Ραλλία Χρηστίδου: Ταξική και αντιδημοκρατική η διακυβέρνηση Μητσοτάκη

«Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που είναι προϊόν δύο κακών, της δεξιάς διακυβέρνησης που προσπαθεί να ποδηγετήσει την κοινωνία και της κακής συγκυρίας. Η ίδια η κακή διακυβέρνηση έχει δημιουργήσει αυτήν την κακή συγκυρία και εξηγούμαι.


Χθες έκλεισε ένας χρόνος από τις εκλογές, ένας χρόνος με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Είναι αρκετός αυτός ο χρόνος για να δει κανείς τα χαρακτηριστικά αυτής της εξουσίας. Ποια είναι αυτά; Ένα βασικό: Το σκληρά ταξικό πρόσημο των επιλογών της. Στηρίχθηκαν το κεφάλαιο, οι κομματικοί μηχανισμοί, το επιτελικό υδροκέφαλο και πανάκριβο κυβερνητικό σχήμα, οι δουλειές με «ημετέρους», η κομματική αριστεία άνευ πτυχίων και φυσικά τα φίλα προσκείμενα στην Κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τι δεν στηρίχθηκε; Οι εργαζόμενοι, οι μικροεπιχειρηματίες, το δημόσιο σχολείο, το εθνικό σύστημα υγείας και η πραγματική αριστεία μέσω της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Βοά ακόμα ο τόπος από τη λίστα Πέτσα κι εσείς αγρόν ηγοράζετε, ενώ ακόμα και η κρίση έγινε στα χέρια σας ευκαιρία προκειμένου να ελαστικοποιηθούν περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις και να περικοπούν και άλλο οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα. Τώρα γίνονται αισθητά τα αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών και καμία λίστα κακοπληρωμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν μπορεί να κάνει το άσπρο μαύρο, οπότε με το συγκεκριμένο χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο μπήκαν σε εφαρμογή και άλλες λύσεις ώστε ο δημόσιος χώρος, ο χώρος δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών, τώρα που οι πολίτες είδαν τι εστί Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αντιδρούν, να κλείσει. Ποιο είναι το πρόσχημα; Μα, φυσικά -από το πρωί σάς ακούω και το λέτε- η τάξις και η ασφάλεια.

Το νομοσχέδιο αυτό δήθεν εμποδίζει τις μικρές συγκεντρώσεις από το να μπλοκάρει το κέντρο. Ωστόσο, ξέρουμε όλοι τα δύο προεδρικά διατάγματα 141/1991 άρθρα 130-133 και φυσικά το 120/2013 του κ. Δένδια που επιτρέπει στην Αστυνομία να απαγορεύει συγκεντρώσεις για λόγους προστασίας της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και να τοποθετεί στο πεζοδρόμιο τις μικρές συγκεντρώσεις διαδηλωτών, ας πούμε τα πενήντα άτομα που κλείνουν το κέντρο και εμποδίζουν τους υπόλοιπους πολίτες να κάνουν τις δουλειές τους, προκειμένου να μην προκαλείται περισσότερο απ' όσο είναι απολύτως απαραίτητο διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως ρητά επιβάλλει το Σύνταγμα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ)

Άρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποια είναι η ανάγκη να βάλετε αναγκαστικά και από θέση αρχής την Αστυνομία απέναντι σε μια ειρηνική συγκέντρωση ή διαδήλωση; Γιατί ο πολίτης που θέλει να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά για κάτι που τον αφορά, για κάτι που τον θίγει, να μάθει να θεωρεί την Αστυνομία εχθρό –και αυτοί εργαζόμενοι άνθρωποι είναι- και αντίστροφα η Αστυνομία από τη δική της πλευρά να έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την επιλογή απαγόρευσης της διεξαγωγής μιας συγκέντρωσης; Εκτός από την αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας νομοθέτησης, η λογική της συνιστά κακή, κάκιστη πρακτική για την κοινωνία του 2020 και την ελεύθερη πρόσβαση στον δημόσιο χώρο και θα διογκώσει ακριβώς το πρόβλημα που τάχα έρχεται να λύσει.

Για ποιον δημόσιο χώρο συζητάμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Δεν είναι υποκριτικό να κλείνει η Πανεπιστημίου για εβδομάδες στο όνομα του μεγάλου περιπάτου χωρίς καμία πρόβλεψη, χωρίς καμία ενημέρωση και να ισχυρίζεστε ότι δοκιμάζεται το κέντρο από τις συγκεντρώσεις; Πόση υποκρισία πια; Μήπως απλά επιδιώκετε να αποκλείσετε τους πολίτες από ένα βασικό δημοκρατικό τους δικαίωμα, από το να διαμαρτυρηθούν και να ενημερωθούν χωρίς διαμεσολαβητές και να ενημερώσουν επίσης τους συμπολίτες τους για τα παράπονα, για τις διεκδικήσεις τους, για πράγματα που ενδεχομένως μπορεί να τους αφορούν και να μην τα γνωρίζουν, ώστε να μη φτάνουν στα αυτιά τους; Μήπως τα καλούπια των φιλικών προς εσάς –με το αζημίωτο πάντα- μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν αρκούν πια και θέλετε να επιστρατεύσετε πρακτικές από παλαιότερες σκοτεινές εποχές;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από σαράντα έξι χρόνια δημοκρατίας, ουσιαστικά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση του Μητσοτάκη γίνεται η πρώτη Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης που προσπαθεί να περιορίσει, να αποθαρρύνει με πλάγιες μεθόδους το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων να συμμετέχουν ελεύθερα σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις. Η λογική του οργανωτή που θα φέρει και αστική ευθύνη για οτιδήποτε τυχόν συμβεί παράλληλα και κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στοχεύει αφενός στο να αποθαρρύνει τις συγκεντρώσεις, μιας και ο εκάστοτε οργανωτής θα επιβαρύνεται με μια ευθύνη που δεν μπορεί απόλυτα να ελέγξει –κακά τα ψέματα- και αφετέρου το κράτος αποσύρεται από κάθε ευθύνη και όποιος ζημιώνεται θα πρέπει να εγκαλεί νομικά τον εκάστοτε οργανωτή για αποζημίωση.

Η λογική αυτή ακουμπά στον κοινωνικό αυτοματισμό που καλλιεργεί η Νέα Δημοκρατία και που πάντοτε καλλιεργούσε η δεξιά και που στρέφει τη μία κοινωνική ομάδα απέναντι από την άλλη.

Βάζει τον έναν άνθρωπο να τσακωθεί με τον άλλο απέναντι και βγάζει από το κάδρο το κράτος ως εγγυητή της νομιμότητας και της δημοκρατίας. Δυστυχώς με το εν λόγω νομοσχέδιο γίνεται ένας μηχανισμός που θα ελέγχει ποιες συγκεντρώσεις θα είναι αρεστές και άρα θα γίνονται και ποιες όχι και ταυτόχρονα η κοινωνική κριτική και ενδεχομένως και η αγανάκτηση δεν θα πάει προς εσάς, αλλά προς την Αστυνομία. Και για ποια Αστυνομία ενδιαφέρεστε πραγματικά; Εσείς ενδιαφέρεστε για την Αστυνομία που για μία ακόμη φορά την κάνατε εργαλείο; Οι οργανώσεις και τα σωματεία και των αστυνομικών και των πυροσβεστών είναι ενάντια στο νομοσχέδιο. Η Αστυνομία ποτέ μέχρι τώρα δεν διαπίστωσε προβληματισμό για την ισχύουσα νομοθεσία. Ποτέ.

Το νομοσχέδιο αποδεικνύει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι τα λόγια της Νέας Δημοκρατίας ως Αντιπολίτευση για τους μπαχαλάκηδες ήταν καθαρά προσχηματικά. Πραγματικός στόχος είναι οι διαδηλωτές. Σταματήστε να εκμεταλλεύεστε τους νεκρούς της «Marfin». Οι φίλοι σας οι τραπεζίτες ευθύνονται για αντικοινωνικές και αντιλαϊκές και ανεύθυνες πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία το 2009. Αυτοί ευθύνονται για τους νεκρούς της «Marfin». Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνάμε ούτε τους νεκρούς της «Marfin», αλλά δεν ξεχνάμε και τους χιλιάδες ανθρώπους που αυτοκτόνησαν από τις ανεύθυνες πολιτικές σας εκείνο το διάστημα.

Και σας ρωτάμε –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την ανοχή σας- το εξής: Είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται μία εβδομάδα μετά το πρωτοσέλιδο των «Νέων» που ρωτούσε τι θα γίνει με το νομοσχέδιο για τις πορείες; Ποιος νομοθετεί τελικά σε αυτόν τον τόπο; Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Η Κυβέρνησή σας ή τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε και οι χορηγοί σας; Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό θεωρούμε μάλλον το δεύτερο. Μετονομαστείτε λοιπόν σε μία νέα ΕΡΕ και σταματήστε να κοροϊδεύετε όχι εμάς, αλλά τους εαυτούς σας και όσους φιλελεύθερους δεξιούς ψηφοφόρους σας έχουν απομείνει.

(Η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νότιο Τομέα της Β' Αθηνών).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline