Ηλίας Ηλιόπουλος*: Ο «άνθρωπος της Κίνας» στον WHO και η Taiwan.

Διαρκούσης της συνεντεύξεως τύπου της 8ης Απριλίου στην Γενεύη, ο Γενικός Διευθυντής της Παγκοσμίου Οργανώσεως Υγείας (World Health Organization/WHO) κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus εξέπληξε δυσάρεστα το ακροατήριό του εξαπολύσας αήθη επίθεσιν εναντίον της Δημοκρατίας της Κίνας (Republic of China)/Taiwan.

Ο κ. Tedros κατηγόρησε αβασίμως την κυβέρνησιν της Taiwan ότι δήθεν αυτή ενεθάρρυνε τους πολίτες της να τον δυσφημήσουν. Αληθές είναι, όμως, ότι, φευ, ο Γενικός Διευθυντής του WHO κατόρθωσε ο ίδιος να δυσφημήσει εαυτόν.

Είναι κοινώς αποδεκτόν, πλέον, ότι ο WHO απέτυχε οικτρώς εις την αντιμετώπισιν της κρίσεως της προκληθείσης εξ αιτίας του νέου κορωνοϊού. Η κυρία αιτία δεν είναι η διαφθορά, εν γένει, ή η κακοδιαχείρισις , καίτοι ο WHO διαθέτει βεβαρημένον ιστορικόν εις αμφότερα. Είναι η ηγεσία: ήγουν ο Γενικός Διευθυντής κ. Tedros Adhanom, γνωστός και ως «άνθρωπος του Πεκίνου» στην Γενεύη! Εκπλήσσεστε; Αναμένατε ότι ενός διακυβερνητικού οργανισμού φέροντος την λέξιν «υγεία» στην ονομασία του θα ηγείτο ένας άριστος ιατρός, πτυχιούχος μιας γεραράς Ιατρικής Σχολής; Ο κ. Tedros δεν είναι ιατρός αλλά κάτοχος διδακτορικού τίτλου του Πανεπιστημίου του Nottingham στην «Υγεία της Κοινότητος». Είναι, τουλάχιστον, ένας μη πολιτικός τεχνοκράτης; Κάθε άλλο! Ο κ. Tedros διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας, προτού μετακομίσει στον WHO.

Ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας του (2012–2016) δε ο κ. Tedros διηύθυνε την εμβάθυνσιν της «ειδικής σχέσεως» της Αιθιοπίας με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (People's Republic of China). Διαρκούσης της θητείας του, η Addis-Abeba κατέστη ο αεροπορικός κόμβος της ηπειρωτικής Κίνας επί της αφρικανικής ηπείρου. Η Λ.Δ. της Κίνας εχρηματοδότησε δε την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου της αιθιοπικής πρωτευούσης, το οποίον εκτίσθη υπό της «China Communications Construction Company» (CCCC).

Επίσης, ο κ. Tedros ήτο μέλος της Αιθιοπικής Κυβερνήσεως, όταν εγένοντο τα εγκαίνια του κτιρίου της νέας έδρας της Αφρικανικής Ενώσεως (African Union), εξόδοις της Λ.Δ. της Κίνας, στην Addis-Abeba, τον Ιανουάριο του 2012. Ευτυχώς για τον ίδιον, πρόλαβε και ανεχώρησε προς Γενεύην, προτού αποκαλυφθεί ότι το κτίριον έγεμε «κοριών» παρακολουθήσεως – οπότε ξέσπασε μέγα πολιτικόν σκάνδαλον.

Όσον αφορά την Taiwan, είναι η μόνη χώρα της υφηλίου – πλην της Δημοκρατίας της Κορέας (καλουμένης και Νοτίου Κορέας) –, η οποία κατόρθωσε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την κρίσιν του νέου κορωνοϊού κατακτήσασα την αναγνώρισιν και τον θαυμασμό ολοκλήρου του κόσμου (όρα μεταξύ άλλων το άρθρο των Jaron Lanier και E. Glen Weyl, «Taiwan's initial success against the novel coronavirus is a model for the rest of the world», όπερ δημοσιεύεται εις το τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως «FOREIGN AFFAIRS», [Μαΐου–Ιουνίου 2020]).

Περιττόν να λεχθεί ότι ο Γενικός Διευθυντής του WHO κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus οφείλει μίαν συγγνώμην στην Ταϊβάν και στους πολίτες της. Προσέτι, το έλασσον, το οποίον θα ώφειλε να πράξει, αμέσως τώρα, ο κ. Tedros θα ήτο να ορθώσει το ανάστημά του κατά της υπό του Πεκίνου ασκουμένης στρατηγικής εκβιασμού και να παύσει, επιτέλους, την επαίσχυντη και επικίνδυνη τακτική αποκλεισμού της Taiwan και των 23.000.000 πολιτών της από την WHO.

*Ο Δρ. Ηλίας Ηλιόπουλος διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline