είκοσι πέντε τετραγωνικά, αν είναι άνω των 67 ετών και δεν μπορεί να πάρει το επίδομα του ΟΠΕΚΑ για 360 ευρώ. Πρέπει να πουλήσει το σπίτι του, γιατί αν έχει είκοσι πέντε και τριάντα και σαράντα τετραγωνικά, έχει τεκμαρτό εισόδημα πάνω από 4.000 ευρώ και κάτι ψιλά.

Για αυτό το κοινωνικό κράτος μιλάμε στον καπιταλισμό, για αυτές τις διακοπές μιλάμε, για αυτά τα πόδια μιλάμε, για αυτή την τεχνητή νοημοσύνη μιλάμε, που όταν ο καπιταλίστας πάρει στα χέρια την τεχνητή νοημοσύνη θα φτιάξει ρομπότ για να πηγαίνουν να κάνουν τη δουλειά του μεταλλωρύχου και στον μεταλλωρύχο θα δώσει ως εργασία να σκάβει μόνος του τον λάκκο του.

(Η Λιάνα Κανέλλη είναι βουλευτής του ΚΚΕ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline