Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φωτεινή Πιπιλή: Το βασανισμένο κέντρο των Αθηνών

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, πρώτα απ' όλα ως Βουλευτής της Α' Αθηνών και ως δημότης και κάτοικος του Κέντρου του Δήμου Αθηναίων θέλω να σας συγχαρώ, γιατί τολμήσατε με την υπόλοιπη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρετε επιτέλους το σπαθί για να κόψετε τον γόρδιο δεσμό της ταλαιπωρίας των καταταλαιπωρημένων δημοτών, κατοίκων, επαγγελματιών και περαστικών στο μικρό μας χωριό, την ελληνική Πρωτεύουσα.


Επειδή άκουσα ειρωνικά σχόλια για τις ζαρντινιέρες και τους βανδαλισμούς που έγιναν χθες το βράδυ και για το κόστος και επειδή είμαι Δημότης Αθηναίων και από τις δικές μου δημοτικές εισπράξεις αγοράστηκαν, τουλάχιστον, ανταποκρίθηκε σε αυτό που μας είχε είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων για τις ζαρντινιέρες, στο γεγονός ότι είναι ειδικές για να μην βανδαλίζονται και καταστρέφονται από τα σπρέι. Και αυτό για τους Αθηναίους που ξέρουμε πόσο πληρώνουμε στον προϋπολογισμό του Δήμου για να καθαρίζουν αγάλματα, μνημεία, σπίτια, πάρκα κτλ. είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Γιατί δεν έγινε μία δημοσκόπηση πραγματικά με αυτό το θέμα να έχει λήξει η όλη διαδικασία και τουλάχιστον, να μην ακούγονται όλες αυτές οι αγριότητες περί φασιστικού νομοσχεδίου, όλα αυτά τα αισχρά υπονοούμενα; Μία δημοσκόπηση μόνο στους Έλληνες και ειδικά στους Αθηναίους θα είχε λύσει αμέσως το πρόβλημα.

Διαβάστε, όμως, κυρίες και κύριοι, ορισμένοι, προσεκτικά το Σύνταγμα. Διότι εδώ ορισμένοι μας έχετε παρουσιάσει ειδικά από την Αριστερή πτέρυγα και από το ΚΚΕ ότι υπάρχει στο Σύνταγμα το ιερό δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Φυσικά, δεν υπάρχει κανένα ιερότερο δικαίωμα από οποιοδήποτε άρθρο του ελληνικού Συντάγματος. Ιερές είναι όλες οι διατάξεις που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Άρα, το άρθρο 11 περί συνέρχεσθαι είναι το ίδιο ιερό, όπως και το άρθρο 5 που επιτρέπει στον πολίτη να ζει να κινείται ελεύθερα χωρίς φυσικά να προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων.
Πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο παρακολουθώ στενά γιατί είμαι στην ελληνική αντιπροσωπεία χρόνια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αυτό το περίφημο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που πολύ ορθά χειροκροτούν και οι Αριστεροί και αρκετοί από εμάς όταν καταδικάζει την Ελλάδα για απαράδεκτες πράξεις, είτε από την αστυνομία είτε από τους δημοσίους υπαλλήλους, αυτό το ίδιο προβλέπει στο άρθρο 11 ότι υπάρχει η περίπτωση το συνεταιρίζεσθαι να υπαχθεί σε περιορισμούς, οι οποίοι προβλέπονται από τον νόμο του εκάστοτε κράτους και θεωρούνται απαραίτητοι σε μία δημοκρατική κοινωνία για διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Πάμε τώρα στην πραγματικότητα. Μιλάτε συνεχώς για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για τους μη προνομιούχους. Λέω εγώ σε συνάρτηση με το διαχρονικά πάγιο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών το εξής: Στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών φυσικά και ανήκουν εκπρόσωποι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, οι οποίοι απλώς έχουν κι αυτοί το ιερό δικαίωμα να πηγαίνουν με τις συγκοινωνίες στη δουλειά τους, να μπαίνει ο πελάτης και αυτός ελεύθερα, να αφήνει τα λεφτά, να μπορεί ο έμπορος να πληρώνει στην εφορία, να μπορεί να πληρώνει το ΙΚΑ και τον μισθό του εργαζόμενου.

Διότι οι επιχειρηματίες των βορείων προαστίων που φαντάζεστε εσείς, αρκετοί εδώ μέσα, φυσικά και δεν καταδέχονται να κατέβουν στην Αθήνα και στο πολύπαθο Κέντρο, διότι αυτοί είναι όλοι εγκατεστημένοι στα βόρεια προάστια και στα νότια προάστια. Και αν είναι ανάγκη, παίρνουν και ένα ελικόπτερο να πάνε στην επιχείρηση τους.

Έχετε πάει ποτέ, κυρίες και κύριοι, επειδή εγώ κυκλοφορώ καθημερινά από την περιοχή, όταν διακόπτεται η συγκοινωνία για τον κάθε διαμαρτυρόμενο στον σταθμό του Ευαγγελισμού στο μετρό, όπου εκεί σταματάνε πολλά λεωφορεία, πολλά τρόλεϊ να δείτε πώς ξεκουβαλιάζουν ξαφνικά τους ηλικιωμένους, τους εκπροσώπους των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που χρησιμοποιούν λεωφορεία και τρόλεϊ, όταν ξαφνικά και απροειδοποίητα τριάντα, σαράντα μπλοκάρουν το σύνολο; Έχετε δει πώς κατεβάζουν τους ανθρώπους από τα λεωφορεία οι οδηγοί, γιατί φουλάρει το Κέντρο; Αυτούς δεν τους σκεφτήκατε ποτέ. Το μυαλό σας είναι πάντα στο ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να κάνουν κάτι φασιστικό, ενώ πιο δημοκρατικό από το να κυκλοφορεί οποιοσδήποτε θέλει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με τα πόδια ανεμπόδιστα είναι υπεράνω και του Συντάγματος ιερό δικαίωμα.

Κλαίγεστε για την ανεργία στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και κλαίμε κι εμείς, ειδικά με αυτήν τη συμφορά του COVID 19. Όλοι αυτοί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι κρατούνται από την τουριστική κίνηση και η εικόνα παγκοσμίως της Αθήνας δεν σας απασχολούν;
Κάτι τελευταίο: Ο κάθε πικραμένος, ο κάθε φανατικά θρησκόληπτος, ο κάθε χουλιγκάνος ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΑΕΚτζης, ΗΡΑΚΛΗΣ, κάτι αγανακτισμένοι μοτοσικλετιστές, ξαφνικά κλείνουν όλο το Κέντρο της Αθήνας.
Αυτό προσπαθεί και θα πετύχει η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, οι Βουλευτές και ο Υπουργός να τελειώσει. Υπάρχει το δίκαιο της αναλογικότητας. Κύριοι, είστε εκατόν πενήντα άτομα; Στο πεζοδρόμιο.

Μη γελάτε ειρωνικά, κύριε. Μάλλον, δεν μπαίνετε σε λεωφορείο, γιατί είστε και από επαρχία.
Είστε η ΑΔΕΔΥ; Είστε η ΓΣΕΕ; Τότε, βεβαίως, είναι προσχεδιασμένο. Θα πάρετε τα μέτρα ασφαλείας και θα αναλάβετε και την ευθύνη.
Επίσης, εμείς δεν κάναμε δημοσκόπηση. Δεν τη χρειαζόμαστε για την αποδοχή από την κοινωνία του νομοσχεδίου.
Κάντε και μία δημοσκόπηση όλοι οι συνδικαλιστές και οι υποστηρικτές για να ακούσετε και να μαγνητοφωνήσετε τι σας σέρνει συνέχεια ο κόσμος σε αυτές τις περιπτώσεις. Διότι κάποτε πρέπει να λέμε την αλήθεια όπως είναι.
(Η δημοσιογράφος Φωτεινή Πιπιλή είναι βουλευτής Αθηνών της ΝΔ).

Πολυμέσα