Γιάννης- Μιχαήλ ( Γιάννης) Λοβέρδος: Τιμή σε όλα τα θύματα της βίας

Άκουσα προηγουμένως -θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από αυτό- μία πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση από την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, την κ. Φώφη Γεννηματά, που αναφέρθηκε στη βία.


Επειδή σήμερα είναι μία πολύ δύσκολη μέρα για όλους μας λόγω της επετείου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, συμφωνώ με την κ. Γεννηματά ότι όλοι πρέπει να είμαστε εναντίον της βίας από όπου και αν αυτή προέρχεται, είτε είναι η αποτρόπαιη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, είτε είναι η αποτρόπαιη δολοφονία που έγινε από τη «17 Νοέμβρη» είτε είναι η αποτρόπαιη δολοφονία των υπαλλήλων της «ΜARFIN».

Θα ήθελα γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο -θα μου επιτρέψετε να το πω αυτό γιατί το έχω βάρος μέσα μου- κάποια στιγμή να μπορέσουμε όλοι, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, να βγούμε σε μία ειρηνική διαδήλωση και να τιμήσουμε τα θύματα κάθε μορφής βίας και τον Γρηγορόπουλο και της «17 Νοέμβρη» και της «ΜARFIN». Να μπορούσαμε όλοι μαζί, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι τον Δημήτρη Κουτσούμπα, να βγούμε όλοι στους δρόμους και να πούμε «όχι» στη βία από όπου και αν αυτή προέρχεται. Δυστυχώς φοβάμαι ότι η κοινωνία μας σήμερα δεν είναι έτοιμη ακόμα γι' αυτό και αυτό είναι, φοβάμαι, ένα έλλειμμα της δημοκρατίας μας. Κακώς.

Θα πω τώρα δύο λόγια για το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα.
Μου έχει κάνει εντύπωση, παρακολουθώντας τις ομιλίες των Βουλευτών της Αντιπολίτευσης, ότι όλοι εγκαλούν την Κυβέρνηση -αυτό που είπε και ο κ. Βολουδάκης προηγουμένως- ότι δεν είναι επαρκείς οι φορολογικές ελαφρύνσεις και ταυτόχρονα λένε ότι δεν υποστηρίζονται τα χαμηλά εισοδήματα. (SM)
Εγώ αντίθετα θα έλεγα ότι κατεξοχήν τα χαμηλά εισοδήματα υποστηρίζονται από αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο και προσωπικά εγώ, επειδή είμαι φιλελεύθερος, θα ήθελα να υπήρχε ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων, δηλαδή από τις 20.000 μέχρι τις 50.000. Και πιστεύω -και επειδή γνωρίζω πολύ καλά ότι με τον ίδιο τρόπο σκέφτεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- όταν δοθεί η δυνατότητα, θα γίνουν και μεγαλύτερες παρεμβάσεις εκεί.

Όμως, για να είμαστε ρεαλιστές, αυτό το νομοσχέδιο φέρνει ελαφρύνσεις φορολογικών συντελεστών σε όλα τα εισοδήματα. Τα μεγαλύτερα βέβαια και τα πολύ χαμηλά είναι με το 9% στις πρώτες 10.000 ευρώ εισοδήματος. Όμως, σε όλους τους φορολογικούς συντελεστές υπάρχει έστω μία μικρή μείωση. Ακόμα και για τα εισοδήματα πάνω από 50.000 υπάρχει μία μικρή, μιας μονάδας μείωση. Είναι θετικό, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και αυτό θέλουμε ως κοινωνία.

Χαίρομαι τουλάχιστον που παραδέχεστε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία, χρειάζονται γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις, μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία ελπίζω ότι θα πετύχουμε όταν μας δοθεί ο δημοσιονομικός χώρος, ελπίζω πάλι, με τη συνεργασία όλων. Να προσπαθήσουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, να μειώσουμε κι άλλο βαθιά τους φόρους.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το νομοσχέδιο -που εγώ προσωπικά θα το ήθελα, σας είπα, ακόμα πιο τολμηρό- είναι το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει μετά από χρόνια μειώσεις φόρων. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο μετά από μία δεκαετία καταστροφική για τη χώρα μας. Έρχονται επιτέλους κάποιες μειώσεις. Δεν είναι επαρκείς; Μαζί σας! Να γίνουν μεγαλύτερες; Να γίνουν μεγαλύτερες! Είναι, όμως, το πρώτο που οδηγεί σε μία μείωση φορολογίας και αυτό είναι σημαντικό. Γιατί δεν το παραδεχόμαστε; Γιατί δεν λέμε ότι ναι, είναι καλό, τουλάχιστον ανοίξαμε έναν δρόμο;

Και όσον αφορά τις επιχειρήσεις, μειώνεται ο φόρος από το 28% στο 24% με σκοπό να πάει στο 20% -εγώ ελπίζω να πέσει και κάτω από το 20%, να πάει στο 15%, αυτός είναι και ο διακηρυγμένος στόχος της Κυβέρνησης- για όλες τις επιχειρήσεις και για τις μικρές και για τις μεσαίες και για τις μεγάλες. Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε κατά βάση μεγάλες επιχειρήσεις. Έχουμε μικρομεσαίες. Και όταν λέμε μικρομεσαίες, σε παγκόσμια πρότυπα θα έλεγα ότι είναι μικρομικρές, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Πάμε, λοιπόν, παρακάτω. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και είναι θετικό βήμα. Θα σας έλεγα ότι είναι η πρώτη φορά που αποκτήθηκε και δημοσιονομικός χώρος, χάρη στην αλλαγή της Κυβέρνησης. Δεν λέω ότι έκανε θαύματα η Κυβέρνηση. Προς Θεού, δεν θα πω τέτοιες υπερβολές εγώ. Αλλά χάρη στην αλλαγή της Κυβέρνησης βρέθηκε ο δημοσιονομικός χώρος.
Θυμάστε τον αγαπητό κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο που έλεγε πέρυσι -όταν μειώσατε πράγματι τον ΦΠΑ στην εστίαση- ότι δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να τον μειώσετε και στο κατεξοχήν κομμάτι της εστίασης, που είναι τα ροφήματα; Δεν τον μειώσατε στο 13% και ελπίζω να το κάνει η δική μας Κυβέρνηση στο εγγύς μέλλον.

Βρέθηκε αυτός ο δημοσιονομικός χώρος χάρη στη μείωση των επιτοκίων, χάρη στις εκατόν είκοσι δόσεις που αύξησαν τα φορολογικά έσοδα, χάρη σε άλλες κινήσεις και δόθηκαν κάποια πράγματα. Δόθηκε αυτό το κοινωνικό μέρισμα που δεν επρόκειτο να δοθεί, γιατί το είχατε εξαντλήσει τον περασμένο Μάιο με την περιβόητη δήθεν δέκατη τρίτη σύνταξη, που δεν ήταν δέκατη τρίτη σύνταξη. Βρέθηκε, λοιπόν, και δόθηκε σε κάποιες λίγες οικογένειες. Είναι εννιακόσιες χιλιάδες μόνο και θα θέλαμε να το πάρουν πολλοί περισσότεροι.

Προσωπικά θα δεχόμουν την κριτική, αν την κάνατε ως εξής: Όχι άλλα επιδόματα, να δοθούν στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και φοροελαφρύνσεων. Εγώ θα συμφωνούσα μαζί σας, γιατί -όπως σας είπα- είμαι φιλελεύθερος. Και χαίρομαι που επιτέλους ακούω ότι ζητάτε περισσότερες ελαφρύνσεις. Μακάρι και αυτός είναι ο στόχος μας και αυτόν τον στόχο θα υπηρετήσει αυτή η Κυβέρνηση.

Επιτέλους ήρθε μια Κυβέρνηση πραγματικά φιλελεύθερη στη χώρα, που με σιγανά βήματα -δεν χρειάζονται απότομες αλλαγές, γιατί δεν τις αντέχει η οικονομία- θα μπορέσουμε επιτέλους να βάλουμε τις βάσεις για μια μεγάλη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα από την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας που χρειάζεται ο τόπος. (Ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος είναι βουλευτής δυτικού Τομέα της Β΄. Αθηνών της ΝΔ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline