Γιάννης Λοβέρδος: Το δύσκολο καλοκαίρι μετά την πανδημία

Καλησπέρα σας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Εγώ δεν θα σχολιάσω τα όσα είπε ο κ. Πολάκης. Δικαίωμά του είναι να λέει ό,τι θέλει. Αυτό είναι και το κοινοβουλευτικό του δικαίωμα, το οποίο σέβομαι απεριόριστα, διότι εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, είμαστε κοινοβουλευτικό κόμμα και σεβόμαστε απόλυτα τους θεσμούς.


Θέλω μόνο να παρατηρήσω κάτι απλώς για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. «Το κράτος είμαι εγώ» δεν το είπε η Μαρία Αντουανέτα. Το είπε ο Λουδοβίκος ο ΙΔ', ο λεγόμενος «Βασιλιάς Ήλιος», περίπου έναν αιώνα πριν από τη Μαρία Αντουανέτα, η οποία ήταν σύζυγος του Λουδοβίκου του ΙΣΤ'.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Εντάξει.

ΙΩΑΝΝΗΣ-ΜΙΧΑΗΛ (ΓΙΑΝΝΗΣ) ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η Μαρία Αντουανέτα, βασίλισσα της Γαλλίας, όταν έγινε η Γαλλική Επανάσταση, ρώτησε για ποιον λόγο επαναστατούν και της είπαν: «Μα, δεν έχουν ψωμί να φάνε». «Αφού δεν έχουν ψωμί, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;», είπε η Μαρία Αντουανέτα και αυτή η φράση έχει μείνει από τότε σαν δείγμα του πώς κάποιος είναι εκτός πραγματικότητας.
Ποιος είναι εκτός πραγματικότητας σήμερα και ζει στον δικό του κόσμο είναι μια άλλη ιστορία! Πάντως, για την ιστορία πάλι, ο Λουδοβίκος ο ΙΣΤ' βρήκε τον θάνατο στη γκιλοτίνα μετά την επανάσταση.

Λοιπόν, σήμερα συμπληρώνονται, φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι, τρία χρόνια από τον θάνατο μιας, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη της ιστορίας, κορυφαίας πολιτικής προσωπικότητας της χώρας, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενός ανθρώπου ο οποίος έδωσε τη ζωή του για τον κοινοβουλευτισμό και αγωνίστηκε όσο λίγοι και την εθνική συμφιλίωση.

Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε σήμερα ο Μητσοτάκης, αν ήταν στη ζωή. Θα μας έλεγε ότι όλοι μαζί μπορούμε πράγματι να σταθούμε στα πόδια μας και να δημιουργήσουμε και πάλι, γιατί ο ελληνισμός, όταν ο ενωμένος, έχει πολλές δυνάμεις να τα καταφέρει και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμά μας σήμερα.
Σήμερα καλούμαστε να επικυρώσουμε -εγώ δεν θα το κρύψω ότι είναι πολύ μεγάλο το νομοσχέδιο, με πολλές τροπολογίες, οι οποίες ενδεχομένως, αν ήταν υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να έρθουν με αυτόν τον τρόπο- ένα νομοσχέδιο που αφορά στην αντιμετώπιση όχι μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά από το ελληνικό κράτος και από την Ελλάδα ολόκληρη, της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που διερχόταν και διέρχεται ακόμα η Ελλάδα και ο κόσμος ολόκληρος και των οικονομικών επιπτώσεων, που είναι σαφώς τρομακτικές όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι, πράγματι, η Κυβέρνηση, το ελληνικό κράτος ανταπεξήλθαν αρκετά καλά και ελπίζω το ίδιο να συμβεί και σε περίπτωση που έχουμε μια νέα υγειονομική κρίση στο προσεχές μέλλον. Διότι από την πανδημία του κορωνοϊού -λυπάμαι που θα το πω- δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Όποιος νομίζει ότι έχουμε τελειώσει ζει σαν τη Μαρία Αντουανέτα, σε άλλο κόσμο.
Ερχόμαστε, λοιπόν, στις οικονομικές επιπτώσεις. Τι οικονομικές επιπτώσεις έχει αυτή η πανδημία; Πρωτοφανείς. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν είχαμε lockdown, καραντίνα, στο σύνολο σχεδόν του πλανήτη, στο σύνολο σχεδόν της ανθρωπότητας.

Μοιραίο είναι μετά από μια τέτοια πανδημία και μετά από αυτό το lockdown να υπάρξουν σοβαρές, σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις. Αυτές, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπάθησε να τις αντιμετωπίσει με μέτρα τα οποία κατά γενική ομολογία και κατά κοινή λογική είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τι πήγε να κάνει, δηλαδή; Να περιορίσει το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να αντιμετωπίσει άμεσα, τώρα το πρόβλημα των απολύσεων.
Θα μου πείτε: Το αντιμετωπίζει για πάντα; Όχι, βέβαια. Για τους επόμενους μήνες, μέχρι να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση και για να το πετύχουμε αυτό, φτάνουμε συχνά στα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, τα πράγματα είναι βέβαιον ότι, αν δεν πάμε καλά στον τουρισμό, που είναι μια μεγάλη αβεβαιότητα, μπορεί να έχουμε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Εγώ δεν θα μπω στη λογική τού ποιος μπορεί να κάνει περισσότερα. Νομίζω ότι αυτά που κάνει η Κυβέρνηση είναι λίγο-πολύ τα αναμενόμενα. Σέβομαι και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Καλό είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης να παρουσιάζουν τον δικό τους αντιπολιτευτικό λόγο, έχουν δικαίωμα και είναι σωστό να το λένε, αλλά δεν έχουν προτείνει πραγματικά κάτι εντελώς διαφορετικό.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εγώ δεν θα μπω στον πειρασμό να σας δώσω ποσοστά ύφεσης. Δεν τα ξέρω, δεν τα ξέρει και κανείς. Έχω ακούσει πολλές και διαφορετικές και αντιφατικές απόψεις. Εκείνο που μπορώ να σας πω, όμως, μετά βεβαιότητος είναι ένα πράγμα, ότι σε αυτή την κρίση ενωμένοι και μαζί, μπορούμε πράγματι να μείνουμε όρθιοι και θα μείνουμε όρθιοι, γιατί αυτό είναι το πρόταγμα της Κυβέρνησης, είναι το πρόταγμα των Ελλήνων και θα τα καταφέρουμε.

Ελπίζω ότι, όταν ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση -δεν ξέρω πότε, ελπίζω από το 2021 και μετά- και με τη στήριξη της Ευρώπης, η Ελλάδα να μπει σε μια τροχιά ισχυρής ανάκαμψης και ανάπτυξης και τότε θα μπορούμε να μιλούμε -ενδεχομένως και από του χρόνου τέτοιο καιρό- κάτω από πολύ διαφορετικές και πολύ πιο ενδιαφέρουσες συνθήκες.

Σας καλώ, λοιπόν, όλους μαζί να στηρίξουμε την Κυβέρνηση σε αυτό το πολύ δύσκολο έργο που έχει, να υπερψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι καταλαβαίνω ότι είναι μια έκτακτη ανάγκη και ελπίζω κοινοβουλευτικά να μη συμβεί στο μέλλον κάτι παρόμοιο και να έχουμε τη δυνατότητα του χρόνου τέτοια εποχή να μιλάμε μέσα σε κανόνες ομαλότητας και κανονικότητας και για τα κοινοβουλευτικά ήθη, αλλά και με πολιτικό ήθος, ένα πολιτικό ήθος που πρέπει να ξαναβρούμε σε αυτή τη χώρα.

(Ο δημοσιογράφος και σχολιαστής Γιάννης Λοβέρδος είναι βουλευτής τη ΝΔ στον δυτικό τομέα της Β' Αθιηνών)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline