Ηλίας Ηλιόπουλος*: Το Βιετνάμ τα κατάφερε!

Όταν, τον Νοέμβριο του 2019, διαρκούσης της καθιερωμένης τελετής παραδόσεως-παραλαβής, ο Πρωθυπουργός του Βιετνάμ (Việt Nam), κ. Nguyen Xuan Phuc (Nguyễn Xuân Phúc), παρέλαβε την συμβολική σφύρα της Προεδρίας της Ενώσεως των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (A.S.E.A.N.) από τον Ταϋλανδό ομόλογόν του, κ. Prayut Chan-o-cha, δεν μπορούσε, ασφαλώς, να γνωρίζει τι είδους προκλήσεις θα εκαλούντο να αντιμετωπίσουν, τόσον ο ίδιος όσον και η χώρα του, μετά πάροδον ολίγων, μόλις, μηνών.


Προκλήσεις απορρέουσες, προδήλως, εκ της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Και ναι μεν το Βιετνάμ επέτυχε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την διασπορά του «COVID-19» στο εθνικό επίπεδο. Πλην όμως, η εξάπλωσις της επιδημίας εφαίνετο να απειλεί την ομαλή διεξαγωγή της Βιετναμικής Προεδρίας του A.S.E.A.N., την οποίαν τόσον ανέμενε η πολιτική ηγεσία της χώρας και υπέρ της καλής προετοιμασίας της οποίας είχε τόσον εργασθεί.

Από εποχής Doi Moi (τέλη δεκαετίας 1980), η εξωτερική πολιτική του Βιετνάμ επεδίωξε την μεγαλύτερη δυνατή οικονομική και πολιτική ενσωμάτωση της χώρας στην γεωπολιτική περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αλλά και στο ευρύτερον διεθνές σύστημα. Η βιετναμική διπλωματία επεδίωξε και επιδιώκει, έκτοτε:
- α) την ενίσχυση των δεσμών μετά των (γειτόνων) χωρών του υποσυστήματος του Δέλτα του ποταμού Mekong, όπου το Ανόϊ ασκεί αξιοσημείωτη επιρροή,
- β) ένα ενεργότερο ρόλο στην μείζονα γεωπολιτική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και,
- γ) την καλλιέργεια καλών σχέσεων με τις Μεγάλες Δυνάμεις του διεθνούς συστήματος.

Η πλέον εντυπωσιακή εξέλιξις, εν προκειμένω, υπήρξε, αναμφιβόλως, η ανάπτυξις και προϊούσα ενίσχυσις των διμερών σχέσεων μετά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής! Προκειμένου να επαληθευθεί, για μιαν ακόμη φορά κατά τον ρουν της ανθρωπίνης Ιστορίας, η αντοχή και εξακολουθητική επιβίωσις των γεωπολιτικών σταθερών στο διάβα του χρόνου. Και η σιδηρά πρωτοκαθεδρία της Γεωπολιτικής έναντι των εφημέρων πολιτικών συστημάτων και ιδεολογιών – αφού είναι οι αμείλικτοι νόμοι της Γεωπολιτικής που ώθησαν και ωθούν την Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ να αναζητήσει στο πρόσωπον του πάλαι ποτέ μισητού Εχθρού, στις Η.Π.Α., τον καταλληλότερον, σήμερα, σύμμαχον έναντι της απειλής της προερχομένης εκ του (ιδεολογικώς αδελφού) καθεστώτος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Τέτοιες ημέρες προ ενός έτους, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός του Βιετνάμ, κ. Nguyen Xuan Phuc, η Κυβέρνησίς του και το Διπλωματικόν Σώμα της χώρας ανέμεναν διακαώς την άφιξιν του νέου έτους, εις το οποίον τόσες προσδοκίες είχαν επενδύσει. Διότι κατά το 2020 το Βιετνάμ επρόκειτο να ασκεί τα καθήκοντα της Προεδρίας του Συμφώνου των Χωρών της ΝΑ. Ασίας, συνάμα δε, κατ' ευτυχή συγκυρία, θα κατελάμβανε μίαν εκ των (διετούς διαρκείας) Μη Μονίμων Εδρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. Πράματι, πρώτης τάξεως ευκαιρία διεθνούς επιδείξεως των διπλωματικών δεξιοτήτων του Βιετνάμ και του ρόλου του ως παράγοντος σταθερότητος και ασφαλείας στο γεωπολιτικόν υποσύστημα Ασίας-Ειρηνικού αλλά και στο εν γένει διεθνές σύστημα.

Και αίφνης, ενέσκηψε ο λοιμός! Απειλών, εν πρώτοις, να τινάξει στον αέρα την Βιετναμική Προεδρία του A.S.E.A.N. Όπως γνωρίζουν οι ερευνητές των γεωπολιτικών και διεθνών εξελίξεων του υποσυστήματος Ασίας-Ειρηνικού, η διπλωματία του A.S.E.A.N. παραδοσιακώς εδράζεται, κατά μείζονα λόγον, επί των προσωπικών επαφών και των απ' ευθείας διαβουλεύσεων. Έχουν καταστεί παροιμιώδεις οι tête-à-tête συζητήσεις ουσιωδών ζητημάτων και η σύναψις διπλωματικών και εμπορικών συμφωνιών εις γήπεδα golf, αίθουσες χορού karaoke ή εν μέσω «drink», στο περιθώριον των επισήμων εργασιών των εκάστοτε συνόδων. Ελλείψει αναλόγων, διά ζώσης και εκ του σύνεγγυς επαφών και επικοινωνιών – εξ αιτίας των μέτρων αντιμετωπίσεως της επιδημίας – αρκετοί παρατηρητές προεξοφλούσαν την αποτυχία της Βιετναμικής Προεδρίας.

Και όμως, το Βιετνάμ τα κατάφερε! Η Κυβέρνησις και η Διπλωματική Υπηρεσία εξέπληξαν τους πάντας, με τις επιδόσεις τους στην «δημιουργική διπλωματία» και επέτυχαν το υπό τας κρατούσας περιστάσεις μέγιστον και βέλτιστον δυνατόν αποτέλεσμα, τόσον για την χώρα τους όσον και για το A.S.E.A.N. εν γένει. Μακράν του να περιορισθεί εις «damage control», ως ανέμεναν ακόμη και έμπειροι ξένοι διπλωμάτες και παρατηρητές περί τις αρχές του 2020, το Υπουργείον Εξωτερικών του Βιετνάμ επέτυχε να διοργανώσει, διαδικτυακώς, όλες τις τυπικώς προβλεπόμενες συναντήσεις και εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης «on-line» διεξαχθείσης Συνόδου Κορυφής στην ιστορία της Ενώσεως των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Ιούνιος 2020) αλλά και της (τελικής) Συνόδου Κορυφής του Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, η οποία, μάλιστα, περιελάμβανε, πλέον, και διά ζώσης συναντήσεις. Και όχι μόνον αυτό, αλλά στο πλαίσιον της 53ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών-Μελών του A.S.E.A.N. και συναφών συναντήσεων υπεγράφησαν, εν συνόλω, σαράντα δύο (42) συμφωνίες, αριθμός «ρεκόρ» εις τα χρονικά των συνόδων του περιφερειακού συμφώνου.

Λήγοντος του 2019, ο έγκυρος αναλυτής κ. Prashanth Parameswaran, εις ανάλυσίν του για λογαριασμόν του αμερικανικού Wilson Center, προέλεγε ότι το 2020 θα ήτο, επί λέξει, «a Big Year for Vietnam's Foreign Policy». Η Κυβέρνησις και η Διπλωματία του Βιετνάμ εδικαίωσαν την πρόβλεψίν του.

*Ο Δρ. Ηλίας Ηλιόπουλος διετέλεσε επί μακράν σειράν ετών Καθηγητής Ιστορίας, Στρατηγικής και Γεωπολιτικής της Ναυτικής Ισχύος στην Ναυτική Σχολή Πολέμου και Καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline