Κώστας Ιορδανίδης: Επαγγελματίες οιωνοσκόποι

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή αντιμετωπίσθηκε από ορισμένους –πολιτικούς, πολιτικολογούντες και αναλυτές– ως εκτενέστατος χρησμός, που θα έπρεπε να τύχει αποκρυπτογραφήσεως. Μόνον που ο κ. Καραμανλής είπε ακριβώς αυτά που εννοούσε.

Προέβη, δηλαδή, σε μία καταγραφή των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, λόγω της ρευστότητος που επικρατεί στην περιοχή, των εκνόμων δράσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, των διακυμάνσεων της αμερικανικής πολιτικής και της αδυναμίας της Ε.Ε. να διαδραματίσει στη διεθνή σκηνή ρόλο αντίστοιχο της οικονομικής ισχύος της.

Είπε εν ολίγοις ο κ. Καραμανλής αυτά επί των οποίων συμφωνούν όλα τα πολιτικά κόμματα και προειδοποίησε ότι οι Ελληνες οφείλουμε να προετοιμασθούμε διότι εάν, ο μη γένοιτο, υπάρξει ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι, πράγμα αληθές ούτως ή άλλως.

Κάποιοι υπολόγισαν το διάστημα που μεσολάβησε από το 2009 έως την ομιλία που εξεφώνησε προ εβδομάδος και βρήκαν πως χρονικώς συνέπιπτε με την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του θείου του, μετά την εγκατάστασή του στο Παρίσι, και διατύπωσαν την άποψη πως προεξαγγέλλει την εκ νέου ανάληψη της αρχηγίας της Ν.Δ.

Αυτή η προσέγγιση είναι αυθαίρετη καθώς ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν προέβη σε δηλώσεις για πρώτη φορά. Τοποθετήθηκε σαφώς κατά το δημοψήφισμα του 2015 και στο Μακεδονικό, όταν διεφαίνετο η πιθανότης συνομολογήσεως της συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπάρχουν άλλοι που θεωρούν ότι η δημόσια εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη αποτελεί προανάκρουσμα επιθυμίας του να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλά εάν αυτός ήταν ο στόχος του θα το είχε ήδη πράξει με άλλους τρόπους και όχι διά εμφανίσεως «συμβολικής».

Η θετική αναφορά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο εξελήφθη ως στήριξη της επανεκλογής του στο αξίωμα έναντι μιας θρυλούμενης ανορθοδόξου πολιτικής υποψηφιότητος, που εικάζεται ότι προωθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά ήδη όταν κυκλοφόρησε αυτή η φήμη, βουλευτές της Ν.Δ. φρόντισαν να στείλουν «σήμα» αντιδράσεώς τους. Και μόνον το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης μείωσε στις 120 με 130 τις απαραίτητες ψήφους για την εκλογή Προέδρου δείχνει ότι λαμβάνει υπ' όψιν το ενδεχόμενο διαρροών. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει περί του θέματος ακόμη. Δικαίωμά του να το πράξει, όποτε κρίνει σκόπιμο.

Διατυπώνονται επικρίσεις διότι ο κ. Καραμανλής δεν μετέχει στον «υπέρ πάντων αγώνα» που δίδει η Ν.Δ. στη Βουλή. Το πράττει με τον τρόπο του ο κ. Αντώνης Σαμαράς και κάποιοι ισχυρίζονται ότι «υπονομεύει» την πολιτική του κ. Μητσοτάκη με τις «ακρότητές» του. Δεν έχει τέλος προφανώς αυτή η ιστορία.

Εάν υπάρχει κάποια δυσανεξία στους βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι τι θα πράξουν. Κάποιοι από τους πρώην ηγέτες τους δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να γίνουν «ομαδάρχες». Ο κ. Καραμανλής είναι ένας εξ αυτών. Εκ των τριακοσίων βουλευτών υπάρχουν τρεις πρώην πρωθυπουργοί, που δεν ηγούνται κομμάτων και ενεργούν κατά τη φύση τους. Μένουν άλλοι 297.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline