Αλέξης Χαρίτσης: Συνέπεια και ασυνέπεια της ΝΔ

«Μετά από αυτά που ακούσαμε από τον κ. Βορίδη, ο οποίος περίπου μας είπε ότι βρισκόμαστε σε μία ταξική κοινωνία, ότι η ανθρωπότητα έχει περάσει από την προϊστορία στην ιστορία, ίσως δεν έχει πολύ νόημα η σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αφού έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Παρόλα αυτά, ας προσπαθήσουμε να προσγειωθούμε λίγο στην πραγματικότητα.

Πράγματι, ο προϋπολογισμός, τον οποίο κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την πολιτική που εφαρμόζει από την 7η Ιουλίου και μετά. Από τη μία, δεσπόζει η εμμονική προσήλωση στην εξυπηρέτηση συμφερόντων λίγων και ισχυρών και από την άλλη, κυριαρχεί η προχειρότητα, η ανααποτελεσματικότητα και η δραματική αντίθεση ανάμεσα σε εξαγγελίες και μετεκλογικά αποτελέσματα.

Διότι, δυστυχώς, κύριοι Υπουργοί, με αυτήν την αίσθηση αποχαιρετούμε το 2019. Και επειδή αναφέρθηκε ο κ. Βορίδης στο ότι πάει καλά η οικονομία, να του υπενθυμίσω, λοιπόν, ότι αντί να συζητάμε σήμερα για τα θετικά αποτελέσματα τα οποία είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια -και υπενθυμίζω ότι επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική κοινωνία άφησε πίσω της την κρίση, επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική οικονομία είχε δέκα συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης, επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεργία μειωνόταν διαρκώς- δυστυχώς, αυτό το οποίο κάνουμε με τον προϋπολογισμό του 2020 είναι να επιστρέφουμε στη γνώριμη στο παλιό πολιτικό σύστημα συζήτηση με έναν προϋπολογισμό που αποτυπώνει νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, χαριστικές προβλέψεις και αντικοινωνικές επιλογές.

Οφείλω, όμως, να πω -και σε αυτό θα συμφωνήσω με τον κ. Βορίδη- ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πορευτεί με συνέπεια όλο αυτό το διάστημα. Είναι συνεπής στην ασυνέπεια της. Ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικά συνεπής στη δέσμευσή της για μία συστημική παλινόρθωση -σε αυτό ουσιαστικά αναφέρεται ο κ. Βορίδης όταν μιλάει για την πολιτική διαπάλη- που παραπέμπει σε ένα παρελθόν που η χώρα μας είχε επιλέξει τα προηγούμενα χρόνια να αφήσει πίσω της.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ασυνεπής, βεβαίως, στις δεσμεύσεις για το επιτελικό κράτος. Διότι είδαμε το διαφημισμένο δόγμα της αριστείας να εκφυλίζεται σε Υπουργούς που ψεύδονταν για τα βιογραφικά τους και σε νοσταλγούς της χούντας που καταλαμβάνουν κομβικές κρατικές θέσεις.

Είναι, όμως, συνεπής στον παλαιοκομματισμό της, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να υπόσχεται θέσεις διοικητών νοσοκομείων σε τοπικούς κομματάρχες και τη μετατροπή της δημόσιας διοίκησης σε ένα λούνα παρκ αποκατάστασης του σκληρού πυρήνα της παλιάς δεξιάς. Είναι ασυνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και κορώνες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη –δήθεν- καταστροφική τότε Συμφωνία, την οποία τώρα βεβαίως, εκ των υστέρων, οι παλιοί Μακεδονομάχοι της Κυβέρνησης αμήχανα ομολογούν ότι θα την τιμήσουν και θα την τηρήσουν. Είναι συνεπής, όμως, και στον εθνολαϊκισμό της που την οδηγεί σε συστηματικό φλερτ με την ακροδεξιά, την υιοθέτηση του δόγματος νόμος και τάξη ως υπέρτατο δόγμα της Κυβέρνησης.

Κύριε Βορίδη, οι σημερινές εικόνες από το Κουκάκι ήταν εικόνες Βαγδάτης, όχι εικόνες Αθήνας του 2019. Φαίνεται ότι εσείς έχετε έναν ψυχικό δεσμό με την ακραία καταστολή και την αστυνομική βία.
Βεβαίως, αυτός ο εθνολαϊκισμός εκφράζεται και με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα, με την απόφαση της να καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση για προστασία όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Η Κυβέρνηση είναι ασυνεπής στη δέσμευσή της ότι θα λύσει το προσφυγικό μέσα σε μία εβδομάδα, κατηγορώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, όμως, συνεπής στην αδυναμία της να κατανοήσει τη συνθετότητα του ζητήματος, στη διαχειριστική της ανεπάρκεια που την οδηγεί σε διαδοχικές γκάφες. Είναι συνεπής σε μία μυωπική και αναποτελεσματική πολιτική διαχείριση του προσφυγικού, όπου αυτή η διαχείριση οδηγεί δυστυχώς σε διχασμό την ελληνική κοινωνία και καταδικάζει τους πρόσφυγες σε εφιαλτικές συνθήκες παραμονής στο ελληνικό έδαφος.

Η Κυβέρνηση είναι ασυνεπής στην υποτιθέμενη δέσμευση της στην πολιτική της ανάπτυξης, στις υποσχέσεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, στην τεχνητή προσδοκία ότι οι φόροι θα μειωθούν την επόμενη κιόλας μέρα. Είναι πιστά συνεπής, όμως, στην πρόσδεσή της σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, στην πολιτική των περικοπών, της επίθεσης στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής και προστασίας, που είχε πάρει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το είδαμε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το βλέπουμε ακόμα περισσότερο στον προϋπολογισμό.

Έχουμε κουραστεί να ακούμε τα κυβερνητικά στελέχη να μιλούν με μία ρητορεία περί ανάγκης μείωσης των φόρων. Και έχουμε κουραστεί, γιατί όλοι ξέρουμε το στοιχειώδες. Πρέπει, όταν μιλάς για μείωση του φόρου, να προσδιορίζεις ποιους αφορά αυτή η μείωση και ποιους θα επιβαρύνει αυτή η μείωση των φόρων. Και η Κυβέρνηση αποφεύγει αυτή τη συζήτηση, γιατί βεβαίως η πολυδιαφημισμένη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% σε 24% αφορά μόλις μία στις σαράντα επιχειρήσεις. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το 40% από αυτό το όφελος θα το καρπωθεί το 0,07% του συνόλου των επιχειρήσεων με ετήσια κέρδη πάνω από 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό είναι το μεγάλο φορολογικό επίτευγμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αυτό από μόνο του δείχνει πού χτυπάει η καρδιά της. Χτυπάει στη μείωση της επιβάρυνσης για τις μεγάλες ή πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως -γιατί κάποιοι πρέπει να επιβαρυνθούν για να προκύψει αυτή η ελάφρυνση- αγνοεί σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης, δρομολογημένα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη στήριξη χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, όπως την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης μέχρι 20.000 ευρώ, την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και άλλα.

Πιστή, λοιπόν, στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά σε αντίστροφη αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των λίγων, οδηγώντας σε διεύρυνση των ανισοτήτων. (Ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Χαρίτσης είναι βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline